Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul'da taksi krizi nasıl çözülecek?

        Fatih Altaylı'nın Teke Tek programına konuk olan Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ile İBB Meclisi Trafik ve Ulaştırma Komisyonu Üyesi Gencay Özcan, soruları yanıtladı.

        AKSU: "TOPLU TAŞIMADAN DAHA UCUZUZ"

        Zam isteyişlerimizin sebebi var. Kaliteli hizmet parayla olur. Önceki idarenin zam vermeyişi, yeni idarenin az zammından dolayı toplu taşımadan daha ucuzuz. Komşu illerden tarifeleri aldım. Balıkesir ve doğuda büyükşehir belediyelerimizden tarifeleri aldım. Doğuda açılış 15 lira, kilometre başı 12 lira 50 kuruş. Balıkesir'de açılış 9 lira, kilometrede 9 lira yazıyor. Bizim taksimetre ücret tarifemiz kilometrede 6 lira 30 kuruş, açılış 9 lira 80 kuruş. O kadar geri kaldık ki taksimetre ücret tarifesi açısından. 3 kişi artık toplu taşımayı kullanmaya gerek duymuyor.

        AKSU: "BİZ KESİNLİKLE TAKSİ SAYISININ ARTIŞINA KARŞI DEĞİLİZ"

        Herkes pik saatlerde sabah 07-10.00 arası, öğle sonrası, akşam üzere toplu taşımaya binemedikleri için, kullanamadıkları, tarife de yüksek olduğu için taksiye yöneliyor. Biz kesinlikle taksi sayısının artışına karşı değiliz. İBB'nin önerdiği teklife karşıyız. Bir ciklete 2 kilometre yolculuk yapıyoruz. Eskiden kısa mesafeleri yaklaşık yarım saatte götürüyorduk. Aslında o kadar trafik yoğunlaştı ki, yüzde 90'a varan yoğunluk yaşamaya başladık. Trafik yoğunluğundan dolayı kısa yolculukları 1,5 saatte yapabiliyoruz. Paris'i inceledik. Paris'te lüks taksilere ayrılmış özel tercihli yollar var. Paris, New York, Londra'nın taksimetre ücretleri buranın 5-10 katı. Hak ettiğimiz oranda bize tarife iyileştirilmesi yapılsın, herkes ekonomisine göre taşınmayı kullansın. 16 milyon birden taksiyi tercih ederse bu yükü kaldıramayız zaten.

        REKLAM

        AKSU: "YA YETKİYİ BİZE VERİN YA BİZİ ORTAK EDİN"

        Biz almamayı, yakına gitmemeyi, taksimetre açmamayı kesinlikle tasvip etmiyoruz. Buradan hem İBB'ye hem emniyete sesleniyorum. Denetimler sıklaşsın, bunlar cezasız kalmasın; hatta meslekten ihraç edilsin. Denetim yetkisi, yaptırım yetkisi komple İstanbul Büyükşehir Belediyemizde. Bizde yetki olsa bizim esnaf yanlış yapamaz. Biz diyoruz ki, ya yetkiyi bize verin, ya bizi ortak edin, ya da gelin yetkili kurumlarla beraber bu işi çözmek için ortak masada oturalım. Bütün İstanbul halkına sesleniyorum; bize yetki verilsin, verilmiyorsa ortak komisyon kurulsun, 3 ay süre verilsin, bir tane taksici yanlış yapamaz. Kısacası sizi almayan şoför arkadaşımızın kişisel davranış kaynaklarıyla ilgili sıkıntı var. Turist seçen şoför arkadaşlarımızın affedilmesini istemiyoruz. Bu konuyu tasvip etmiyoruz.

        ÖZCAN: "İSTANBUL'DA SİSTEMİ TARTIŞMALIYIZ"

        5362 sayılı yasanın 24. maddesi, uyarma, kınama, para cezası bunlar sizin yetkiniz dahilinde. Bunu kullanabilirsiniz. İstanbul'da sistemi tartışmalıyız. Sistemin kendisinden şikayetçiyiz; yoksa şoför esnafından değil. Eyüp Bey gayet güzel anlatıyor. Ama gelin görün ki, İstanbullular sokakta taksi sorununu yaşamaya devam ediyor. Taksinin dört paydaşı var. Plaka sahibi, ikincisi aracı, galeri, üçüncüsü şoför emekçiler, dördüncüsü İstanbullular. Eyüp Bey'in savunduğu fikirler plaka sahipleri ve aracıların çıkarını savunuyor. Biz de İstanbulluların gözünden bakıyoruz. Bu dört paydaştan ikisinin hakkını Eyüp Bey savunuyor. Biz de şoför emekçileri ve İstanbulluları savunuyoruz.

        ÖZCAN: "BİN KİŞİYE DÜŞEN TAKSİ SAYISI 1.16"

        İstanbul'da taksi bulamama sorunu var. Şu anda 18 bin 395 tane sarı taksi var. Emniyet, jandarma, İBB 2022'nin 10. ayına kadar 11 bin 757 yaptırımda bulunmuş. Taksilerin yüzde 64'üne isabet eden bir rakamdır. Yüzde 61'i yol ve yolcu seçmek, kısa mesafeye gitmemek, kaba davranış var. 15 milyon 800 bin nüfus olduğu varsayılıyor İstanbul'da. İSKİ su kullanımına göre 19 milyon 300 bin olarak açıklanıyor. Kayıt dışılarla 20 milyona yakın bir sayıdan bahsediyoruz. 1000 kişiye düşen taksi sayısı 1.16. Gerçeğe göre 1000 kişiye düşen 1'in altında. 1965 yılında taksi bulmak bugünden daha kolaydı. İstanbul'da ciddi bir taksi problemi var.

        AKSU: "VAROLAN SİSTEMİ REHABİLİTE EDELİM"

        İstanbul'da bir kişi nasıl taksi alabilir, nasıl şoförlük yapabilir? İBB'nin kriterleri var. Şoför kartını veren İBB, denetleyen İBB, Kimler şoför olur kararını veren İBB. Hep emekçi şoför deniliyor; tam tersine emekçi şoförleri gaspçı, hırsız diye sürekli lanse ediyor büyükşehir belediyemiz. Hakir görmeler ve sürekli algı operasyonları. Galeri dediniz, plaka sahibi, şoför ve vatandaş dediniz. Biz kesinlikle vatandaşın ve şoförün hakkını korumakla mükellefiz. Biz diyoruz ki, şoför davranışlarıyla alakalı sıkıntı var, gelin varolan sistemi rehabilite edelim.

        AKSU: "GELİN BERABER SAYIYI ARTIRALIM"

        Taksi sayısının artışıyla alakalı bir ihtiyaç varsa onu da İBB ile beraber şöyle yapalım. 10553 sayılı Bakanlar Kurulu kararında yazar, belediye, vakıf, dernekler, tüzel kişiliğinde taksi plakası alamaz, işletemez. Biz kanuna uymak şartıyla beraber eğitimler verelim. Denetimler, yaptırımlar yapalım. İlgili kurumlar heyet kursun, teknolojiye geçelim. Trafiği çözüm noktasında çalışma yapalım. İhtiyaç varsa hukuka, kanuna göre taksi sayısının artışını yapalım. 1000 tane taksi ilave ettiniz ne değişti? Nasıl bir yenilik getirdiniz anlatın. Bu trafik sorunuyla 20 bin 30 bin ilave edin trafik sıkıntısından dolayı İstanbul vatandaşı taksi bulamaz. Ortak masa kurulsun. Biz de bu işin paydaşıyız. Gelin bu kriterleri uygulayalım, ondan sonra taksi sayısının artışını sağlayalım. Gelin beraber sayıyı artıralım. Ama kanuna, hukuka göre artıralım.

        AKSU: "BİZ SİYASİ MALZEME OLARAK KULLANILIYORUZ"

        Büyükşehir Belediye Başkanımız nasıl bir sistem uygulayacağını sürekli değiştiriyor. Bir programda 'Benim yeni taksi vermekle sahada 15 bin tane müfettişim olacak' diyor. Biz siyasi malzeme olarak kullanılıyoruz. Biz siyasetçi değiliz. Hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değiliz. Çok büyük bedeller ödedik, geçimimizi bundan sağlıyoruz. İBB Başkanımız dahil, sayın İmamoğlu dahil herhangi bir bürokratından İstanbul'un trafik sorununu çözüm noktasında bir çözüm önerisi duydunuz mu? İETT otobüslerinin sayısını ne zaman artırdınız, kaç tane artırdınız, yenileme hariç. Konumuz trafikten kaynaklanan taksi bulamama konusu. Taksi sayısının artışına karşı olduğumuz gibi bir algı. Bizim de çocuğumuz, çocuğumuz, onurumuz, şerefimiz var. İstanbul'da 3 bin 500 tane yaklaşık özel halk otobüsü var. Bine yakın araçların taşımacılık yapan filoları var. Yaklaşık 6 bin t ane M plaka hatlı minibüs var, Havaist otobüsleri ve bir sürü korsan var. 66 bin servis var.

        ÖZCAN: "TAKSİ ESNAFIMIZ MAALESEF MÜŞTERİ SEÇİYOR"

        Taksi sayısı arttıkça insanlar özel araçlarını kullanmazlar, dolayısıyla trafik sorunu biraz hafifler. İstanbul'da taksilerin aldığı şikayetler var. Yüzde 61'i yolcu seçme. Bir bakkal kendisine çok müşteri geliyor diye şikayet eder mi, kasap eder mi? Taksi esnafımız maalesef müşteri seçiyor. Çünkü azlar, talep çok. Taksiye binmek isteyen çok ama taksi az. Esnaf Odası'nın daha önce yöneticiliği yaptınız. İstanbul'da ilk defa trafik olmuyor. O zaman trafik sıkışıklığı vardır diye beyanatlarda bulunuyor muydunuz?

        ÖZCAN: "YENİ TAKSİ ÖNERİMİZ VAR"

        İETT'nin otobüs sayısı arttı. Geçen sene 160 tane gerçek anlamda metrobüsü filosuna kattı. İstanbul Ulaşım A.Ş'den İETT çatısı altına eklediğimiz otobüsler var. Önümüzdeki sene 150 tane yeni otobüs alacağız. Her yıl rutin olarak otobüs alımı devam ediyor. Dün İBB bütçesi geçti. İstanbul'u teslim aldığımızda ihalesi yapılmış 12 hat teslim aldık. 3 tanesi ödenek yetersizliğinden durmuş hatlardı. Ekrem Başkan yıllık olarak 13.2 kilometre raylı sistemleri yapıp teslim etmiş büyükşehir belediye başkanı olacak. Birçok deniz hattında revize yaptık. D-100 karayolunda metrobüsle paralel şehir hattı kurduk. Bir deniz yolu kurmuş olduk. En fazla metroyu yapıyoruz. Trafik sıkışlığını metro yaparak, yeni hatlarla, deniz yoluyla yeni taksileri kazandırarak seçeriz. Şoför esnafı evine ekmek getirmek için insan üstü gayret gösteriyor. Geçen seneye kadar 14 kere UKOME'ye yeni taksi için önerge getirdik. Buradaki şoförlerin şartlarını iyileştirmesine dair de öneriler getirdik. Hayat pahalılığının altında ezilmemesi gerekir. Yeni taksi önerimiz var, şu anda UKOME alt komisyonunda bekliyor. Minibüsten, taksi dolmuştan taksi dönüşümünü savunuyoruz. Bizim 5 bin yeni taksi teklifimiz 14 kez reddedildi. İstanbul'a hizmet konusunda azimliyiz. Dönüşümü yapan şoförden teminat istiyoruz. 6 bin 500 taksi şoförü eğittik. Taksi şoförü İstanbul şehir bilgisine sahip değilse şoförlük yapamayacak.

        AKSU: "ÖZEL ARAÇLARLA KORSANLIK YAPMAYA BAŞLANILDI"

        Biz siyaset hiçbir zaman yapmadık. Ekmeğimiz için kanunu savunuyoruz. Martı, İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nden izin alarak aplikasyon yaptı izin aldı. Hem Ulaştırma Bakanlığı'ndan izin aldı. Bunda sorun yok. İkinci aşaması tuttu, elektrikli motosikletlerle taşımacılık yapıldı. İzin alınmadı, yasal değil. Özel araçlarla korsanlık yapmaya başlanıldı. İBB ve Bakanlıktan izin alınmadı. Kanunda yeri var ama özel taşımacılıkla hatır taşımacılığı diye yapamazsınız. Biz de bu firma hakkında suç duyurusunda bulunduk, korsan taşımacılık yapıyor diye. İlgili bakanlıkların internet erişiminin konusunda bakanlıklara yazı yazdık. Bu firmanın SEO'su çıkıp asılsız iddialarda bulundu. Onun hakkında da suç duyurusunda bulunduk. Ne yazık ki bir siyasi güçle bunu yapıyor.

        AKSU: "KONUYU ORTAK ÇÖZELİM"

        Biz emeğimizle, ekmeğimiz için siyaset ayrımı yapmadan hangi siyasi parti olursa olsun, esnafımızın kesinlikle hakkını koruduk. Bizim partimiz ekmek partisi. Havalimanı taksi konusunda orada bir kooperatif var. İşletme bedeli ödüyor. Orada bazen yolcu oluyor, taksi yetersizliği oluyor. Bazen de yolcular şehirden gelen ticari araçları tercih ediyor. Konuyu valiliğimize, İçişleri Bakanlığımıza ilettik. Oradaki kooperatifin haklarını korumakla mükellefiz. Biz büyükşehir belediyemizle oturalım, kararlar alalım, konuyu ortak çözelim. Maalesef belediye başkanımız sürekli bize parmak salladı ama maalesef hiç istişare etmedi. Ama inatçı şekilde siyaset yapılırsa... Biz çözüme varız. Gerçek anlamda bir kişi iki tane ticari taksi alamaz; ama akrabası, çocuğu, eşi alır, yasak mı?

        ÖZCAN: "UYGULAMA YAPIP TAKSİ ESNAFINA DAYATMAK İSTEMİYORUZ"

        Kanunlar sokaktaki insanların aleyhine olamaz, işin mantığına aykırıdır. Sonuçta İstanbul sokaklarında taksi bekliyor. Biz uygulama yapıp, taksi esnafına dayatmak istemiyoruz. Dernek başkanımızın bir çalışması vardı. Aplikasyon yapıyoruz dedi. 1 sene olmuş, ne zaman getirecekler? 1 sene önce böyle bir vaadiniz vardı. 2 bin 625 tane yeni taksi UKOME alt komisyonunda bekliyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ