Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Elvan'dan cari açık rakamlarına ilişkin açıklama - İş-Yaşam Haberleri

        Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bugün Anadolu Ajansı Editör Masası'nın konuğu oldu. Elvan, sorulara cevap verirkeni bugün açıklanan cari açık rakamları hakkında şu açıklamalarda bulundu:

        "Endişe içinde olmamız gerektiğini düşünmüyorum. İthalat kalemlerine baktığımızda yatırım veya ara malı oranının fazla olduğunu görüyoruz. Yatırım malı oranının yüksek olması bizi tedirgin etmemeli. Bu yatırımlarla neticede ihracat gerçekleştirilecek."

        Bakan Elvan, daha sonra sözlerine şöyle devam etti:

        11. Kalkınma Planı, katılımcı bir yaklaşımla hazırlıyoruz. 3 bin 550 kişi, 76 farklı özel ihtisas komisyonu çalışma grubunda hazırlıklarını yürüttü. Sivil toplum örgütleri, özel kesim, üniversiteler ve kamu kurumlarından katılımcılarımız var. Örneğin, Yerlileştirme İhtisas Komisyonunda, Türkiye'de bu alanda uzman kimler varsa çalıştırıp planın altlığını oluşturmaya çabalıyoruz. Bununla da yetinmiyoruz, 81 ilde vatandaşlarımızın, oradaki sivil toplum kuruluşlarının, kamu kurum ve kuruluşlarının, özel kesimin görüş ve düşüncelerini alıyoruz. Önümüzdeki hafta sonu itibarıyla bu çalışmalarımız tamamlanacak. Çalışmalar çerçevesinde yerel düzeyde aşağı yukarı 10 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz.

        İŞSİZLİK RAKAMLARI

        Kasım 2017'deki işsizlik rakamlarına yönelik değerlendirmesinin sorulması üzerineElvan, işsizlik oranında bir önceki yıla göre 1,8 puanlık azalış olduğuna işaret etti.Elvan, "Kasım 2016'dan, Kasım 2017'ye kadar 1 milyon 448 bin kişiye ilave istihdam sağlandı. Bununla da yetinmedik. Genç işsizlik oranında çok ciddi bir düşüş görüyoruz. İş gücüne katılım oranında bir önceki yıla göre yine bir artış söz konusu. İş gücüne katılım artmasına rağmen sağlamış olduğumuz ilave istihdamla yaklaşık 450 bin kişilik bir rakamla işsizliği azaltmış durumdayız. Bu, Türkiye ekonomisinin güçlü, aldığımız tedbirlerin yerinde olduğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

        Bu yıl ilave bazı istihdam tedbirleri getirdiklerini hatırlatanElvan, "Özellikle imalat sanayi ve bilişim sektörleri eleman bulmakta zorluk çekiyorlar. Muhtemelen ücret konusunda sıkıntılar çekildiği yönünde bize iş dünyasından gelen sıkıntılar var. İmalat sanayi ve bilişim sektöründe ilave istihdam sağlanması halinde sosyal güvenlik primleri asgari ücret tavanını yükseltiyoruz." dedi.

        Elvan, 2018'de yatırımların daha da artmasını beklediklerini vurgulayarak, "Kapasite kullanım oranlarına baktığınızda oldukça yüksek, yurt dışı talep oldukça yüksek. Avrupa'da ciddi bir canlanma var. Bunları fırsata çevirme düşüncesiyle yani daha fazla yatırım sağlamak amacıyla 2018 ve 2019'da yatırım yapacak firmalarımızın makine teçhizat yatırımlarından KDV almayacağız. Bunlara hızlandırılmış amortisman uygulayacağız." ifadesini kullandı.

        BakanElvan, istihdamı artırıcı tedbirler sayesinde 2018'de işsizlik oranının düşmeye devam edeceğini kaydetti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ