Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Apple WWDC 2018 başladı! iOS 12 için yeni geliştirmeler neler? - Teknoloji Haberleri

        Apple 2018 yılının Geliştiriciler Konferans'ında Apple kullanıcılarını ilgilendiren yenilikleri açıklıyor.

        Bu yıl merakla beklenen Apple'ın yeni işletim sistemi iOS 12 için yeni geliştirmeler canlı yayında açıklanıyor.

        Beklenen WWDC 2018'de yeni işletim sistemleri ve yazılım çözümleri dikkat çekiyor.

        Apple'ın en çok tercih edilen ürünü iPhone'un yeni işletim sistemine dair ipuçları daha kolay bir kullanım vaat ediyor.

        Dünyanın en çok tercih edilen saati unvanını eline geçiren Apple Watch için geliştirmeler açıklanıyor.

        WWDC, Apple ekosistemindeki donanımların yazılımsal tarafındaki yenilikler için düzenlenen en önemli etkinlik.

        Apple'ın geleneksel olarak Eylül ayında duyurduğu yeni iPhone modellerinin açıklandığı etkinlikten sonraki en önemli etkinlik WWDC olarak biliniyor.

        REKLAM

        Gitgide fonksiyonları geliştirilen ve özellikle son modeliyle eğitim ve öğrenimde de daha önemli bir cihaz haline gelmesi için üzerine çalışılan iPad'i ilgilendiren yenilikler WWDC 2018 etkinliğinde açıklanıyor.

        Akıllı ev ve akıllı sistemlerin kontrolü için Apple yöneticileri WWDC 2018'de sahne alıyorlar.

        Apple'ın patronu Tim Cook etkinlikte en çok göreceğimiz isim olarak karşımızda.

        APPLER WWDC 2018 ETKİNLİĞİ CANLI YAYIN 2. PART

        1. PART

        APPLE, İOS 12'NİN ÖN GÖSTERİMİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

        REKLAM

        Apple bugün dünyanın en gelişmiş mobil işletim sisteminin günlük işleri daha büyük bir hız ve duyarlılıkla yapmanıza olanak veren en yeni sürümü iOS 12’yi duyurdu. iOS 12, AR özellikleriyle iOS kullanıcılarının dünyayı görme biçimini değiştiriyor, Memoji ve Group FaceTime ile iletişimi daha eğlenceli ve etkileyici hale getiriyor, müşterilerin iOS aygıtlarını kullanarak geçirdikleri zamanı görmelerine ve kontrol altında tutmalarına yardımcı oluyor. iOS 12, Siri’nin herhangi bir uygulamayla çalışmasına olanak veren Siri Kısayolları ile her şeyi yapmanın daha hızlı bir yolunu sunuyor.

        Apple’ın Yazılım Mühendisliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Craig Federighi, “Animoji’nin daha kişisel biçimi olan Memoji, eğlenceli kamera efektleri ve Group FaceTime ile iPhone ve iPad’de sunduğumuz yeni iletişim özellikleri konusunda çok heyecanlıyız,” dedi ve şöyle ekledi: “iOS 12 ile daha önce mümkün bile olmayan yeni deneyimlere olanak veriyoruz. AR deneyimini daha da etkileyici hale getirmek için gelişmiş algoritmalardan; Siri ile işleri halletmenin daha hızlı yollarını sunmak için aygıtta yerleşik olarak bulunan akıllı teknolojilerden yararlanıyoruz.“

        DAHA HIZLI VE DAHA DUYARLI

        iOS 12, iPhone ve iPad’de günlük işleri daha hızlı ve duyarlı hale getirecek ve tüm sistemde performans iyileştirmeleri sunacak şekilde tasarlandı. Kamera %70’e kadar daha hızlı açılıyor, klavye %50’ye kadar daha hızlı görüntüleniyor ve yazı yazarken daha fazla duyarlılık sunuyor. Sistemde birçok şey aynı anda çalışırken bile uygulamalar iki kata kadar daha hızlı açılıyor. iOS 12, 2013’te sunulan iPhone 5s’ten şimdiye kadarki en gelişmiş iPhone olan iPhone X’a kadar çok sayıda aygıta yönelik olması sayesinde, daha önceki tüm sürümlere göre daha fazla aygıtta performans iyileştirmeleri sunuyor.

        REKLAM

        PAYLAŞILAN AR DENEYİMLERİ

        ARKit 2, paylaşılan deneyimler oluşturmaya olanak veren yeni araçlar, belirli bir konuma bağlı kalıcı AR deneyimleri, nesne algılama ve görüntü takibi gibi özelliklerle AR uygulamalarını daha dinamik kılıyor ve geliştiricilerin, dünyanın en büyük AR platformu için dünyanın en yenilikçi AR uygulamalarını yaratmalarına olanak veriyor. Pixar ile birlikte tasarlanan yeni açık kaynak kodlu dosya formatı usdz, güçlü grafikler ve animasyon özellikleri sunuyor ve Mesajlar, Safari, Mail, Dosyalar, News gibi uygulamalar dahil iOS’un neredeyse her yerinde AR deneyimlerini mümkün kılıyor.

        Memoji ve Eğlenceli Kamera Efektleri

        Yeni Animoji ve kişiselleştirilebilen eğlenceli Memoji karakterleri gibi yeni özellikler, iPhone X’dan arkadaşlar ve aileyle iletişim kurmayı daha etkileyici hale getiriyor. Çeşitliliği destekleyen farklı karakterler arasından seçim yapıp benzersiz karakterinizi oluşturarak doğrudan Mesajlar’da Memoji’nizi tasarlayabilirsiniz. Ayrıca şimdi hayalet, koala, kaplan ve T. rex de Animoji karakterlerine katılıyor. Daha da fazla ifade yakalayabilmek için şimdi tüm Animoji ve Memoji’ler göz kırpma ve dil algılama özelliklerine sahip.

        REKLAM

        Yeni kamera efektleri Animoji, Filtreler, Metin ve Çıkartmalar özelliklerini Mesajlar ve FaceTime’a getiriyor. Çizgi roman ve suluboya gibi filtreler, fotoğraf ve videolara karakter katıyor. Yeni etiket ve şekiller, kullanıcıların görsellerin belirli bir bölümünü öne çıkaracak yazı ve başlıklar eklemesine olanak veriyor ve çıkartmalar iMessage çıkartma paketleriyle eklenebiliyor.

        Group FaceTime

        İletişim kurma ve önemli anları paylaşma biçimimizi değiştiren FaceTime, şimdi de Group FaceTime ile aynı anda birden fazla insanla online sohbet etmeyi kolaylaştırıyor. Katılımcılar dilenen zamanda eklenebiliyor, etkin olmaya devam eden sohbetlere daha sonra katılabiliyor, bir iPhone, iPad veya Mac’ten görüntülü veya sesli olarak katılmayı tercih edebiliyor, hatta Apple Watch’tan sesli FaceTime’ı kullanarak grup aramalarına katılabiliyorlar.

        SİRİ KISAYOLLARI

        Siri Kısayolları, herhangi bir uygulamanın Siri’yle çalışabilmesini sağlayarak işleri halletmenin yeni ve çok daha hızlı bir yolunu sunuyor. Siri, akıllı özellikleri sayesinde sabah kahve siparişi vermek ya da öğleden sonra bir egzersiz başlatmak gibi, doğru zamanda doğru eylemleri önerebiliyor. Kullanıcılar belirli bir görevi başlatmak için basit bir sesli komut oluşturarak Kısayolları özelleştirebiliyor veya yeni Kısayollar uygulamasını indirip farklı uygulamalardan bir dizi eylemi tek bir dokunuş veya kişiselleştirilmiş sesli komutla gerçekleştirilecek şekilde programlayabiliyorlar. Geliştiriciler de Kısayol API’larını kullanarak bu yeni özellikten kolayca yararlanabilirler.

        REKLAM

        FOTOĞRAFLAR

        Yepyeni Sizin İçin sekmesi, Anılar ve iCloud Paylaşılan Albümler’i birleştirerek favori anları tek bir yerde topluyor. Yeni paylaşım önerileri özelliği fotoğrafları arkadaşlarla paylaşmayı kolaylaştırıyor ve fotoğrafları gönderdiğiniz arkadaşınıza, aynı gezi veya etkinlikte çektikleri fotoğraf ve videoları sizinle paylaşması öneriliyor. Arama önerileri en uygun Etkinlik, Kişi, Yer, Grup ve Kategorilerin yanı sıra son aramaları da gösteriyor ve yeni arama işlevleri kullanıcıların birden fazla arama terimini birleştirerek tam aradıkları fotoğrafları bulmalarına olanak veriyor.

        RAHATSIZ ETME ÖZELLİĞİ, BİLDİRİMLER VE EKRAN SÜRESİ

        iOS 12’de yerleşik olarak bulunan yeni araçlar, kullanıcıların iOS aygıtlarında geçirdikleri süreyi görmelerine ve kontrol altına almalarına yardımcı oluyor. Rahatsız Etme özelliğinin yeni modları belirtilen zaman, yer veya eylemle otomatik olarak sona eriyor ve Yatma Zamanı sırasında Rahatsız Etme özelliği sabah uyanana kadar ekran ışığını kısıp kilit ekranındaki bildirimleri gizleyerek kullanıcıların daha iyi uyumasına yardımcı oluyor.

        REKLAM

        iOS 12, kesintileri azaltmak için kullanıcılara bildirimlerin iletilme biçimini yönetmelerini sağlayan daha fazla seçenek sunuyor. Kullanıcılar bildirimlerin sessiz bir şekilde iletilmesini veya tamamen kapatılmasını tercih edebiliyorlar. Gruplanmış bildirimler birden fazla bildirimi bir arada görüntülemeyi ve yönetmeyi kolaylaştırıyor.

        Ekran Süresi, kullanıcıların uygulamalarda ve internet sitelerinde geçirdikleri süreyi görmelerine ve kontrol altına almalarına yardımcı olacak detaylı bilgiler ve araçlar sunuyor. Günlük ve haftalık Aktivite Raporları; uygulamaların her birinde geçirilen toplam süreyi, uygulama kategorilerine göre kullanım süresini, alınan bildirimlerin sayısını ve iPhone veya iPad’in ne sıklıkla ele alındığını gösteriyor. Ekran Süresi, iCloud’daki Aile İçi Paylaşım özelliğiyle ebeveynlere çocuklarının Aktivite Raporu’na kendi iOS aygıtlarından erişebilme olanağı da veriyor ve örneğin yatma zamanı gibi, çocuğun iOS aygıtının kullanılabileceği zamanı programlamalarını mümkün kılıyor.

        GİZLİLİK VE GÜVENLİK

        Tüm Apple yazılım güncellemelerinde olduğu gibi, gelişmiş gizlilik ve güvenlik iOS 12’de de en büyük öncelik olmaya devam ediyor. Safari’deki gelişmiş Akıllı Takip Koruması, sosyal medyadaki “Beğen” veya “Paylaş” düğmelerinin ve yorum araç takımlarının kullanıcıları izinsiz bir şekilde takip etmelerini engelliyor. Safari ayrıca kullanıcılar internette gezinirken basitleştirilmiş sistem bilgileri sunarak kullanıcıların sistem yapılandırmasına göre takip edilmelerini önlüyor. Bunların yanı sıra Safari, kullanıcılar yeni online hesaplar oluştururken otomatik olarak güçlü parolalar öneriyor, bu parolaları otomatik doldurup saklıyor ve tekrar tekrar kullanılan parolaları işaretleyerek değiştirilmelerini öneriyor.

        REKLAM

        EK UYGULAMA ÖZELLİKLERİ

        — Apple Books, kitap ve sesli kitapları keşfetmeyi ve okumayı kolaylaştıracak şekilde yeniden tasarlandı. Book Store sekmesi yeni kitapları keşfetmeyi, en sevilen kitaplar listelerinde, özel olarak derlenen koleksiyonlarda ve özel fiyatlı ürünler arasında gezinmeyi kolaylaştırıyor.

        — Apple News yeni kanalları ve konu başlıklarını keşfetmeyi ya da doğrudan favorilere geçmeyi kolaylaştıracak şekilde yeniden tasarlandı. Ayrıca iPad’de yeni eklenen kenar çubuğu gezinmeyi daha da kolaylaştırıyor.— Borsa uygulaması iPad’e geliyor ve anlaşılması kolay kur bilgileri ve kaliteli haberlerle piyasalardaki gelişmeleri gösteriyor.

        — CarPlay; müzik, mesaj, arama ve araç üreticisine ait uygulamaların yanı sıra üçüncü parti navigasyon uygulamalarının da araç ekranında gösterilmesine olanak veriyor.

        — Sesli Notlar şimdi iPad’de de sunuluyor. Kayıt ve düzenlemeler iCloud desteğiyle tüm aygıtlarda eşzamanlanabiliyor. Yeni tasarım, kayıt oluşturmayı, paylaşmayı ve düzenlemeyi kolaylaştırıyor.

        REKLAM

        — Siri çevirileri 40’tan fazla dili kapsayacak şekilde genişletildi ve şimdi spor, magazin, beslenme konularında daha donanımlı. Siri ayrıca favori fotoğraflarınızı kişiye, yere, etkinliğe, zamana ve konuya göre bulabiliyor.

        — iPhone ve Apple Watch’taki Wallet, öğrenci kimlik kartları için destek sunarak kampüsteki her şeye erişmeyi daha pratik hale getiriyor.

        BULUNABİLİRLİK

        iOS 12’nin geliştirici ön sürümü bugünden itibaren developer.apple.com adresinden iOS Geliştirici Programı üyelerine açık olacak. iOS kullanıcıları ise halka açık beta programına bu ayın ilerleyen günlerinde beta.apple.comadresinden erişebilecekler. iOS 12, bu sonbaharda iPhone 5s ve daha yeni iPhone modelleri, tüm iPad Air ve iPad Pro modelleri, iPad (5. nesil), iPad (6. nesil) iPad mini 2 ve daha yeni iPad modelleri ve iPod touch (6. nesil) için ücretsiz yazılım güncellemesi olarak sunulacak. Daha fazla bilgi için apple.com/ios/ios-12-preview/ adresini ziyaret edin. Özellikler değişebilir. Bazı özellikler her ülkede veya bölgede kullanılamayabilir.

        * Testler Apple tarafından Mayıs 2018’de normal en yüksek performansı destekleyen iPhone 6 Plus kullanılarak ön sürüm iOS 11.4 ve ön sürüm iOS 12 ile gerçekleştirilmiştir. Kameranın açılması, Kilit Ekranı’ndan yukarı kaydırarak; uygulamaların açılması Ana Ekran’dan uygulamayı açarak; klavyenin açılması Safari kullanılarak test edilmiştir. Performans yapılandırmaya, içeriğe, pilin durumuna, kullanıma ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ