Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Brüksel’deki Canikli-Mattis görüşmesinin detayları belli oldu

        ABD Savunma Bakanı James Mattis’in Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’ye sunduğu “YPG ile PKK’yı savaştırabiliriz” şeklindeki skandal teklifin perde arkasına Gazete Habertürk'ten Çetiner Çetin ulaştı. Geride bıraktığımız 21 Kasım tarihinden buyana İran’a yakınlığı ile bilinen 68 PKK’lı teröristi Suriye sahasından çıkaran ABD’nin terör örgütü YPG içindeki İran fraksiyonunun gücünü kırmak ve Suriye sahası içinde İran’ın etki alanını daraltmak için hamle yaptığı ortaya çıktı.

        Diplomatik kaynaklar, son iki yıldan bu yana gerilen Ankara-Washington ilişkilerini toparlamak üzere Mattis'in ortaya attığı fikrin aslında YPG’yi bitirmek yerine YPG içindeki İran etkisini kırmaya yönelik olduğunun düşündüklerini belirtti.

        REKLAM

        NET OLMAYANA MESAFE

        Afrin operasyonu ile birlikte Suriye sahasında baş gösteren hareketlilik devam ederken son 20 gün içinde Ankara-Washington ilişkilerinin güvenlik boyutunun değerlendirildiği 6 toplantının gerçekleştirildiği, bu sürece dair tüm siyasi ve askeri maliyetlerin hesaplandığı kaydedildi.

        Afrin operasyonu ile birlikte Türkiye-ABD arasındaki görüşme trafiği ise en hareketli dönemini yaşıyor. ABD’nin Ankara’ya şu ana kadar sunduğu önerilere mesafeli bakan Türkiye’nin, ABD’den gelen tüm tekliflerin orta ve uzun vadede oluşturacağı riskleri ve beklentileri muhataplarına ilettiği önerildi. Diplomatik kaynaklar, “Net olmayan hiç bir öneriyi ciddiye almıyoruz. Mesafeli olduğumuzu direkt söylüyoruz” diyorlar.

        “PKK VE YPG’Yİ SAVAŞTIRABİLİRİZ”

        ABD Savunma Bakanı ile görüşen Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Mattis'in skandal teklifini açıkladı. Bakan Canikli, "Sayın Mattis'in yaklaşımı bilgi ve belgeleri paylaştıktan sonra, bu örgütü PKK'dan ayırabileceklerini hatta PKK'ya karşı savaştırabileceklerini söylediler. Biz de bunun gerçekçi ve rasyonel olmadığını ilettik" sözleri ile ABD’nin sürpriz teklifini gündeme taşıdı. Ancak Mattis'in bu önerisinin daha önce Ankara’da ABD’lilerle yapılan iki toplantıda benzer formüller halinde dile getirildiği ancak Ankara’da kabul görmediği hatta Ankara’nın "PYD/YPG konusundaki tavrımız nettir" mesajının verildiği kaydedildi.

        REKLAM

        İRAN FRAKSİYONU SAHADAN ÇEKİLDİ

        Diplomatik kaynaklar, terör örgütü PKK’nın PYD ve YPG ile siyasi, ekonomik, askeri ve lojistik ilişkilerinin Türkiye tarafından kuşku duyulmayacak kadar net olduğunu ifade etti. Suriye iç savaşının başladığı günlerde İran ve Şam rejiminin desteklediği terör örgütü PYD elebaşı Salih Müslim başta olmak üzere 21 terörist rejim tarafından serbest bırakılmış ve ardından terör örgütü PKK’nın merkez komitesinde yer alan İran yanlısı bazı isimler doğrudan Suriye sahasına getirilmişti. Bu şekilde başlayan PKK-Suriye rejimi ve İran üçlemesi bir süre PKK’nın İran kanadı olarak tanımlanmıştı.

        TASFİYE ABD ELİYLE

        Kaynaklar, ABD’nin 2014’te terör örgütü PKK’nın kontrolündeki Sincar bölgesi ile başlayan ilişkilerinin 7 ay içinde Suriye sahasında işbirliği sürecine evrildiğini; 2015 Ekim ayı itibari ile de bu ilişkinin stratejik işbirliğine dönüştüğünü söyledi. Diplomasi ve güvenlik çevreleri “ABD, Salih Müslim, Mustafa Karasu gibi örgütün 68 önemli ismini tasfiye süreci başlattı. İran ile yakın diyalogları olan bu isimlerin geçtiğimiz kasım ayından itibaren Suriye sahasına girmeleri resmen yasaklandı. PYD ve YPG’ye PKK ağı üzerinden sahip olan ve şimdi örgüt içindeki İran yanlısı güçlerin etki edebileceğini bilen ABD, İran yanlısı grupları tasfiye sürecine hız verdi,” yorumu yapıldı.

        REKLAM

        ŞAHİN CİLO IN, CEMİL BAYIK OUT

        Suriye sahası içinde örgütün 68 önemli ismini tasfiye eden ABD, Süleymaniye’de gerçekleşen PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin toplantısı sonrası başta elebaşı Cemil Bayık olmak üzere önemli isimlerin ikna edilmesinin imkansızlığı nedeniyle PKK elebaşları karşında hareket edebilecek ve örgüt içinde acımasızlığı ile bilinen Şahin Cilo ile Suriye sahasında yola devam kararı aldı. Diplomatik kaynaklar, ABD’nin bu tasfiye sürecini Türkiye’ye "PKK ile YPG’yi savaştıralım" önerisi olarak sunduklarını belirtiyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ