Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ALES giriş yerleri ne zaman açıklanacak? ALES geçerlilik süresi! 2018 ALES sınav tarihi

        Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) 6 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. ALES başvuruları tamamlayan adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınav giriş belgesinin yayınlanacağı tarihi merak ediyor. Peki, ALES sınav giriş yerleri ne zaman açıklanacak? ALES geçerlilik süresi ne kadar? İşte ayrıntılar...

        ALES SINAV GİRİŞ YERLERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

        ALES sınav giriş yerlerinin açıklanacağı tarih henüz belli değil. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavlara baktığımızda, sınav giriş yerleri genellikle sınavdan bir önceki hafta açıklanmaktadır. Buna göre 2018 ALES sınav giriş yerlerinin 30 Nisan - 4 Mayıs 2018 tarihleri arasında açıklanması bekleniyor.

        REKLAM

        ALES KAÇ YIL GEÇERLİ

        ALES'in sonuçları açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak. Geçmiş yıllarda söz konusu sınavdan alınan puanların geçerlilik süresi de sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 3 yıldan 5 yıla uzatıldı.

        ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

        Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın sınav kitapçığının cevap alanları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgi sayar ortamında değerlendirilecek. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecek. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacak. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacak.

        REKLAM
        Puan Türü Sayısal Testi Sözel Testi
        ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25
        ALES Sözel Puanı 0,25 0,75
        ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50

        Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değe rlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

        Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır.

        Ağırlıklı puanlar hesaplandık tan sonra bu puanlar , aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecek.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ