Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mevlüt Çavuşoğlu: Başörtülü kızlarımızın başörtüsünü çıkarmışlar

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Işıklar Caddesi'nde, AK Parti Gençlik Kollarınca açılan standa saldırı olduğunu belirterek "Hayırcı bir grup gelmiş ve orada başörtülü kızlarımızın başörtüsünü zorla çıkarmışlar. Bu insanlık mı?" dedi.

        Bakan Çavuşoğlu, Antalya Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda Sivil Düşünce Platformu üyeleriyle bir araya geldi.

        Burada gündeme ve dış politikaya ilişkin görüşlerini paylaşan Çavuşoğlu, iki yüzlü, çifte standart içinde boğulup giden bir Avrupa ile mücadele ettiklerini, Avrupa'nın tüm insani değerlerini unutmaya başladığını söyledi.

        Çavuşoğlu, sürekli demokrasi dersi vermeye çalışan Avrupa'nın kendileri için her şeyi hak gördüğünü belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sürekli "diktatör" denildiğini ya da gazetecilere yazdırıldığını ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

        "Nazi'nin, Hitler'in diktatörle ne farkı var? Ben sana 'Senin uygulamaların faşist uygulamalar, Nazi dönemini hatırlatıyor.' deyince hoplayıp, zıplayacaksın. Sen bana niye söylüyorsun o zaman? Diktatör dediğiniz adam Türkiye'yi 15 yılda reforme etti. Reformların birçoğunu da bunlarla istişare ederek yaptık."

        "BİZ O KADAR ONURSUZ DEĞİLİZ"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her seçimde oyunu artırdığını, girdiği her seçimi kazandığını aktaran Çavuşoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

        "Daha dün Antalya'da Sayın Erdoğan için 100 bin insan toplandı. Zorla olmuyor bu sevgi, sen bir tane bile insan toplayamıyorsun. Hollanda'da 'Yüzde 20 oy aldım, birinci oldum' diye seviniyorsun. Paçayı kaptırmışsınız faşist Wilders'e, onun peşinden gidiyorsunuz. 'Faşistin peşinden gidiyorsunuz, aynı şeyleri uyguluyorsun.' dediğimiz zaman bozuluyorsun? Niye gidiyorsun o zaman? 2 tane fazla oy kazanmak için tüm değerleri çiğnemenin ne anlamı var? Şimdi 'Nasıl özür dileriz?' Özür dileyeceksin. Hiçbir şey olmamış gibi davranamayız ki. Biz o kadar onursuz değiliz. Hata yaptıysan hatanı anlayacaksın ve özür dileyeceksin. Gerekli adımları atacaksın, bakacağız. 'Ben her şeyi yaptım, Türkiye sineye çeksin.' Yok geçti artık o Türkiye, geride kaldı. Başkasının aldığı kararlarla hareket eden bir Türkiye değil, yeni Türkiye herkesle işbirliği yapmak isteyen ama yanlış varsa ona da yanlış olduğunu söyleyen bir ülke."

        "BAŞÖRTÜLÜ KIZLARIMIZIN BAŞÖRTÜSÜNÜ ZORLA ÇIKARMIŞLAR"

        Cumhuriyetin, cumhuriyet değerlerinin korunduğunu, 100'üncü yılına giden bir cumhuriyet olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal bir hukuk devletidir." dedi.

        Konuşması sırasında AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer'in verdiği notu da okuyan Çavuşoğlu, "Işıklar Caddesi'ndeki bizim gençlik kolları standına hayırcı bir grup gelmiş ve orada başörtülü kızlarımızın başörtüsünü zorla çıkarmışlar. Bu insanlık mı? Affedersiniz hayvanlık. Sen de başka yerde stant kur. Bunların laiklik anlayışı bu." görüşünü kaydetti.

        CHP'Lİ OSMAN BUDAK'TANKONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

        DHA'nın verdiği bilgiye göre,CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun gündeme getirdiği başörtüsü çıkartma olayıyla ilgili açıklama yaptı.

        Çetin Osman Budak, Atatürk Caddesi üzerinde anne-kızın yürüyüşe çıktığını ve ‘evet' standının kurulduğu yerden geçerken kadınların ‘evet' broşürü vermek istediklerini belirterek, anne-kızın ‘Biz hayır diyeceğiz, onun için almayacağız bu broşürü' demeleri üzerine ısrar edildiğini söyledi. Israr ve zorlama üzerine yaşlı kadının gerilmeye başladığı ve broşürü alıp, yırtıp attığını belirten Budak, şöyle dedi:

        "Ondan sonra bir kadın geliyor ‘Rabia' işareti yaparak ve burnuna da dokunarak ‘Siz 16 Nisan'dan sonra göreceksiniz, bu ülkede sizin gibilere yer yok' diyor. Kadın da ‘Siz nasıl böyle söylersiniz' diye bağırmaya başlıyor ve bir kadın yaşlı kadına tokat atıyor. Bunun üzerine kadın bağırmaya başlıyor ve bu sefer yere yatırıyorlar. Bunun şahitleri var. Kız da bu kez bağırmaya başlıyor ‘Anneme ne yapıyorsunuz' diye. O ara arbede oluyor, itişmeler, kakışmalar, saç baş yolmalar, bu arada kavga olurken başörtü elinde kalıyor ve olay büyüyor. Ondan sonra da darp edilmiş insanlar şikayetçi oluyor. Evet standındaki erkekler de kadınlara saldırıyor. Hem suçlular hem güçlüler. Bu sefer de ‘Benim türbanlı bacımın türbanını çıkardı hayırcılar' falan diye Dışişleri Bakanı, bu ülkenin dış politikasında bütün halkı temsil eden, milli politikamızı yurtdışında temsil eden Dışişleri bakanımızın önüne il başkanı bir bilgi notu getiriyor. Bunun üzerine konuyu enine boyuna soruşturmadan o anda konuşma yapıyor. ‘İşte bu hayırcılar böyle, bunlara insan bile demek yakışmaz, hayvan' diyor. Şimdi misliyle tabi o lafı yedirmek lazım" dedi.

        ÇAVUŞOĞLU: "16 NİSAN'DA EN GÜZEL CEVABI VERECEĞİZ"

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "hayır" kampanyası yürüten bazı kişilerin Antalya'daki Ruslara "16 Nisan'dan sonra sizin başınızı zorla kapatacaklar, size zorla din değiştirecekler" dediklerini belirterek, "Bunlar bu kadar alçaldı. Neden korkutuyorsunuz bu insanları, yazık değil mi?" dedi.

        Referandum çalışmalarını sürdüren Çavuşoğlu, Çakırlar'da bir kahvehanede vatandaşlarla buluştu, ardından Rus Kültür Derneği tarafından Konyaaltı ilçesinde özel bir okulda düzenlenen toplantıda Antalya'da yaşayan Ruslarla bir araya geldi.

        Buralarda konuşan Çavuşoğlu, PKK, FETÖ gibi terör örgütlerinin güçlü Türkiye'den rahatsız olduklarını, bu nedenle referandumda "hayır" kampanyasına destek verdiklerini söyledi.

        Güçlü Türkiye'de hainlere yer olmadığını ve teröristleri yerin 7 kat altına gömeceklerini belirten Çavuşoğlu, "Aynı şekilde FETÖ, '15 Temmuz'da yetmedi, şimdi 'hayır' çıkarsa belki zayıflar bu sefer bir şeyler yapabiliriz.' Geçti o günler, bu millet uyandı. Devleti için şehit olmaya hazır bu milleti kimse yenemez. 16 Nisan'da bunlara en güzel cevabı vereceğiz. 'Haddinizi bilin' diyeceğiz." diye konuştu.

        "Hayır" cephesindekilerin 18 maddeyle ilgili konuşmadıklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Gitmişler Ruslara '16 Nisan'dan sonra sizin başınızı zorla kapatacaklar, size zorla din değiştirecekler.' demişler. İnanmıyorsunuz değil mi? Bunlar bu kadar alçaldı. Neden korkutuyorsunuz bu insanları, yazık değil mi? Koşmuşlar gelmişler bizim partiye, 'böyle birşey var mı?' diye. Konsolos da gelmiş." değerlendirmesinde bulundu.

        Çavuşoğlu, laik Türkiye'de kimsenin inancına karışılmadığını vurguladı.

        RUS VATANDAŞLARININ TÜRKİYE'YE PASAPORTSUZ GİREBİLMESİ

        Rusya ile uçak hadisesi olmadan önce iki ülke vatandaşlarının pasaportsuz bir şekilde sadece kimlikle giriş-çıkış yapabilmeleri için epeyce görüştüklerini aktaran Çavuşoğlu, "Bayağı mesafe katetmiştik. Şimdi ilişkilerimiz normalleştiğine göre bu konuda da müzakerelere devam edebiliriz. Biz en azından Rusya vatandaşlarının pasaportu bile olmadan gelebilmeleri için havalimanlarında kimliklerin okunabileceği cihazları kuruyoruz. Bu konudaki görüşmelerimizi başlatacağız tekrar." dedi.

        Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin giderek normalleştiğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, liderler arasında iyi bir dostluk bulunduğunu, en son 10 Mart tarihinde Moskova'da ortak kabine toplantısı yapıldığını anımsattı.

        Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi olmasının bölgesel sorunların çözümüne de katkı sağladığını, Suriye'de ateşkesin sağlanması, mazlum insanlara yardımların ulaşmasına vesile olduğunu, bu konuda Türkiye ve Rusya'nın birlikte çalıştığını dile getirdi. Bölgesel sorunların çözümü için iş birliğini güçlendirmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, "Bize soruyorlar, 'Nasıl Rusya ile bu kadar işi başarabildiniz?' Bizim de cevabımız basit ,hem Türkiye hem Rusya verdiği sözü tutuyor, imzaladığı anlaşmaya sadık kalıyor, o nedenle sonuç elde ediyoruz." diye konuştu.

        Türkiye'nin 16 Nisan'da bir referanduma gideceğini ve 18 maddelik anayasa değişikliği paketinin halk oyuna sunulacağını hatırlatan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'de ve yurt dışında anayasa değişikliğini anlatmaya çalıştığını, fakat Türkiye ve Rusya'ya demokrasi dersi vermeye çalışan Avrupa'nın Türkiye'nin referandumla ilgili çalışmalarına engel çıkardığını sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ