Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ALES geç başvuru tarihi 2018! ALES geç başvuru ücreti ne kadar? ALES ne zaman yapılacak?

        ALES başvuru işlemleri 15 MArt'ta sona erdi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atama yapabilmek için gerçekleştirilen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) başvuru işlemini yapamayan mazeretli adaylardan geç başvuru alınacak. ALES geç başvuru tarihi ne zaman? 2018 ALES geç başvuru ücreti ne kadar? ALES kaç yıl geçerli olacak? İşte ALES geç başvuru ile ilgili tüm detaylar...

        ALES geç başvuru tarihi 2018

        ALES'e başvuramayan adaylar geç başvuru işlemini yapacak. ALES geç başvuru tarihi ise ÖSYM'nin belirlediği takvime göre 28 Mart 2018 olarak açıklandı. Aynı gün ödenecek geç başvuru ücretini yatırmayan adayların başvuruları silinecek.

        REKLAM

        ALES geç başvuru ücreti ne kadar?

        ALES geç başvuru ücreti 150,00 TL'dir. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti , başvurunun yapıldığı gün ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödenecek.

        ALES ne zaman?

        2018 ALES 6 Mayıs 2018 tarihinde yapılacak. Sınavda sayısal ve sözel testler uygulanacak. Sınav, saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika olacak.

        ALES kaç yıl geçerli?

        ALES'in sonuçları açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak. Geçmiş yıllarda söz konusu sınavdan alınan puanların geçerlilik süresi de sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 3 yıldan 5 yıla uzatıldı.

        ALES puan hesaplama nasıl yapılır?

        Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın sınav kitapçığının cevap alanları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgi sayar ortamında değerlendirilecek. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecek. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacak. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacak.

        REKLAM
        Puan Türü Sayısal Testi Sözel Testi
        ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25
        ALES Sözel Puanı 0,25 0,75
        ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50

        Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değe rlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

        Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır.

        Ağırlıklı puanlar hesaplandık tan sonra bu puanlar , aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecek.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ