Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Adalar’a vapur seferlerinin iptali tartışma yarattı

        Prens Adaları... İstanbul’un tüm dünyayı imrendirdiği coğrafi harikalar... Büyüklü küçüklü 9 ada ve kıyıya yakın iki kayalıktan oluşan adaların gözbebeği ise şüphesiz Büyükada. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle yerli yabancı birçok turistin uğrak yeri haline gelen Büyükada’ya ulaşım Şehir Hatları’na ait vapur ve özel işletmelerin motorlarıyla sağlanıyor. ‘Martı Projesi’ nedeniyle Kabataş İskelesi’nin kapatılmasının ardında da bu vapurlar Kadıköy, Eminönü ve Beşiktaş’tan kalkıyordu. Ta ki 1 Ocak tarihine kadar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Beşiktaş-Adalar seferlerini kış döneminde olumsuz hava koşullarına bağlı sefer iptalleri ve yolcu yoğunluğunun yetersiz kalması sebepleriyle iptal etti. Karara göre 3 Haziran tarihinde başlayacak olan yaz sezonuna kadar Beşiktaş-Adalar arasında yolcu taşınmayacak. Alternatif olarak Kadıköy ve Eminönü’nden Şehir Hatları vapurları hizmet vermeye devam edecek. Öte yandan İBB’nin Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre Anadolukavağı-Üsküdar ve Rumelikavağı-Eminönü hatlarında da düzenleme getirileceği belirtildi. Anadolukavağı’ndan sahile paralel bir hat ile Çengelköy ve Beylerbeyi’ne de uğrayarak Üsküdar’a giden Kavak-Üsküdar Vapuru talep azlığından dolayı 16 karşılıklı seferden 8 karşılıklı sefere düşürüldü.

        REKLAM

        8 BİN KİŞİ YAŞIYOR

        Yapılan açıklamada özel sektörün ulaşım alternatifi olduğu belirtildi. Adalara motorlarla ulaşım sağlayan iki firma bulunuyor. Turyol’un Beşiktaş’tan kalkan motoru yok. Sadece Eminönü, Karaköy, Kadıköy ve Bakırköy’den Büyükada, Heybeliada ve Kınalıada’ya sefer düzenliyor. Hal böyle olunca tek alternatif Dentur kalıyor. Dentur’un 09.15, 10.15, 11.50, 13.15, 16.00 ve 18.30 saatlerinde kalkan motorları sefer sıklığının az olması nedeniyle talebi karşılamıyor. Vatandaşların tepkisini çeken bir diğer konu ise ulaşım ücretleri. Şehir Hatlarına ait vapurlar tam 5.20 TL, indirimli 3.75 TL ve öğrenci 2.60 TL. Buna karşın Turyol’da tam bilet 7.5 TL, öğrenci bileti 6 TL. Beşiktaş’tan kalkan tek motor durumuna gelen Dentur’da ise bilet fiyatı 7.5 TL. Turistin az olduğu aylarda ulaşım imkânlarının ellerinden alınmasını eleştiren vatandaşlar karara şu tepkiyi gösterdi: “Adalar’a sadece turistler gidip gelmiyor. Burada beş ayrı mahallede 8 binin üstünde insan yaşıyor. Vapurları iptal edip iki katı bilet satan özel firmaları alternatif olarak göstermek doğru değil.”

        REKLAM

        360 BİN YOLCU TAŞINDI

        Geçen yıl Beşiktaş-Adalar hattında ocakta 2 bin 413, şubatta 3 bin 14, martta 4 bin 280, nisanda 7 bin 578, mayısta 9 bin 677, haziranda 16 bin 574, temmuzda 24 bin 479, ağustosta 23 bin 368, eylülde 16 bin 308, ekimde 8 bin 773, kasımda 5 bin 941, aralıkta 5 bin 266, Adalar-Beşiktaş hattında ise ocakta 4 bin 22, şubatta 4 bin 897, martta 7 bin 473, nisanda 12 bin 656, mayısta 13 bin 663, haziranda 27 bin 319, temmuzda 41 bin 825, ağustosta 35 bin 22, eylülde 32 bin 967, ekimde 22 bin 765, kasımda 16 bin 244, aralıkta da 14 bin 63 yolcu taşındı.

        TWITTER’DAN TEPKİLER

        - Olumsuz hava şartları nedeniyle Beşiktaş’tan kalkamayan vapurlar Kadıköy ve Eminönü’nden uçarak gidecek sanırım.

        - Bir belediye işletme mantığıyla hizmet vermemeli, tek bir kişi bile gitmek istese taşımalı.

        - Kabataş yetmedi şimdi de Beşiktaş iptal edildi. Yakında şehir merkezine Ankara üstünden gitmek zorunda kalacağız.

        REKLAM

        - İki katına taşıyan özel sektörü alternatif göstermek doğru değil.

        - Turist olmayınca sefer kaldırmak samimi değil. Adalar’da kışın da yaşam var, ayıp ediliyor.

        - Beşiktaş iskelesi şehrin kalbine açılıyor, hiçbir seçenek bunu telafi etmez.

        - Madem Beşiktaş’a gidiş yok en azından aktarmalar ücretsiz olsun.

        - İBB’nin özel sektöre bir yolcu bile kaptırmaması gerekirken özendirmesi ne manaya geliyor anlayabilmiş değiliz.

        - Metrobüste Avcılar’dan ötesine kimse gitmese o hattı iptal ederler mi? Kararın dayanağı çok mantıksız.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ