Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Adları ilginç hikâyelerle bezeli: İstanbul’daki semt isimleri nereden geliyor?
        1

        AHIRKAPI

        Osmanlı döneminde sarayın has ahırları burada bulunurdu.

        2

        AKARETLER

        Semt, adını Sultan Abdülaziz’in Aziziye Camii’nin giderlerini karşılamak için kurmak istediği ama ömrünün yetmemesi üzerine II. Abdülhamid tarafından kurulan vakıftan aldı.

        3

        AKSARAY

        Fatih Sultan Mehmed’in sadrazamı İshak Paşa, İç Anadolu Bölgesi’ndeki Aksaray’ı ele geçirdikten sonra orada yaşayanlardan bir grup insanı bu bölgeye gönderdi.

        4

        AŞİYAN

        Adını, şair Tevfik Fikret’in bölgede bulunan, Farsça’da ‘kuş yuvası’ anlamına gelen ‘Aşiyan’ adlı evinden aldı.

        5

        AYRILIK ÇEŞMESİ

        ‘Veda Çeşmesi’ olarak da biliniyor. Doğu seferlerine Osmanlı ordusu, ve kervanların İstanbul’dan ayrılış noktasına yapılan çeşme zamanla ‘Ayrılık Çeşmesi’ adını aldı. Çeşme, daha sonra adını semte verdi.

        6

        BAĞLARBAŞI

        Semt, adını İstanbul’un en ünlü bağ ve bahçelerin bu bölgede yer almasından dolayı aldı.

        7

        BAKIRKÖY

        Bizanslıların ‘Makri Hori’ dedikleri semt, 14’üncü yüzyılda Osmanlıların eline geçince ‘Makriköy’ adını aldı. 1925’te ulusal sınırlar içerisindeki yabancı kökenli adların değiştirilmesi sırasında semtin adı ‘Bakırköy’ olarak değiştirildi.

        8

        BEBEK

        Fatih Sultan Mehmed’in bölgeyi koruması için gönderdiği Bölükbaşı’nın ‘Bebek’ lakaplı olması, semte adını verdi.

        9

        BEŞİKTAŞ

        Barbaros Hayrettin Paşa, gemileri bağlamak için limana 5 taş diktirdi. O dönemlere ‘5 Taş’ olan bölgenin adı zamanla ‘Beşiktaş’a evrildi.

        10

        BEYAZIT

        Sultan II. Beyazıt’ın buraya kendi adıyla anılacak bir külliye yaptırmasından sonra semt, ‘Beyazıt’ olarak anılmaya başlandı.

        11

        BEYOĞLU

        Semt, İslamiyet’i kabul edip burada oturmaya başlayan ‘Pontus Prensi’nden adını alıyor.

        ‘II. Beyoğlu’ diye anılan Venedik Prensi’nin burada yaşamasından semt, ‘Beyoğlu’ adını aldı.

        12

        BOSTANCI

        Semt adını, her türlü meyve ve sebzenin yetiştirildiği bostanlardan birinin bu bölgede olmasından aldı.

        13

        BÜYÜKÇEKMECE - KÜÇÜKÇEKMECE

        Göllerin kenarına konumlanmış olan semtte, Anadolu’yu Batı’ya bağlayan yol üzerinde bulunan boğazları geçmek için bir sistem oluşturulmuştu. Boğazın iki yakasından sahile çakılı kazıklara bağlı halatlar gerilmeye ve bu halatlar sal üzerinden çekilerek karşıya geçmeye başlanılmıştı.

        14

        CADDEBOSTAN

        Bölgede çok sayıda bostan vardı. Bir de cadı söylentisi… Bu nedenle bölge, ‘cadı bostanı’ olarak anılıyordu. Cemal Paşa, bostanları satın alıp bölgeye yerleşince semtin adını ‘Caddebostan’a dönüştürdü.

        15

        ÇATLADIKAPI

        Marmara kıyısında yer alan sur kapılarından biri, 1532’deki depremde çatladı. Bölge, o tarihten sonra ‘Çatladıkapı’ olarak anıldı.

        16

        ÇEMBERLİTAŞ

        Bizans döneminde ‘Constantinus Forumu’nun olduğu yerde bulunan büyük sütunlardan biri olan ‘çemberli taş’, semte adını verdi.

        17

        ÇENGELKÖY

        Adını, gemi çapalarının bu köyde yapılmasından aldı.

        18

        ÇIKSALIN

        Güzel manzaralı geniş bir çevreye hâkim olması nedeniyle bölgeye halk arasında ‘çık da salın’ denildi. Daha sonra da adı ‘Çıksalın’a çevrildi.

        19

        EMİNÖNÜ

        Osmanlı döneminde çarşıdaki esnafları denetleme yetkisi eminlere aitti. Semt, adını burada bulunan ‘Gümrük Eminliği’nden aldı.

        20

        ETİLER

        1950’li yıllarda bölgede 192 villa yapımı için Etibank’ın ortaklığıyla Etiler Yapı Kooperatifi kuruldu. Semtin adı bu kooperatiften geliyor.

        21

        FERİKÖY

        Sultan Abdülmecid ve Abdülaziz dönemlerinde bölgede Madam Ferry adında bir kadın yaşıyordu. Bölgede bulunan geniş topraklar, Madam Ferry’nin eşine bağışlandı. Daha sonra eşi vefat edince bölge onun adıyla anıldı.

        22

        HORHOR

        Fatih Sultan Mehmed, bölge civarında yürürken yerin altından su sesleri duyar ve yanındakilere, “Buraya bir çeşme yapın. Baksanıza hor hor su sesleri geliyor” der. Bunun üzerine oraya bir çeşme yapıldı. Daha sonra çeşme de, semt de ‘Horhor’ adıyla anıldı.

        23

        KADIKÖY

        Kadim semt, fetih sırasında Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul Kadısı’nı buraya yerleştirmesiyle ‘Kadıköy’ ismini aldı.

        24

        KAZLIÇEŞME

        İstanbul’un fethi sırasında su sıkıntısı çekiliyordu. Su bulmak için kazların peşinden gidilerek su kaynağına ulaşıldı. Ardından semtin adı ‘Kazlıçeşme’ olarak anılmaya başlandı.

        25

        KANDİLLİ

        IV. Murad, şehzadelerden birinin doğuşunu ilan etmek ve kutlamak için bölgede 7 gece kandil yaktırdı. Bölge, bu nedenle ‘Kandilli’ adını aldı.

        26

        KULAKSIZ

        Fatih Sultan Mehmed’in askerleri bölgeden geçerken içmek için sakinlerinden su istedi. Kimse su vermeye yanaşmayınca askerler kadıya gidip dava açtı. Kadı, mahalleliyi haksız bulup ‘kul haksızdır’ hükmü verdi. O dönemde adı ‘Kul Haksız’ olan bölgenin adı zamanla ‘Kulaksız’a dönüştü.

        27

        LALELİ

        Semtin adı, burada yaşayan ‘Laleli Baba’ adında bir dervişten geliyor. III. Mustafa, yaptırdığı camiye hikmetine boyun eğdiği ve çok saydığı Laleli Baba’nın adını verdi. Semt, bu nedenle ‘Laleli’ oldu.

        28

        OKMEYDANI

        Fatih Sultan Mehmed’in otağını kurduğu bu bölgeye okçular tekkesi yaptırmasıyla bölge ok meydanına dönüştü.

        29

        PENDİK

        Bizans döneminde Doğu’dan gelecek saldırıları önlemek için bölge, ‘Duvar’ anlamındaki ‘Pantecion’ olarak anılıyordu. Bu ad, daha sonra ‘Pendik’e dönüştü.

        30

        SÜTLÜCE

        Bölgede ‘Süt Menbat’ adlı bir köy vardı. Köyde bulunan bir kadın heykelinin göğüslerinden akan suyu içen kadınların sütünün artığına inanılıyordu.

        31

        ŞAŞKINBAKKAL

        Bir bakkal, henüz yerleşim yeri olmadığı halde bölgede dükkân açtı. Oradan nadiren geçenlerin “Bu bakkal pek şaşkın” demesiyle yerleşim yeri olduktan sonra semtin adı belirlenmiş oldu.

        32

        ŞİŞLİ

        Şiş yapımıyla uğraştıkları için ‘Şişçiler’ diye bilinen bir ailenin bu bölgede konağı vardı. Şişçilerin konağı’, zamanla değişikliğe uğrayarak ‘Şişlilerin konağı’ haline geldi Semtin adı ‘Şişli’ olarak son halini aldı.

        33

        TAHTAKALE

        Mercan’daki surun alt kotunda yer aldığı için anlamı ‘kale altı’ olan bölgenin tahta-el-kale’ adı zaman içinde ‘Tahtakale’ye dönüştü.

        34

        TAKSİM

        Osmanlı zamanında sucuların, suyu halka taksim (bölüştürdükleri) ettikleri yer olduğu için semtin adı ‘Taksim’ oldu.

        35

        TEŞVİKİYE

        Sultan Abdülmecid’in bölgede bir mahalle kurulması için teşvikte bulunması üzerine semtin adı ‘Teşvikiye’ olarak belirlendi.

        36

        TOPHANE

        Osmanlı döneminde ünlü top dökümhanesi, bu semtte yer alıyordu.

        37

        UNKAPANI

        Bazı satış yerlerinde Arapça’da ‘Kabban’ adını taşıyan büyük teraziler bulunduğundan dolayı bölge, önceleri ‘ kapan’ adını taşıyordu. Daha sonra sahiline buğday ve arpa yüklü gemiler demirlediğinden semt, ‘Unkapanı’ adını aldı.

        38

        ÜSKÜDAR

        Bizans döneminde ‘Skutari’ denilen asker kışlalarının şehrin bu yakasında yer almasından dolayı bölge, ‘Skutarion’ diye anılıyordu. Osmanlı döneminde ‘Üsküdar’a evrildi.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Çalışkan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ