Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim 538 öğrenciye 1 psikolojik danışman düşüyor

        Eğitim ReformuGirişimi (ERG) 2016-2017 Eğitim İzlemeRaporu’nu yayımladı. Gazete Habertürk'ten Bürde Özçakır'ın haberine göre, eğitimde yaşanansorunların çözümüiçin öneri öğretmenimerkeze alan bir politikave şitsizliklerinigiderilmesi oldu. ERG PolitikaAnalisti Yeliz Düşkün’ünaçıkladığı rapordan satırbaşları şöyle:

        ÖĞRETMENİ ZORLAYARAKOLMAZ

        Öğrenci başarısındaöğretmen kilit rol oynuyor.Öğretmen dezavantajlı bölgelerdedurmuyor. Hakkari’deöğretmenlerin ortalamasüresi 1.3 yıl. Bu oran Ankara’da11 yıl. Ama sözleşmeliöğretmenlikte olduğu gibiöğretmeni zorlayarak, bölgede

        tutmaya çalışmak daverimli olmuyor. Zorlayıcıönlemlerle değil, öğretmenimerkeze alan çözüm bulunmalı.

        REKLAM

        538 ÖĞRENCİYE BİR PSİKOLOJİKDANIŞMAN

        TBMM AraştırmaKomisyonu’nun raporunagöre, 2015 yılında Türkiye’de538 öğrenciye 1 psikolojikdanışman ve rehber düşüyor.

        MÜFREDATTAKİ GİBİ KATILIMCILIKYOK

        Eğitim alanında, tüm paydaşları ilgilendiren kararlaralınıp uygulanırken saydamlıkve katılımcılık ilkelerigöz ardı ediliyor. Müfredatprogramlarını kimlerin hazırladığı,kimlerin toplantılaradavet edildiği belli değil.

        BECERİ DEĞİL, DEĞERLERÖNEMLİ

        Yeni öğretim programlarındaüst düzey becerilerinkullanılmasınıgerektirecek kazanım ifadeleriaz. Bir önceki öğretimprogramlarının temel vurgusu“beceri kazandırmak”iken, yeni öğretim programlarınıntemel vurgusu “millive manevi değerleri” kazandırmak.

        REKLAM

        SOSYAL ADALETİ GÖZETMEK

        Eğitimi özelleştirme vebu süreci teşviklerledestekleme gibi politikalarınşu haliyle eşitliğekatkı yaptığınıiddia etmek güç. Onunyerine, okullara doğrudangönderilen eğitimbütçesinin artırılması,dezavantajlı okullarda öğretmenlerinortalama görev

        süresini artıracak önlemleralınması ve ücretsiz öğleyemeği verilmesi gibi eşitlikçipolitikalar uygulamayaalınmalıdır.

        TOPLUM TEMELLİ KURUMLARNEDİR?

        Diyanet İşleri Başkanlığı’nabağlı 4-6 yaş kurslar ilebelediyelerce ve derneklerceaçılan kreşleri kapsayan “toplumtemelli kurumlar”ın payıgeçen yıla göre yüzde 1.7’denyüzde 3.6’ya çıktı. Toplumtemelli programların büyümesi ancak bu programlarınçocuğun iyi halini ve gelişimini destekleyen ortamlarısunabilmesi durumundaolumlu olarak değerlendirilebilir.

        Ancak bu programlarıniçeriğine dair bilgi paylaşımıçok sınırlı.

        AİHM KARARLARINA AYKIRI DİNDERSİ

        REKLAM

        Din Kültürü ve AhlakBilgisi dersinin zorunlu tutulmasıve içeriğinde “din eğitimi”yapılması Avrupa İnsanHakları Sözleşmesi’ni ihlaletmeye devam ediyor.

        BÖLGESEL EŞİTSİZLİK SÜRÜYOR

        Batı Marmara ile OrtadoğuAnadolu’daki öğrencilerarasındaki PISA başarı farkı,yaklaşık 2 okul yılına denkgeliyor.

        TEMEL BECERİLERDEN YOKSUNLAR

        PISA 2015 sonuçları,Türkiye’deki 15 yaşındakiçocukların temel becerilerdenyoksun olduğunu gösteriyor.TIMSS 2015 sonuçlarına göre,Türkiye’deki 8. sınıf öğrencilerininfen başarısı TIMSS’ekatılan ülkelerin ortalamasınıyakaladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ