Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 2018’de borsa ve doların durumu nasıl olacak? - İş-Yaşam Haberleri

        Dünya ekonomisi oldukça hareketli bir yılı daha geride bıraktı. ABD’de yeni başkan Donald Trump’ın etkisi, Avrupa’da peş peşe gelen seçimler ve İngiltere’nin AB’den çıkış süreci yılın büyük bir bölümünde gündemi oluşturdu. Yılın ikinci yarısından itibaren ise Kuzey Kore’nin nükleer füze denemeleri ve kripto paralar piyasaların yakından izlediği konuların başında geldi. Yıl genelinde ise yatırımcılar oldukça kazançlı bir dönem geçirdi. Küresel endeksler yer yer yüzde 10-20 yükseliş kaydederken emtia fiyatları da önceki yıllara kıyasla artış kaydetti. Yeni yılda piyasaların gözü yine ABD Merkez Bankası’nda (Fed ) olacak. Gazete Habertürk'ten Mahmut Sancak'ın haberine göre bankanın yeni başkanı Jerome Powell’in faiz politikaları izlenecek. Ucuz para döneminin sona ermesi ve enerji fiyatlarının yükselmesi ise özellikle gelişen piyasalar için kötü haber olacak.

        REKLAM

        YENİ YILDA PİYASALAR BU 10 SORUYLA YATIP KALKACAK

        1- Fed başta olmak üzere küresel merkez bankalarının faiz politikaları nasıl olacak?

        2- Bol ve ucuz para politikaları hangi seviyede sürecek veya bitecek?

        3- Brexit görüşmeleri nasıl sonuçlanacak, AB üzerindeki etkileri ne olacak?

        4- Fransa ve Almanya’nın seçim sonrası ekonomik politikaları kıtayı nasıl etkileyecek?

        5- Kripto paraların geleceği ve regülasyon süreçleri piyasalarda dalgalanma yaratacak mı?

        6- Küresel borsalar 2017’de yakaladıkları çıkışı sürdürebilecek mi?

        7- Çin’in başta Asya olmak üzere küresel çaptaki yatırımlarının siyasi sonuçları ne olacak?

        8- Teknolojinin gerek günlük hayat ve gerekse ekonomi dünyasındaki ilerleyişi ne tür etkilere neden olacak?

        REKLAM

        9- Doların değerlenmesi ve enerji fiyatlarının yükselmesi gelişen piyasaları nasıl etkileyecek?

        10- ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel piyasalar üzerindeki etkisi ne olacak?

        7 TRİLYON DOLARA YÖN VEREN YÖNETİCİLERDEN YENİ YIL TÜYOLARI

        BLACK ROCK

        - Jeff Rosenberg’in de aralarında olduğu stratejistler tavsiye notunda “Düşük risk ortamında herkes ödülü kapıp evine götürebilir. Bu, küresel kredi piyasasında gerçekleşti. Fakat kredi spread’leri daraldıkça bu stratejilerdeki risk de orantısız şekilde artıyor” diye yazdı.

        - Şirket ABD şehir tahvilleri, ABD kredi, EM ve Asya sabit getirililerde nötr pozisyonunu koruyor.

        - ABD Hazine, Avrupa devlet ve şirket tahvillerinde ise ’ağırlık azalt’ tavsiyesi veriyor.

        FIDELITY INVESTMENTS

        - Fidelity portföy yöneticisi Ford O’Neil 2018’de enflasyonun nihayet artacağını ve bu yüzden enflasyona endeksli tahvillere sahip olmanın iyi olabileceğini belirtiyor.

        - O’Neil’in ilk hedefi son iki yılda sağladığı getiriyi korumak. O’Neil Fed ’in faiz artışlarıyla birlikte faizlerin yukarıda belirlenmesiyle, 2017’de olduğu gibi kaldıraçlı kredileri tercih ettiğini söylüyor.

        - Brezilya ve Meksika O’Neil’in favori EM ülkeleri. O’Neil büyük Avrupa ülkelerindeki bankaların kısa ve orta vadeli tahvillerinin de iyi gözüktüğünü söylüyor.

        GOLDMAN SACHS

        - Goldman Sachs SGMK Portföy Yönetimi Eşbaşkanı Mike Swell “En iddialı görüşümüz volatilitenin geri dönüşü” diye konuşuyor.

        - Swell, röportajında enflasyonun sürpriz bir şekilde daha da yükseleceğini ve bunun 2017’deki düz getiri eğrisi trendinin aksine, dik ABD getiri eğrisine yol açacağını söyledi.

        - Swell “2018’de potansiyel bir kredi genişlemesinin piyasayı takip edenlerin radarında olması gerekir” dedi. Swell EM tahvilleri arasında Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Meksika, Brezilya ve Kolombiya’yı beğendiğini belirtirken, gelişmeleri Çin’e bağlı para birimlerinden kaçınıyor.

        JPMORGAN

        - JPMorgan Asset Management küresel FICC Başkanı Bob Michele’e göre en büyük risk enflasyonun artması, Fed ’in üç değil dört faiz artışı yapması.

        - Bu senaryoda kısa vadeli faizlerde 75-100 baz puan civarı yükselme bekleniyor.

        BORSA VE DOLARDA İBRE 2018’DE YUKARI YÖNLÜ

        Gazete Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre 2017 yılı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hisse senedi yatırımcılarının yılı oldu. Şöyle ki, 28 Aralık itibarıyla Borsa İstanbul Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 45 gibi göz kamaştırıcı bir yükselişle yatırımcısının yüzünü güldürdü. Bu rekor getiride küresel borsalardaki yükselişin yanı sıra borsa şirketlerinin kârlarındaki artışlar da etkili oldu. Analistler, 2018 yılının özellikle ilk çeyreğinde hisse senedi piyasalarında yükselişin süreceğini öngörüyor. Hisse senedi piyasalarının seyrini 2018 yılında küresel konjonktürün belirleyeceğini vurgulayan uzmanlar, başta ABD borsaları olmak üzere gelişmiş ülke borsaları yanı sıra gelişmekte olanlarda da ralli yaşandığına dikkat çekiyor.

        FED MUSLUĞU KISACAK

        Kur cephesinde ise gözler tamamen ABD Merkez Bankası FED’e odaklanmış durumda. 2017 yılında dolar Türk Lirası karşısında yüzde 8 değerlenerek 3.52 TL’den 3.77 TL seviyelerine kadar yükseldi. 2018 yılına ilişkin kur beklentilerinde ise neredeyse bütün ekonomistlerin ve kurumların beklentisi yukarı yönlü. Dünya döviz rezervlerinin hâlâ yüzde 63.8’inin ABD Doları cinsinden olduğuna dikkat çeken uzmanlar, dolayısıyla FED’in adımlarının doların seyrini belirleyeceğini kaydediyor. FED’in 2018 yılında para musluğunu kısmaya devam edeceğini kaydeden analistlerin, aşırı siyasi ve jeopolitik gelişmeler olmadığı takdirde 2018 yılı kur beklentisi ise 4.05 TL ile 4.25 TL arasında değişiyor.

        FON YÖNETİCİLERİNİN GÖZDESİ YİNE HİSSE SENEDİ OLACAK

        Kurumsal yatırımcılarla yapılan ankete göre 2018 yılının ilk çeyreğinde yatırım aracı tercihleri arasında hisse senedi ön plana çıkarken, yatırımcıların en fazla takip edeceği makro gösterge ise enflasyon olacak. Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) üyelerinden oluşan 19 fon yöneticisinin katılımıyla 20-27 Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti Anketi 2018-1. Çeyrek” sonuçlarına göre, yatırımcıların yüzde 48’inin ilk çeyrekte yatırım aracı tercihi hisse senedi oldu. Hisse senedinden sonra gelen yatırım aracı tercihi ise yüzde 21 ile özel sektör tahvili. Fon yöneticilerinin takip edeceği en önemli ekonomik gösterge ise yüzde 58 ile enflasyon olacak. Enflasyonu yüzde 26 ile döviz kuru takip edecek. Ankete göre ilk çeyrekte fon yöneticilerinin borsada sektör tercihlerinin başında ise bankacılık sektörü hisseleri yer alıyor. Anket sonuçlarına göre bankacılık hisselerini perakende ve petrokimya takip ediyor.

        PETROLDE YILLIK ORTALAMA 10 DOLAR ARTIŞ BEKLENİYOR

        2014 başından 2017’ye kadar petrol fiyatlarında bir düşüş gözlendiğine dikkat çeken analistler, bu durumun üretim fazlalığından kaynaklandığını, önümüzdeki dönemde ise bu trendin tersine dönmesinin beklendiğini kaydediyor. ABD’deki stokların azalmaya başladığını kaydeden uzmanlar, 2018 yılında petrol fiyatlarının artacağı yönünde görüş bildiriyor. 2017 yılında petrol fiyatlarının ortalama 55 dolar olduğunu kaydeden analistler, 2018 yılında ise ortalama fiyatın 65-70 dolar bandında olmasını bekliyor. Bu da yüzde 18’lik artış demek.

        Fiyatında artış beklenen bir diğer emtia ise sanayide çok önemli olan bakır fiyatları. Bakır fiyatların da son iki yıldır artış kaydettiğini belirten analistler, bu yükselişin 2018 yılında da süreceğini bekliyor. IMF’in dünya büyüme tahminlerini son 6 yıldır ilk kez yukarı yönlü revize ettiğine dikkat çeken analistler, 2018’de dünya ekonomisinin büyümesinin yüzde 3.7 hatta yüzde 4 beklendiğini bunun da emtia fiyatlarını yukarı çekeceğini belirtiyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ