Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler BBC Dünya Af Örgütü: Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu 100'e yakın Hindu sivili katletti

        #resim#439033#- AFP

        Çatışmalar nedeniyle yerinden edilen nüfus arasında Hindu ve Budistler de var

        Uluslararası Af Örgütü, Myanmar'da faaliyet gösteren silahlı örgüt Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'nun (ARSA) Ağustos 2017'de düzenlediği saldırılarda 100'e yakın Hindu sivili öldürdüğünü bildirdi.

        Af Örgütü, Bangladeş'deki mülteciler ve Arakan eyaletinde yaşayanlarla yaptığı mülakatlardan elde ettiği bilgileri bir rapor halinde yayınladı.

        Raporda, ARSA'nın Ağustos 2017'de karakollara yönelik saldırılar düzenlediği sırada sivil nüfusu da hedef aldığı öne sürüldü.

        Kuruluş amacını "meşru müdafaa ilkesi doğrultusunda Arakanlıları devlet zulmüne karşı savunma, kurtarma ve koruma" olarak tanımlayan silahlı örgüt ARSA ise sivilleri hedef aldığı iddialarını reddediyor.

        Raporda, ARSA üyelerinin 26 Ağustos'ta Hindu köyü Ah Nauk Kha Maung Seik'e düzenlediği saldırının ayrıntılarına da yer verildi.

        #resim#439036#- BBC

        Af Örgütü: Karakolların yanı sıra siviller de hedef alındı

        Geçen yıl içerisinde ARSA'nın 20'den fazla karakola düzenlediği saldırılar çatışmaların yeniden başlamasına yol açmıştı.

        Bu saldırıların ardından Myanmar ordusunun sert askeri operasyonlarında yüzlerce Arakanlı Müslüman hayatını kaybederken, yaklaşık 700 bin kişi de Bangladeş'e sığındı. Çatışmalar nedeniyle yerinden olan nüfus arasında Hindular ve Budistler de var.

        Af Örgütü'nün hazırladığı raporda, "Bu vahşi ve anlamsız eylemde, ARSA üyeleri onlarca Hindu kadın, erkek ve çocuğu yakaladı ve bu kişileri daha sonra köylerinin hemen dışında infaz etti" denildi.

        ARSA'nın bu katliamda 20 erkek, 10 kadın ve 14'ü sekiz yaşından küçük 23 çocuğu öldürdüğü öne sürüldü.

        Raporda, aynı gün içerisinde yine Hinduların yaşadığı komşu köyde de saldırı düzenlendiğini ve görgü tanıklarının ifadesine göre toplamda 99 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

        • Myanmar krizi: Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu kim?
        • 'Zulümden kaçamayan halk': Arakanlı Müslümanlar
        • BM Genel Sekreteri: Arakan'da etnik temizlik riski yaşanıyor
        • Arakanlı Müslümanlar krizi: 'Myanmar sınıra mayın döşüyor' iddiası
        • Fotoğraflarla: Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanlar
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ