Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 5 maddede erken seçimin şifreleri! İşte adım adım erken seçim

        MHP lideri Devlet Bahçeli'nin erken seçim çağrısı bir günde karşılık buldu ve 24 Haziran 2018'de seçimlerin yapılacağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu. Bu seçimin dikkat çeken özellikleri de bulunuyor. İşte 5 maddede ayrıntılar:

        1. YENİ SİSTEM

        24 Haziran 2018'de yapılacak erken seçim, Türkiye'nin siyasi tarihi açısından önemli bir gün olacak. 16 Nisan 2017 referandumunda kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bu seçimden sonra tam anlamıyla hayata geçecek. Cumhurbaşkanı'nın hükümetin başında olacağı bu sistemde Başbakan olmayacak. Başbakan Binali Yıldırım da 'son başbakan' olarak tarihe geçecek.

        2.OYLAR TEKZARFA

        Seçimde cumhurbaşkanlığı vemilletvekili seçimi için iki ayrı oy kullanılacak. Her iki seçim için kullanılacak oyda pusulalar tek zarfa konulacak. Cumhurbaşkanı seçilebilmek için yüzde 50+1 oy gerekecek. Hiçbir adayın bu oy oranını yakalayaması durumunda en çok oy alan ikinci aday ikinci tura kalacak. İkinci turu kazanan cumhurbaşkanı olacak.

        3. AK PARTİ'NİN 2. ERKEN SEÇİMİ

        3 Kasım 2002'deki erken seçimle iktidara gelen AK Parti, bugüne kadar bir kez erken seçim kararı almıştı. 2007'de Meclis'te cumhurbaşkanı seçilememesi üzerine alınan erken seçim kararının ardından bu seçim, AK Parti'nin ikinci erken seçimi olacak. 3 Kasım 2002'de erken seçim kararını o dönem DSP ve ANAP ile hükümet ortağı olan Bahçeli almıştı. Bu seçim için de ilk çağrı yine Bahçeli'den geldi. Bahçeli'nin çağrısından bir gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim tarihini duyurdu.

        REKLAM

        4. SEÇİMİN TARİHİ

        AK Parti'nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 genel seçimlerinden sonra 4 genel seçim daha yapıldı. Bu seçimlerden ikisi haziran ayında gerçekleşti. Bu seçimle bu sayı üçe çıkacak. İlk cumhurbaşkanı seçimi ise ağustos ayında yapılmıştı.

        5. OHAL

        24 Haziran'daki seçim aynı zamanda OHAL devam ederken yapılacak olması bakımından da dikkat çekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ