Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Artık uçak yolculuğunda rahatça uyuyabilirsiniz - İş-Yaşam Haberleri

        Uçaklarda first ve business class sınıfında sunulan imkânlar da dahil, nerede oturduğunuzdan bağımsız olarak, seyahat şartlarında iyi bir uyku için dikkat etmeniz gereken püf noktalar var. Kabinde konforu artırmak için mesai harcayan tasarımcıların, çok sık seyahat eden yolcular ve uzmanlarla yaptıkları görüşmeler neticesinde ortaya koydukları analizler sonucunda, uçağın önü, ortası veya arkasında oturulsa bile iyi bir uyku için bazı ipuçları tespit edilmiş. HT Cumartesi'nden Güntay Şimşek'in haberi...

        Ergonomi konusunda yapılan çalışmalarda, yatan koltukların geliştirilmesi süreçlerinde, en iyi dinlenme sonucu için, düz bir yatağa ihtiyaç duyulduğunu ortaya çıkaran pek çok uyku testi yapılmış. Bu genel kabulden sonra, ekonomi sınıfı koltuklarında iyi bir dinlenme ve verimli bir uykunun anahtarlarına geçebiliriz.

        REKLAM

        Üç faktör: Işık, gürültü, sıcaklık

        Hangi sınıfta seyahat ederseniz edin, uyku kalitenizi etkileyebilecek üç temel çevresel faktör var: Işık, gürültü ve sıcaklık. Bu üç faktörü ele alma şekliniz, koltuğunuz yatmasa bile daha iyi uyumanızda size yardımcı olur. Önce sıcaklık önemli. Ayağa kalkıp battaniyenize güzelce sarının. Ardından koltuğunuza oturup emniyet kemerinizi takın. Bu sayede kabin ekibi kemerinizi bağladığınızı gördüğü için sizi uyandırma gereği duymayacaktır. Ardından, gürültüyü önlemek için tıkaç veya kulaklığınızı takın. Ve son olarak, ışıklar için önlem gerekiyor. Kontrolünüzdeki lambaları kapatın. Uyku göz bandınız/maskeniz varsa takın. Çünkü farklı zaman dilimlerinde seyahat ederken, ışığın rolü önemlidir. Özellikle uzun menzilli uçuşların ilk bir iki saatlik süresinde servis yapılıyor olması nedeniyle kabinde genel bir hareketlilik; koridorda dolaşan servis arabaları sebebiyle uyumak biraz zor. Eğer bu üç kriteri yerine getirirseniz, servis tamamlanır tamamlanmaz sonraki 4-5 saatlik sürede rahatlıkla uyuyabilirsiniz.

        REKLAM

        Koltuğunuzu akıllıca seçin

        Seçtiğiniz koltuğun, seyahat süresince uyku kaliteniz üzerinde doğrudan ilgisi var. Her şeyden önce kafanızı yaslayabileceğiniz duvarın yanında olmak, yani pencere kenarı koltukta oturmak ilk önemli kural. İyi bir uyku için ekstra para vererek, acil çıkış koltukları veya ekstra diz mesafesi bulunan koltukları seçmek için uğraşmanın anlamı yok. Koltuğunuzun çevresinde karmaşa olmasın. Başta tuvalet olmak üzere insanların bir araya gelme eğiliminde oldukları yerlerden uzak durun.

        Yolculuk mekânınızı iyi tanıyın

        Birçok ekonomi koltuğunda bulunan ve az bilinen ayarlama sistemleri, uçuşta iyi bir uyku şansı- nızı artırabilir. Koltukta başınızı yasladığınız bölüm, yalnızca yukarı ve aşağı yönlü hareket etmez, aynı zamanda başınızı çevreleyen, eğilebilir yan kulakları da olabilir. Bu sistem başınızın sağa sola düşmesini önler ve oldukça rahat uyku imkânı sunar. Her ihtimale karşı güzel bir boyun yastığınız olması da işinizi kolaylaştırır. Ayrıca baş bölümü dışında oturduğunuz ve yaslandığınız kısımlar için de çeşitli ayarlar söz konusu olabilir. Yumuşatma, bel bölümü desteği, genişletme gibi opsiyonlar da olabilir. Yani koltuğunuzu iyi tanıyın. Bazen yeni tasarım koltuklar için uçaklarda rehberler oluyor. Mutlaka göz atın.

        REKLAM

        İyi uyku için çalışmaya devam!

        Tasarımcılar, en iyi koltuğu geliştirmek için çalışıyor. Geriye doğru yatan veya tamamen yatak olan koltuklara geçiş serüveni pek de kolay olmadı. Koltuğun oturak kısmını havalı hale getirmek, daha ergonomik yapmak, titreşim ve masaj yastıkları, çok gelişmiş köpük gibi teknolojiler geliştirildi. Ayrıca koltukların yolcu açısından konforu kadar havayolları için verimli olması için de araştırmalar devam ediyor. Mümkün olduğunca basit, bakımı kolay, uzun ömürlü ve hafif koltuk üretimi hiçbir zaman gündemden düşmüyor.

        Havayolları ek gelirleri katlıyor

        Havayolu şirketleri, yolcuların seyahat esnasında ihtiyaç duyduğu ürünlerden, ekstra bagajlardan, reklamlardan, işbirliklerinden ve paydaşlarla ortak geliştirilen projelerden ciddi anlamda ek gelirler elde ediyorlar. Danışmanlık şirketi Works Company ve CarTrawler’ın yaptığı bir araştırma ise havacılıkta ek gelirlerin çok daha önemli hale geleceğini ortaya koyuyor.

        Rapora göre sadece ABD’li havayolu şirketleri 2017’de yaklaşık 57 milyar dolarlık bir ek gelir elde etti. Dünya genelindeki havayolları ise 82.2 milyar dolar kazandı.

        Bu miktarlar, çoğunlukla “yardımcı ücretler” denilen kalemlerden elde ediliyor. Ekstra bagaj hakkı, uçak içinde satılan yiyecek ve içecekler, diğer ürünler, eğlence sisteminde izlenen filmler veya diğer kalemler, kablosuz internet, başka şirketlerin ürün lansmanları, reklamlar ve farklı sektörlerden şirketlerle ortak geliştirilen stratejilerle havayolları ek gelir elde ediyor. Rapora göre her yolcu, yolculuk başına 20 ABD doları civarında bir ücret bırakıyor. Bu rakam yüksek görünmeyebilir, ancak bundan sadece 7 yıl önce. Yani 2010’da yolcu başına düşen bu miktar sadece 4,54 dolardı. Yardımcı gelirlerin havayollarına getirdiği ekonomik yarar ise çok büyük. Ek gelirlerin bilet fiyatlarına ve yolcu hizmetlerine de şüphesiz olumlu yansıması var.

        EK GELİRLER YAKIT GİDERİNİ KARŞILAYACAK

        Alakart fiyatlandırma, tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayan ürünleri gerçekten seçebildikleri durumlarda en iyi opsiyon. Çok uzun olmayan bir gelecekte, birçok havayolunun yan gelirlerden elde ettiği miktarın, yakıt giderlerini karşılayabileceği yönünde tespitler var.

        Valizi olmadan tek başına, uçakta yemek yemeden sadece yolculuk yapmak isteyen birinden sadece koltuk parası alınması; yolculara kullanmak istedikleri hizmetleri ayrı ayrı ücretlerle sunma şekline dönülmesi ek gelir mucizesini geliştirdi ve farklı alanlara da yayılmasının önünü açtı. Bu sayede yolcular da biletlerin daha ucuzladığı şeklinde bir algıya kapılıyor ki, havayolu şirketlerinin tam olarak istediği şey de bu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ