Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji ABD, dünyanın en büyük operatörünü ülkeye almadı - Teknoloji Haberleri

        Her ne kadar halk gözündeki algısı henüz böyle olmasa da, Çinli şirketler taşeron konumundan çıkarak üretici konumuna geçeli yıllar oldu. Bu şirketler için en önemli pazarlardan birisi de yüz milyonlarca tüketiciye sahip ABD. Üstelik burada yapılan kampanyalar ve çalışmalar tüm dünyanın dikkatini çekebiliyor, başka pazarlarda da iştah yaratıyor.

        Ancak Donald Trump'ın başkanlığında yaşanan bazı gelişmeler, Çin'in iştahını kaçıracak düzeyde. Daha önce Çinli teknoloji şirketi ZTE'nin Kuzey Kore ve İran konusunda ABD'nin ticaret yasağına uymadığı iddiasıyla devlet ihalelerine girmesini yasaklayan ABD Hükümeti, şimdi de China Mobile'ın ülkeye girişinireddetmeye hazırlanıyor.

        REKLAM

        2011'DEKİ BAŞVURUYA RET

        Telekom şirketi China Mobile'ın milli güvenlik yönünden endişe oluşturduğunu düşünen hükümet bu konuda yalnız değil. Federal İletişim Komisyonu (FCC), China Mobile'ın 2011 yılındaki başvurusu hakkında tavsiye aldı.

        Gelişme, Ulusal Telekomünikasyon ve Bilgi Yönetimi (NTIA) kurumunun web sitesindeki açıklamayla duyuruldu. Açıklamada "China Mobile ile görüşmelerde ABD yürütme organları ve ulusal güvenlik açısından artacak risklerin çözülemediğine" yer verildi.

        899 MİLYON ABONEYLE DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

        Yaklaşık 899 milyon abonesiyle dünyanın en büyük telekom operatörü olan China Mobile ise konuyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

        ABD'nin bu kararı Pekin ve Vaşington arasında ticari sürtüşmelerin olduğu bir dönemde almak istemesi de dikkat çekti. ABD, 6 Temmuz'da Çin'den gelen 34 milyar dolar değerindeki mallara ek vergi getirecek. Çin'in de bu duruma karşılık ABD'den ithal edilecek mallara ek vergi koyması bekleniyor.

        Thomson Reuters verilerine göre China Mobile'ın en büyük hissedarı, yüzde 73 hisse ile Çin devleti. NTIA'nın ABD hükümetine tavsiyesinin sebebini "Çin'in ABD'ye yönelik istihbarat faaliyetlerinin ve ekonomik casusluğunun büyüklüğü ve China Mobile'ın büyüklüğü, teknik ve finansal kaynakları" şeklinde gösteriyor. Raporda, China Mobile'ın Çin devletinin "etkisine, kontrolüne ve istismarına" müsait olduğu ve söz konusu başvurunun "şu anki ulusal güvenlik ortamında kabul edilemez boyutta ve ciddi şekilde yasalara itaat ve ulusal güvenlik riski taşıdığı" ibareleri kullanıldı. Senatonun yasağı onaylaması ve China Mobile'ın girişini engellemesi bekleniyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ