Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tartışılan kitap bir günde tükendi

        Yılmaz Özdil’in Atatürk üzerinden rant elde etmekle suçlandığı 1881 adetle sınırlı özel seri ‘Mustafa Kemal’ kitabı dün sabah Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05’te internet üzerinden satışa çıktı.2500 TL’ye satılan kitabın yayınevi Kırmızı Kedi’nin sahibi Haluk Hepkon saat 13.02’de Twitter hesabından attığı ‘Bittiiiii…’ tweet'iyle kitabın tükendiğini duyurdu. Yayınevinin telefonları kilitlenirken ilk kitabı Yılmaz Özdil aldı. Sabah 09.05’te 700’e yakın kişi telefonda kitabı almak için sıra beklerken, internet sitesinde 2500 kişi sıradaydı.

        KIRMIZI KEDİ GELİRDE YİNE LİSTEDE

        Yılmaz Özdil’in 2 bin 500 TL’lik kitapla 4.7 milyon TL’lik ciroya ulaşması akla yayınevlerine en çok gelir elde ettiren kitap ve yazarları getirdi. Forbes Dergisi’nin her yıl yayınladığı araştırmaya göre 2017’de rekor 465 bin kitap satışı ile Zülfü Livaneli’de. Livaneli, Huzursuzluk kitabı ile 7.9 milyon lira satış hasılatına ulaşmıştı. Livaneli’yi Soner Yalçın’ın yine Kırmızı Kedi yayınevinden çıkan Saklı Seçilmişler kitabı izledi. Yalçın’da bu kitapla 4.5 milyon liralık satış hasılatı ile 2017’de ikinci sıraya yükselmişti. Üçüncü sıra ise Destek yayınevinden çıkan Fi serisini yazan Azra Kohen’e 4.3 milyon liralık ciroyla ait. Aynı listenin 2016 yılındaki lideri ise 9 milyon liralık ciro ile Elif Şafak’a aitti. Şafak’ın bu satış rakamından kazancı 1.8 milyon lira olduğu belirtilmişti. Aynı yıl ikinci sıra ise 5.4 milyon lira ciro ile Orhan Pamuk’a aitti.

        İmza gününde belki de bir ilk: Gözyaşlarını tutamamıştı

        Yılmaz Özdil çok satanlar listesine giren kitabı için düzenlenen imza töreninde yaşanan birolay güne damgasını vurmuştu. Özdil'e kitabı imzalatmak için gelen ve gözyaşlarını tutamayan okur oldukça duygusal anlar yaşamıştı. Belki de imza gününde ilk kez yaşanan görüntü sosyal medya çok konuşulmuştu...

        Kırmızı Kedi'nin internet sitesinde kitpların tükenmesinin ardından teşekkür ilanı yer aldı.

        1'DEN 1881'E KADAR NUMARALANDI ELLE CİLTLENDİ

        Kitabın satışı internetten ve çağrı merkezinden yapıldı. Satılan her kitabın üzerinde bir numara vardı. Kitaplar 1'den 1881'e kadar numaralandı. Özel kâğıt ve baskı sistemi kullanılan kitaplar elle ciltlendi.

        Aslında Mustafa Kemal kitabı geçtiğimiz yıl ilk kez basılmıştı. Kitabın normal satış fiyatı 35 TL. Ancak özel olarak basılan 1881 adet kitap 2 bin 500 TL'ye satıldı.

        Kitabın internetten korsan satışı dadevreye girmekte gecikmedi. Öyle ki 2 bin 500 TL'ye satılan Mustafa Kemal kitabı internette 25 bin liradan 50 bin liraya kadar değişik rakamlarda satışa çıkarıldı.

        KİMİ NORMAL KİMİ İSE FİYATI ASTRONOMİK BULDU

        Habertürk Tv'nin mikrofon tuttuğu kitapseverlerden kimileri kitabı çok pahalı bulurken kimileri de Mustafa Kemal Atatürk'ü konu edinen kitap fiyatının normal olduğunu söyledi.

        "GELİRİNİ BAĞIŞLAYACAĞIM" DEDİĞİ 35 TL'DEN SATILAN KİTAPTI

        "Kitabın gelirinden Darüşşafaka'ya 6 sıfırlı bağış yapacağım" diyen Yılmaz Özdil'in bu sözlerle kastettiği 2 bin 500 TL'den satışı yapılan kitap değil, piyasada 35 TL'ye okura sunulan kitaptı...

        FATİH ALTAYLI: YAPILAN İŞTE BİR ANORMALLİK GÖRMÜYORUM

        Habertürk yazarı Fatih Altaylı, kitapla ilgili yazdığı iki ayrı yazıda konunun bir "arz-talep" meselesi olduğuna dikkat çekti. "Yapılan işte de bir anormallik göremiyorum. Bugün Türkiye’de de dünyada da pek çok kitabın böyle baskıları yapılıyor. Benzetmek çok doğru değil elbette ama mesela Kutsal Kitapların da çok özel baskıları yapılıyor ve binlerce dolara satılıyor" diyen Altaylı, ikinci yazısında "Google toplaması" olarak nitelediği kitaba para vermeyeceğini belirterek şunları yazdı:

        "Benim dediğim çok açık. Talep var ise arz olur! Talebi gören, pazarı gören zengin olur? Ki zaten 1881 adet kitabı 2500 TL’den 4 saatte tüketmiş Özdil. 4,5 milyon TL ciro yapmış. Allah bin bereket versin! Anıtkabir’e bir teşekkür ziyareti yapar artık"

        ORAY EĞİN: KİMSE ATATÜRK'ÜN HAYATINI OKUMAK İÇİN ALMADI

        Habertürk yazarı Oray Eğin de Yılmaz Özdil'in kitabının zirveye çıkmasını "Hiç kimse Atatürk’ün hayatını okumak için almadı bu kitabı, Atatürk’ün hayatına dair bilinmeyen, yeni bir söz söylemiyor zaten" diye değerlendirerek, şunları yazdı:

        “Mustafa Kemal”in bu kadar çok satmasının sebebi kutuplaşmış toplumda sayıları azımsanmayacak bir kesimin “Biz de varız” diye gövde gösterisi. Cumhuriyet mitingine gitmek, tweet atmak gibi pasif bir eylem bu kitabın tirajı. Laik mahallelerden bir buçuk milyon insan bu kitabı alarak adeta bir davanın sözcülüğünü yapıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ