Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Son dakika haberi! Kobani olayları operasyonu! HDP'lilerin de olduğu 82 kişi gözaltı kararı - Haberler

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın son yaptığı açıklamada da, "Kobani soruşturmasında 20 şüpheli gözaltına alındı. Diğer 61 şüpheli için yakalamaya yönelik tutuklama talebinde bulunulacaktır" denildi.

        Başsavcılığın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Yakalanamayan 61 şüphelinin bir kısmının PKK/KCK terör örgütünün dağ kadrosunda yer aldıkları bir kısmının da yurt dışında olduğu tespit edilmiştir.

        Bu şüpheliler yönünden Cumhuriyet Başsavcılığımızca tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılması talebinde bulunulacaktır. Yurt içinde olduğu anlaşılan 1 şüphelinin de yakalanması çalışmalarına devam edilmektedir.

        Olay tarihlerinde Halkların Demokratik Partisi MYK üyesi olan ve hâlen Halkların Demokratik Partisi milletvekili oldukları anlaşılan 7 kişi hakkında, Anayasa’nın 83. Maddesi gereğince aynı soruşturma kapsamında milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle Fezleke düzenlenecektir.

        Ayrıca olay tarihlerinde Halkların Demokratik Partisi MYK üyesi olup da hâlen başka suçlardan tutuklu / hükümlü olarak kapalı ceza infaz kurumunda bulunan 4 şüpheli hakkında da soruşturma işlemlerine devam edilmektedir."

        REKLAM

        Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada ayrıca, “Örgüt özellikle 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş sonrası oluşan otorite boşluğunda; uluslararası ve bölgesel gelişmeleri kendi lehine kullanmış, Suriye topraklarında kendine alan açmış; Afrin, Kobani ve El Cezire adlı yerel kantonlar oluşturarak Suriye’nin kuzey doğusunda devletleşme arayışı içine girmiştir. PKK/KCK/PYD/YPG terör örgütü, Suriye’de oluşan bu yeni durumdan aldığı cesaretle, bölgede terör devleti kurmak amacıyla harekete geçmiş; terör örgütünün yöneticilerinin talimatları doğrultusunda Devletimizin bağımsızlığını zayıflatmak, birliğini bozmak veya Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmak için yeni bir strateji uygulamaya başlamıştır” denildi.

        Açıklamada olaylarla ilgili şu ifadelere yer verildi:

        “Bu strateji kapsamında bölücü terör örgütü; Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki yerleşim yerlerini Suriye’deki kanton benzeri yapılara çevirmek için YDG-H (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi), ÖSB (Öz Savunma Birlikleri) ve YPS (Sivil Savunma Birlikleri) adı altında yeni organizasyonlar kurmuş, bu yapıları desteklemek için kırsal alandan şehirlere terörist aktarmıştır. Ayrıca şehirlerde sözde asayiş timleri ve mahkemeler kurmaya, vatandaşlardan haraç alarak ülke sınırları içinde kendi kontrolü altında alanlar oluşturmaya çalışmıştır. Oluşan bu yeni durum ve strateji kapsamında; başta terör örgütü elebaşları Abdullah Öcalan, Murat Karayılan, Cemil Bayık olmak üzere terör örgütü temsilcileri ve onun siyasal uzantıları, 22 Eylül 2014-06 Ekim 2014 tarihleri arasında, terör örgütü DEAŞ’ın Ayn el-Arap (KOBANİ)’a saldırısını ülkemizle ilişkilendirecek şekilde sistematik yalan ve provokatif açıklamalarla Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı isyan hareketi için militan/terörist ve ideolojik destekçilerine sokağa çıkma talimatı vermişlerdir. PKK/KCK/PYD/YPG terör örgütü elebaşlarının yaptıkları açıklamalar ve talimatlar doğrultusunda Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın eş başkanlığını yaptığı HDP’nin Merkez Karar Yürütme Kurulu tarafından 06 Ekim 2014 tarihinde; “HALKLARIMIZA ACİL ÇAĞRI” başlığı altında “AKP iktidarının Kobane’ye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarımızı sokağa çıkmaya ve sokağa çıkmış olanlara destek vermeye çağırıyoruz.” açıklaması yapılmıştır.”

        OLAYLAR

        35 il, 96 ilçe olmak üzere toplam 131 yerleşim yerinde yaşanan olaylarda, Yasin Börü, Hasan Gökguz ve Ahmet Dakak başta olmak üzere toplam 37 kişi hayatını kaybetmiş, 326’sı kolluk görevlisi, 435’i sivil olmak üzere toplam 761 kişi yaralanmış, 197 okul yakılmış, 269 kamu binası tahrip edilmiş, 1.731 ev ve işyeri yağmalanmış, yıkılmış veya yakılmış, 729’u sivil, 501’i kamuya ait olmak üzere toplam 1.230 araç kullanılamaz hale gelmişti.

        Başsavcılığın açıklamasında, “Ülke genelinde meydana gelen eylemlerde sokağa çıkma çağrısı yapan PKK/KCK terör örgütü ve sözde örgüt yöneticileri ile bazı siyasi parti yönetici ve partililer ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca 2014/146757 sayı ile soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu tutuklu olarak bulunmakta olup gelinen aşama itibarıyla Ankara merkezli 7 ilde, 25.09.2020 tarihinden geçerli olmak üzere 82 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir” denildi.

        GÖZALTINA ALINAN İSİMLER

        7 ilde başlatılan operasyonlarda 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınan isimler arasında eski milletvekilleri de yer aldı.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2014'te Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 82 şüpheliden 20'si gözaltına alındı.

        Terörle mücadele ekiplerince düzenlenen eş zamanlı operasyonda 18 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında eski milletvekili ve HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün, Emine Ayna, MYK üyesi Alp Altınörs ile MYK üyesi Nazmi Gör, MYK üyesi Ali Ürküt, MYK üyesi Gülfer Kaya, eski HDP MYK üyesi Cihan Erdal mevcut ve eski HDP yöneticilerinin bulunduğu öğrenildi.

        Operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilenler arasında, terör örgütü PKK'nın sözde dağ kadrosunda yönetici konumunda olan Cemil Bayık, Ali Haydar Kaytan, Rıza Altun, Duran Kalkan, Murat Karayılan, Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Sabri Ok, Salih Müslüm Muhammed ile kadın yapılanmasında yer alan Azime Yılmaz ve Hacire Ateş de bulunuyor.

        KAYYUM ATANMAYAN TEK HDP'Lİ İL: KARS

        İçişleri Bakanlığı tarafından, belediyelere yönelik yapılan soruşturmalar kapsamında kayyum görevlendirilmesi yapılmayan tek il Kars'tı. Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen de Kobani olayları soruşturması kapsamında gözaltına alınan isimler arasında yer aldı.

        HDP MYK ACİL OLARAK TOPLANDI

        Kobani olaylarına ilişkin başlatılan soruşturma sonrası HDP MYK acil olarak toplandı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da yaptığı açıklamada, "Bu bir intikam operasyonudur. Yargı uzun süredir olduğı gibi iktidarın sopası kullanılmaktadır. 6-8 Ekim olaylarını sorumlusu partimiz değildir" ifadelerini kullandı.

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel, "HDP'nin eski milletvekillerine yönelik bir operasyon başlatıyorlar. Mevzu 6 yıl. Bunun kendileri için elverişli bir gündem yaratmak, sonunuz böyle olur deme çabaları içindeler. Biz, 6-8 Ekim olaylarında ölen 50 vatandaşımız için yüreğimiz yanıyor. Bu olaylardaki bütün ölenlere üzülüyoruz, ağlıyoruz, yüreğimiz yanıyor. Sorumlular varsa çıksın ama hak ihlali yapılan belediye başkanının gözaltına alınmasına karşı mlletimiz uyanık olsun. 6-8 Ekim olaylarından dolayı hangi yeni deliller varsa bilmek hakkımız" dedi.

        CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve bir çok siyasetçi sabah saatlerinde gözaltına alındılar. Nedeni 6-8 Ekim 2014 Kobane olaylarıymış. Aradan tam 6 yıl geçmiş, soruşturulmuş, ifade vermiş ve yargılanmışlar. Bu sabah yapılan gözaltılar Saray’a düğün hediyesidir" dedi.

        CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de operasyon sonrası gözaltıların hukuki değil siyasi olduğunu vurgulayarak, “6 yıl önceki Kobani olayları gerekçesiyle bugün yapılan gözaltılar hukuki değil siyasidir. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce hak ihlali kararı verdiği Ayhan Bilgen’in de gözaltına alınması konunun siyasi olduğunun delilidir. Kimse kusura bakmasın HDP’yi ve demokratik siyasi alanı kriminalize etmeye çalışmak Türkiye’ye yapılan büyük bir kötülüktür. Toplumu daha fazla gererek kutuplaşmadan menfaat bekleyen Saray aklı 83 milyonun huzur ve refahını yok ediyor” şeklinde konuştu.

        MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2014'te Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilişkin yürüttüğü soruşturmayla ilgili "6-7 Ekim olaylarıyla ilgili operasyon sürecinin çok hayra vesile olacağına inanıyorum. Güvenlik güçlerimizi, hakimlerimizi, savcılarımızı, Türk devletimizin asaletini yürekten tebrik ediyorum." dedi.

        DEVA Partisi'nden yapılan açıklamada ise, "Siyasetçilere; 6 yıl sonra, Ankara’da olmayan olaylarla ilgili davet edilmeden onlarca polis ve zırhlı araçla, üstelik mükerrer olduğu iddia edilen bir soruşturmayla gözaltı yapılması siyasete gözdağıdır. Hukuk, birilerinin keyfi kararlarıyla siyasete alet edilemez" denildi.

        DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu da "Olaydan 6 yıl sonra Ayhan Bilgen, Altan Tan, Süreyya Önder ve diğerlerinin sırf hukuki gerekçelerle gözaltına alınmış olduğunu düşünmek abesle iştigal olur. Yargıyı araçsallaştıran siyaset anlayışı adalet duygusunu ezdikçe terör örgütlerini sevindirir. Devlet adaletle yönetilir" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ