Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Afrika'yı pedallayan Hasan Söylemez yaşadıklarını anlatıyor
        1

        Gazeteci ve belgesel programcısı Hasan Söylemez, Afrika kıtasını karış karış gezmeye devam ediyor. Şu ana kadar yaklaşık 4 bin kilometre yol giden ve 7 ülkeyi gezen Söylemez'in gideceği 47 Afrika ülkesi daha bulunuyor.

        2

        Ocak 2017'de bisikletiyle Fas-Casablanca'dan yola çıkan gazeteci ve belgesel programcısı Hasan Söylemez, 10 ayda yaklaşık dört bin kilometre pedal çevirerek önce dünyanın en büyük sıcak çölü Sahra'yı aştı, daha sonra Moritanya, Yeşil Burun Adaları, Senegal, Gambiya, Gine gibi yerlere gitti.

        3

        Ardından da "Journey To Dreams" (Hayallere Yolculuk) adını verdiği 54 serilik belgeselin ilk üç bölümünü de sosyal medya hesaplarından paylaştı. Söylemez'in belgeselleri sosyal medyada yerli ve yabancı milyonlarca izleyiciye ulaşıyor.

        4

        İngilizce ve Türkçe altyazıyla yayınlanan belgesel, hem Hasan Söylemez'in maceralarını hem de Afrikalıların anlattıkları ''en büyük hayalleri'' içeriyor.

        5

        Ünlü belgesel programcısı açıklamasında tüm dünyadan iyi dönüşler aldığını söyledi. Gittiği yerlerde yaşayan insanlara en büyük hayalini soran Söylemez, onu etkileyen en büyük hayali şu sözlerle anlatıyor:

        6

        "Moritanya'da, Sahra Çölü'nde deve ve keçi çobanı bir adama en büyük hayalini sordum. Adam benim en büyük hayalim bir marangoz atölyesi kurmak dedi. Çölde ılgın ağacı dışında hiçbir ağaç yetişmiyor ve konuştuğum adam öyle güzel hayaller kurmuş ki kendi hayalinde o çölü yeşillendirmiş, o yeşilliklerden keresteler çıkarmış, ahşap oymacılığı yapmış. Yani hayallerin sınırı yok."

        7

        "ÇÖLDE İNSAN YA KAFAYI YİYOR YA DERVİŞ OLUYOR"

        Çöl yolculuğunda özellikle son haftanın çok zor geçtiğini belirten Söylemez, Sahra Çölü'nde neler yaşadığını şöyle anlattı: "İnsanın aşkla tutunduğu bir hayali, gayesi olmasa çölde bu kadar uzun süre bisikletle yolculuk yapmak katlanılacak gibi değil!

        8

        Bazen sinirlerim altüst oldu. İnsan çölde çok uzun süre yalnız kalınca ya derviş oluyor ya da kafayı yiyor. Çok şükür kafayı yemedim ama sabır eşiğimi sonuna kadar zorladım."

        9

        Afrika'nın hep olumsuz yansıtıldığını söyleyen Halil Söylemez, bu düşüncenin doğru olmadığını belirterek Afrikalı insanların mutlu olduğunu söyledi.

        10

        Afrikalıların hayallerini dünyaya duyurduğu için çok fazla teşekkür aldığını ekleyen Söylemez, yolculuğu sırasında güvenlikle ilgili bir sorun yaşamadığını ekledi.

        11

        AFRİKA'NIN "HAYAL ARŞİVİ" OLUŞACAK

        Afrika'nın "Hayal arşivini" oluşturmayı amaçlayan Hasan Söylemez, "Hayallere Yolculuk’" adını verdiği belgesel projede yolda karşılaştığı Afrikalılara "En büyük hayalin ne?" sorusunu soruyor.

        12

        Anlatılan hayaller ile dünya devletlerinin, politikacıların, sanatçıların, sivil toplum ve yardım kuruluşlarının, akademisyenlerin, kısacası bütün dünyanın dikkatini çekerek Afrika'ya farklı bir açıdan bakılmasını sağlamayı ve oradaki insanların sesini duyurmayı hedefliyor.

        31
        32
        33

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ