Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüşeceği NATO zirvesine giderken TL’yi destekleyen bir açıklama yaptı. Çin ile 2.4 milyar dolarlık swap anlaşmasını 3.6 milyar dolar artırarak 6 milyar dolara çıkarıldığını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası rezervlerinin 100 milyar dolara ulaştığını söyledi. Biden ile görüşeceği konular hakkında bilgi veren Erdoğan “Birinci derecede Türkiye-Amerika ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor. Birçok dedikodular vs. içeride dışarıda oldu. Bunları geride bırakıp nerede neler yapacağız konuşmamız lazım. Görüşme alanımız çok geniş” dedi.

        FED, ZİRVE VE SWAP DESTEĞİ

        -Merkez Bankası rezervlerini 3.6 milyar dolar artıran para takası ile geçen hafta TL’nin dolara karşı değer kazanmasının neden yüzde 3.6’ya kadar çıktığı daha anlaşılır oldu.

        Nato Zirvesi’nde Biden-Erdoğan görüşmesine yönelik beklentilerin fiyatlaması TL’nin değerlenmesinin bir ayağıydı.

        -ABD’de açıklanan enflasyon rakamının yüzde 5’e yükselmesine karşılık FED’in yaz aylarında bir aksiyon almayacağı beklentisi ağırlık kazanmaya başladı. Küresel risk iştahı arttı, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1.63’ten yüzde 1.43’e kadar beklenmedik şekilde düştü.

        REKLAM

        - ABD faizlerinin gerilemesi ve küresel risk iştahının artması ekonomisini dışarıdan fonlayan Türkiye için güçlü bir pozitif gelişme.

        -Bu iki gelişmeye geçen hafta itibariyle kamuoyunun bilmediği 3.6 milyar dolarlık swap anlaşması da eklendi.

        HAFTALIK ARTIŞ % 3.6

        -Bütün bunların sonucunda dolar/ TL paritesi 8.6568’den cuma günü 8.2647’ye kadar indikten sonra haftayı 8.3818’den kapattı.

        -TL kapanışa göre yüzde 3.6, gün içindeki en yüksek düzeyine göre de yüzde 4.6 değer kazandı. Türk Lirası bu yılın en iyi haftalık değer artışını yaşadı ve diğer paralardan net bir şekilde ayrıştı. Gelişmekte olan ülke paralarının dolar karşısındaki değer artışı yüzde 0.2 ile çok sınırlı düzeyde kaldı.

        TÜRKİYE RİSKİNDE AZALMA

        -TL’nin hızlı değer kazanmasını Türkiye riskinin düşüşü izledi. Türkiye 5 yıllık CDS’i 407.49’dan bir haftada 370.81’e indi ve yüzde 9 geriledi.

        -TL ve CDS’lerdeki iyileşme borsaya da kısmen yansıdı. BİST 100 Endeksi yüzde 2.6 artarken dolar bazlı MSCI endeksiyle prim yüzde 6.3’e vardı. MSCI endeksiyle daha yüksek artışın nedeni ise doların TL karşısındaki gerilemesinden kaynaklandı.

        -Türk Lirası’ndaki pozitif gelişmelerin hemen hepsi önemli ölçüde geçen hafta satın alındı. TL’deki yukarı yönlü son kabarma böylece silindi. Üçlü destekle TL yüzde 3.6 güçlendi.

        ZİRVE ETKİSİ GEÇİCİ OLUR

        -TL'deki güçlenme devam eder mi? Ülkeye yeni döviz girişlerine bağlı. Ya da döviz girişlerine yol açacak gelişmelere. Bugün, yarın Erdoğan- Biden görüşmesinin sonuçları finansal piyasalarda belli bir dalgalanma yaratabilir. Ama bu etki de geçici olabilir.

        -Çünkü pozitif ve kalıcı bir etki için, çözümü yılları alacak sorunlar konusunda öncelikle iki başkan arasında kişisel ve iyi yürüyen bir diyalogun kurulması gerekiyor. Buna ise karşı taraf soğuk. Dolayısıyla sorunlar varlığını sürdürmeye devam edecek.

        -Kalıcı etki yaratmada geriye görüşmenin kötü geçmesi kalıyor ki, böyle bir durum da beklenmiyor.

        -Ancak Türkiye için ABD ile ilişkilerin normalleşmesi çok önemli. Bunun kısa vadede sağlanması veya bir görüşmeyle işlerin düzelme yoluna girmesi ise çok zor.

        Diğer Yazılar