Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Haberler 37. İstanbul Film Festivali'nin programı belli oldu

        37. İstanbul Film Festivali dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenlerin son filmleri, yeni keşifler ve gizli hazinelerin aralarında olduğu 198 uzun metrajlı ve 12 kısa filminden oluşan zengin programıyla festival takipçileriyle buluşuyor. Festival kapsamında 12 günde, 18 bölümde 43 ülkeden 218 yönetmenin toplam 210 filmi gösterilecek. Festivalde gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetler, konserler ve özel etkinlikler de yer alacak.

        37. İstanbul Film Festivali dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenlerin son filmleri, yeni keşifler ve gizli hazinelerin aralarında olduğu 198 uzun metrajlı ve 12 kısa filminden oluşan zengin programıyla festival takipçileriyle buluşuyor. Festival kapsamında 12 günde, 18 bölümde 43 ülkeden 218 yönetmenin toplam 210 filmi gösterilecek. Festivalde gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetler, konserler ve özel etkinlikler de yer alacak.

        İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri

        İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl oyuncu Perihan Savaş, yazar ve senarist Osman Şahin, yönetmen Aram Gülyüz ve yapımcı Arif Keskiner’e verilecek. Festivalin en eski sinemalarından Atlas Sineması’nın 22 yıldır müdürlüğünü sürdüren Cevdet Pişkin’e ise Sinema Emek Ödülü verilecek. Ödüller, 6 Nisan Cuma gecesi yapılacak 37. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde takdim edilecek.

        Festivalde Yarışma Heyecanı

        37. İstanbul Film Festivali’nde yarışma heyecanı 8 Nisan’da başlayacak. Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film yarışmalarında ödül kazanan filmler, 17 Nisan Salı akşamı düzenlenecek İstanbul Film Festivali Ödül Töreni’nde açıklanacak.

        ULUSLARARASI YARIŞMA

        İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen filmler yarışıyor. 37. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma bölümünde 11 ülkeden 11 film yer alıyor.

        Geçtiğimiz yıl festivalde Uluslararası Yarışma’da Ornitolog filmiyle Altın Lale kazanan yönetmen João Pedro Rodrigues başkanlığındaki Uluslararası Yarışma jürisinde, Dogtooth, The Lobster gibi filmlerden tanıdığımız oyuncu Angeliki Papoulia; bu yıl Berlin Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ve Gümüş Ayı Alfred Bauer ödüllerini kazanan Las Herederas / Mirasçılar filminin yönetmeni Marcelo Martinessi; Ferzan Özpetek’in Hamam ve Harem Suare filmlerinin bestelerinden tanıdığımız müzisyen Pivio ve Tallinn Black Nights Film Festivali direktörü Tiina Lokk yer alıyor.

        Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan filmler:

        • Köpek / Dog / Samuel Benchétrit (Fransa)

        • Tuzdan Kaide / Burak Çevik (Türkiye)

        • Cocote / Nelson Carlo de los Santos Arias (Dominik Cumhuriyeti-Arjantin-Almanya-Katar)

        • Görgü Kuralları / Good Manners / Marco Dutra & Juliana Rojas (Brezilya-Fransa)

        • Western / Valeska Grisebach (Almanya-Bulgaristan-Avusturya)

        • Bir Zamanlar Kasım’da / Once Upon a Time in November / Andrzej Jakimowski (Polonya)

        • Bir Mahalle Hikâyesi / Soldiers. Story from Ferentari / Ivana Mladenovic (Romanya-Sırbistan-Belçika)

        • Kış Kardeşleri / Winter Brothers / Hlynur Palmason (Danimarka)

        • Katil Marlina / Marlina the Murderer in Four Acts / Mouly Surya (Endonezya- Fransa-Malezya-Tayland)

        • Ev / The Home / Asghar Yousefinejad (İran)

        • The Rider / Chloé Zhao (ABD)

        SİNEMADA İNSAN HAKLARI YARIŞMASI

        12 yıldır sadece İstanbul Film Festivali’nde verilen ödülüyle Sinemada İnsan Hakları Yarışması bu yıl da devam ediyor. Ödül, Eurimages fonunun verdiği 5.000 avro para ödülü ile destekleniyor.

        Yarışma jürisinde New Yorklu sanatçı ve bu yıl festival programında yer alan Looking for Oum Kulthum / Ümmü Gülsüm’ün Peşinde filminin yönetmeni Shirin Neshat, radyo ve televizyon kültür-sanat programları yapımcısı Christine Masson ve yapımcı, yönetmen Erol Mintaş yer alacak.

        Sinemada İnsan Hakları yarışmasında yer alan filmler:

        • Tempelhof Havaalanı / Central Airport THF / Karim Ainouz (Almanya-Brezilya-Fransa)

        • Baskın / Razzia / Nabil Ayouch (Fas-Fransa-Belçika)

        • Ayaz / Frost / Sharunas Bartas (Litvanya-Fransa-Ukrayna-Polonya)

        • Muhi / Muhi – Generally Temporary / Rina Castelnuovo-Hollander, Tamir Elterman (İsrail-Almanya)

        • Styx / Wolfgang Fischer (Avusturya-Almanya)

        • Fransa’da Bir Mevsim / A Season in France (Mahamat-Salah Haroun)

        • Kaçış / Kenan Kavut (Türkiye)

        • Kigali’de Kuş Sesleri / Birds Are Singing In Kigali / Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze (Polonya)

        • Obscuro Barroco / Evangelia Kranioti / Fransa-Yunanistan• Diptekiler / Underground / Daniel Palacio (Filipinler)

        • Rahat Bir Nefes / And Breathe Normally / Isold Uggadóttir (İzlanda-İsveç-Belçika)

        ULUSAL YARIŞMA

        Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2017-2018 sezonunda tamamlanan 13 film yarışacak. Bu yıl yarışmadaki 10 filmin dünya prömiyeri, birinin ise Türkiye prömiyeri yapılacak.Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek.

        37. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma filmlerini değerlendirecek olan Ulusal Yarışma Jürisi bu yıl yönetmen Pelin Esmer başkanlığında toplanıyor. Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri, görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki, oyuncu Selen Uçer, şair Küçük İskender ve sinema yazarı Barbara Lorey de la Charrière.

        Ulusal Yarışma Bölümünde yer alan filmler:

        • Tuzdan Kaide / Burak Çevik

        • Halef / Murat Düzgünoğlu

        • Buğday / Semih Kaplanoğlu

        • Kelebekler / Tolga Karaçelik

        • Kaçış / Kenan Kavut

        • Renksiz Rüya / Mehmet Ali Konar

        • Aydede / Abdurrahman Öner

        • Yol Kenarı / Tayfun Pirselimoğlu

        • Borç / Vuslat Saraçoğlu

        • Güvercin / Banu Sıvacı

        • Sofra Sırları / Ümit Ünal

        • Put Şeylere / Onur Ünlü

        • Körfez / Emre Yeksan

        Galalar

        İstanbul Film Festivali’nin en sevilen bölümlerinden Galalar'da, yıldızları usta yönetmenlerle buluşturan ve sezonun merakla beklenen filmlerin Türkiye’deki ilk gösterimleri yapılacak.

        Galalar' da bu yıl gösterilecek filmler arasında Wes Anderson’ın Berlin Film Festivali’nin açılışında gösterilen son filmi Isle of Dogs / Köpek Adası ve Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar alan yönetmen Sebastián Lelio’nun başrollerinde Rachel Weisz ile Rachel McAdams’ın rol aldığı son filmi Disobedience / İtaatsizlik gibi birçok ödüllü film yer alıyor.

        Gösterilecek diğer filmler arasında Isabel Coixet’in Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan, Penelope Fitzgerald’ın romanından beyazperdeye uyarladığı son filmi The Bookshop / Sahaf, ünlü İngiliz oyuncu Rupert Everett’in ilk kez kamera arkasına da geçerek Oscar Wilde’ı canlandırdığı The Happy Prince / Mutlu Prens ve Oscar’lı canlandırma ustası Nick Park’ın eğlenceli, hareketli yeni canlandırma filmi Early Man / Taş Devri Firarda da gösterilecek.

        Michael Pearce’ın muhteşem manzara çekimleriyle büyülerken boğucu toplum baskısı eşliğinde gerilim dozu gitgide artan, dünya prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yapan ilk filmi Beast / Canavar, Alman auteur Christian Petzold’un Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan ve geçmişten bir mülteci hikâyesini günümüzde anlattığı son filmi Transit, Lynne Ramsey’nin Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini alan Joaquin Phoenix’li son filmi You Were Never Really Here, Steven Soderbergh’in dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan ve tamamen iPhone ile çekilen son filmi Unsane / Saplantı, yönetmen Erick Zonca’nın Wisdom of the Crowd dizisinin senaristi Dror Mishani’nin romanından uyarladığı Black River / Siyah Nehir de Gala filmleri arasında yer alıyor.

        Festivalin açılış filmi de Galalar kapsamında. Weekend ve 45 Years filmleriyle tanınan, küçük ve basit öykülere yaklaşımındaki hassasiyet ve zarafetle sinemaseverler tarafından baş tacı edilen İngiliz yönetmen Andrew Haigh’in son filmi Lean On Pete, bir genç ile bir at arasındaki dostluğu anlatıyor. Berlin Film Festivali’nde en iyi filme verilen Altın Ayı’ya layık görülen Romen yönetmen Adina Pintilie’nin ilk uzun metrajlı filmi Touch Me Not / Dokunma Bana Türkiye prömiyeri ise festivalin hemen ardından 19 Nisan Perşembe günü 3 sinemada aynı anda gerçekleştirilecek.

        Festivalin En Yenisi: Çiçek İstemez

        37. İstanbul Film Festivali’nin bu yılki yeni bölümlerinden biri de Çiçek İstemez. Kahramanı güçlü kadınlar olan filmlerin bir araya geldiği bölüm kapsamında gerçek hayatta da sinemada da baskılara boyun eğmeyen, kendi yolunu çizen, kendi ayakları üzerinde duran kadınların hikâyelerini anlatan filmler yer alıyor. Çiçek İstemez bölümünde İran’dan Belçika’ya Arjantin’den Gürcistan’a 10 film yer alıyor. Absürd mizahi tonları, yaratıcılık mekanizmalarına bakışı ve özgürleşen kadın figürünü ele alışıyla birçok uluslararası festivalden ödülle dönen Scary Mother / Korkunç Anne, İran’ın en tanınmış televizyon ve sinema oyuncularından Rambod Javan’ın kamera arkasına geçtiği Negar / Nigar, Fransa’da bir iş kadınının hikâyesini anlatan Number One / Bir Numara, erkeklik, bağlılık ve müstehcenlik kavramlarıyla iyiden iyiye dalga geçen Of Skin and Men / Erkeklere Bakmak, Arjantinli yönetmen Anahí Berneri’nin toplumsal ve ekonomik çöküşün gerçekçi bir portresini çizdiği Alanis ve daha fazlası bu bölümde yer alıyor.

        Festival biletleri

        24 Mart Cumartesi günü 10.30’dan itibaren hizmet bedeli eklenmeden, tüm satış kanallarında aynı ücretlerle Biletix satış kanalları ile Atlas ve Rexx sinemalarında açılacak ana gişelerden satışa çıkıyor.

        Bilet fiyatları

        Hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00 ) yalnızca 8 TL; öğrenciler için yalnızca 1 TL

        Hafta içi 19.00 ve hafta sonu (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) tam 22 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü 15 TL;

        Tüm 21.30 seansları 22 TL;

        Pera Müzesi’nde gösterimlerin bilet fiyatları 8 TL.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ