Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ali Koç: 4. Sanayi devrimi trenini kaçırma lüksümüz yok - İş-Yaşam Haberleri

        Young Guru Academy'nin (YGA) ya da Doğan Cüceloğlu'nun deyimiyle Yüreğinden Güç Alanlar tarafından çocuklara bilimi sevdirmek için başlattığı sosyal kalkınma projesi "Anadolu'ya Bilim Göçü", Yapı Kredi'nin desteğiyle Rahmi Koç Müzesi'nde düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı.

        REKLAM

        2017 - 2018 öğretim yılı boyunca, Adana, Ankara, Çanakkale, Denizli, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Kayseri olmak üzere 8 ilde gerçekleştirilecek “Anadolu’ya Bilim Göçü” projesinde 1.000'den fazla çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Proje kapsamında 50 bin başvuru arasından özenle seçilen YGA gönüllüleri ve Yapı Kredi çalışanları, Sevgi Evleri’ndeki çocuklarla bilim seansları gerçekleştirecek.

        Projenin basın toplantısı Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yapı Kredi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Uçar, YGA Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman, YGA Başkanı Asude Altıntaş ve YGA gönüllüleri ile Koç Holding ve Yapı Kredi yöneticilerinin katılımıyla Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekleşti.

         Tarih boyunca geleceği hep teknolojik ve bilimsel gelişmeler şekillendirdi. Ancak şu da bir gerçek ki, tarihin hiçbir döneminde teknoloji böylesine baş döndürücü bir hızda değişmedi.
        Tarih boyunca geleceği hep teknolojik ve bilimsel gelişmeler şekillendirdi. Ancak şu da bir gerçek ki, tarihin hiçbir döneminde teknoloji böylesine baş döndürücü bir hızda değişmedi.

        4. SANAYİ DEVRİMİ TRENİNİ KAÇIRMA LÜKSÜMÜZ YOK

        Ali Koç, dördüncü sürdürülebilir kalkınmada bireylere düşen sorumluluklara ve bu doğrultuda eğitim, bilim ve teknolojinin önemine dikkat çektiği konuşmasında önemli mesajlar verdi.

        "Bu yeni dönemde; teknoloji ve insan kaynağı gücünü doğru konumlandırabilen ülkeler ve kurumlar önemli rol oynayacaklar. Dolayısıyla, en önemli rekabet avantajı yetkinlik sahibi, nitelikli insan kaynağı olacak. Hepimizin ülkemiz için ortak hedefi dünya sahnesinde büyük ve güçlü bir ülke olabilmek. Ancak unutmayalım ki; bu hedefe ulaşabilmenin en temel koşulu teknoloji ve bilimdeki bu baş döndürücü değişime ayak uyduracak, hatta şekillendirecek nesiller yetiştirebilmektir.” diyen Ali Koç sözlerini şöyle sürdürdü:

        “Peki bu teknolojiyi, bilimi ülkemizde kim üretecek?. OECD’nin geçtiğimiz ay yayınlanan 2017 Eğitim Raporu, Türkiye’de eğitimde eşitsizliğin ilkokul seviyeleri kadar erken zamandan başladığını ve eğitim seviyesi yükseldiğinde bile bu farkın kapatılamadığını tespit ediyor."

        "Üstelik Türkiye'deki öğrenciler bilim, matematik ve okumada OECD ortalamasının oldukça altında kalıyor. Dolayısıyla bilimi gençlere erken yaşta sevdirmemiz ve eğitimin niteliğini toplumun tüm kesimleri için yükseltmemiz gerekiyor. Hepimiz biliyoruz ki, çağın gelişmelerini geriden takip etmenin faturası hem ülkelerin ekonomisi hem toplumsal gelişim üzerinde çok ağır oluyor. Bugün hangi pencereden bakarsanız bakın, dördüncü sanayi devrimi trenini kaçırma lüksümüz yok. "

        Ali Koç, umudun insanın yakıtı olduğunu vurgulayarak, ülkemizdeki çocukların diğer ülkelerdeki çocuklardan potansiyel anlamda hiçbir eksiği olmadığını belirtti. Deneyimli iş adamı, gençlerin geleceğe dair umutla bakması için rol modellere ihtiyacı olmasının da üzerinde durarak YGA bünyesindeki her gencin aralarında kendisinin de bulunduğu rol modellerle vakit geçirdiğini söyledi.

        Koç son olarak,Anadolu’ya Bilim Göçü projesiyle Yapı Kredi’nin YGA ortaklığının en heyecanlı dönemine girdiğini ve adım adım büyümesi hayal edilen projeylefırsat eşitsizliği nedeniyle yeterince nitelikli eğitim göremeyen çocuklara, bilimi tanıtıp sevdirme yönünde bir katkı sağlanacağınadikkat çekti.

        GELECEĞİN AZİZ SANCARLARI SEVGİ EVLERİ'NDEN ÇIKACAK

        YGA Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman ise konuyla ilgili olarak, "YGA'nın amacı özgürce sorgulayan, özgün projeler üreten, özgüvenli gençler yetiştirmek. Her sene 6 aşamalı bir sürecin sonunda 50 bin başvuru arasından 50 YGA’lı seçiyoruz. Sevgi Evleri’ndeki devlet koruması altındaki çocuklarımıza bu özenle seçilen üniversiteliler rol model olacaklar.

        "YGA'lılar, deney ve oyunu birleştirerek Sevgi Evleri’ndeki çocuklara bilimi sevdirecek, onların da hayallerini büyütecekler. Geleceğin Aziz Sancarları Sevgi Evleri’nden çıkacak. Her YGA projesi bir birlikte başarma projesidir. Yapı Kredi ile de birlikte başarmanın en güzel örneklerinden birini yaşıyoruz."

        "Özverili ve donanımlı insanlar bir araya geldiklerinde, sıra dışı başarı hikayeleri ortaya çıkıyor. Türkiye'nin ve dünyanın böyle birlikte başarma hikayelerine çok ihtiyacı var. Anadolu'ya Bilim Göçü Projesi'ne destek veren, gönül veren Yapı Kredi Ailesi’ne bu projenin bir gönüllüsü olarak teşekkür ediyorum" dedi.

        ÇOCUKLAR TEKNOLOJİNİN ÖZÜNE İNİP SOMUT PROJE GELİŞTİRECEK

        Anadolu’ya Bilim Göçü Projesi kapsamında gerçekleştirilecek bilim seanslarında karmaşık görünen teknolojilerin özünde ne kadar anlaşılabilir olduğunu gösteren deneyler ve projeler yapılacak.

        Çocuklar "Elleme bozarsın, dokunma çarpılırsın" laflarını duymadan, mıknatıs yardımıyla kolayca birleşen elektronik modüllerle kendi devrelerini kurabilecek, otonom araba, oda alarmı, okuma ışığı gibi somut projeler geliştirecek. Bilim seanslarında aynı zamanda özgüven, zihinsel merak, berrak zihin ve gelişime açık olmak gibi kavramlar üzerinde de konuşulacak.

        Bilim seanslarına katılan öğrencilerden seçilenlerin gelişimi YGA yaz kampları ve YGA mezunlarının mentorluğu ile üniversiteye kadar takip edilecek. Üniversite aşamasına gelen çocuklar birer YGA gönüllüsü olarak yeni öğrencilerin yetişmesinde sorumluluk alacak. “Anadolu’ya Bilim Göçü” projesinin önümüzdeki yıllarda tüm Türkiye’yi kapsaması planlanıyor.

        REKLAM

        50 BİN KİŞİDEN 50 KİŞİ

        Yeni nesillere daha iyi bir dünya bırakma hayaliyle 2000 yılında Türkiye'de kurulan ve global partnerleri arasında Harvard, Duke ve UC Berkeley gibi üniversiteler bulunan Young Guru Academy geleceğin sosyal bilinçli liderlerini yetiştiren uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olma hedefinde.

        Birlikte hayal kurmayı, projelendirmeyi ve hayata geçirmeyi amaçlayan YGA topluluğu, şu ana dek görme engellilere engelsiz bir dünya sunan mobil uygulaması Hayal Ortağım başta olmak üzere güneş enerjisi ve çeşitli bilimsel konularda pek çok projeyi hayata geçirdi ve dünya çapında 10 ödül aldı.

        YGA'ya katılmak için 50 binin üzerinde lise ve üniversite öğrencisinin arasından 5 aşamalı mülakatla sıyrılmak gerekiyor. Seçilen 50 kişi üst düzey yönetici, bilim insanı, sanatçı ve akademisyenlerden oluşan YGA Hayal Ortakları’ndan eğitim ve mentorluk alıyor ve mezunlar 5 bin saatin üzerinde gönüllü çalışıyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ