Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Bu hafta rotamız İstiklal yolu ve Kastamonu

        Kurtuluş Savaşı’nda Rusya’dan gemilerle gelen cephane İnebolu Limanı’na bırakılır. Kadın erkek, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden aziz Kastamonulular bu cephaneyi omuzlarında, ellerinde, kucaklarında cepheye taşırlar ve hikâye başlar. Memleket Kastamonulusu, Erzincanlısı, Anteplisi demeden bu aziz millet sayesinde istiklaline, hürriyetine, cumhuriyetine kavuşur. HT Pazar'dan Ömür Akkor'un yazısı...

        Cephanenin cepheye taşındığı bu yol “İstiklal Yolu” olarak artık yürüyüşe açıldı. Bu 95 kilometrelik yol, ecdadın memleketi nasıl kurtardığının da en büyük göstergelerinden biri. Geçen yıllarda 3 günde yürüdüğüm bu yol hakkında izlenimlerimi ve aziz memleket Kastamonu’yu sizin için bu yazıda derledim.

        REKLAM

        İstiklal Yolu faunası ve ürünleri

        Kanlıca mantarı

        Ayı mantarı

        Kiren (kızılcık)

        Kiren tarhanası ve ekşisi

        Eyşi (elma ekşisi)

        Elma pekmezi

        Bitki turşuları

        Yabani otlar

        Kastamonu’da yenilmesi gerekenler

        Tabakoğlu Pastırma

        İzbeli Çiftliği’nde kahvaltı

        Münire Sultan

        Sofrası’nda Kastamonu

        yemekleri

        Kastamonu yemekleri

        Kül ekmeği

        Ekşi mayalı köy ekmekleri

        Daday etli ekmeği

        Simit tiriti

        Pastırmalı soğanlı pide

        Siyez unu

        Siyez bulguru

        Ziyaret edilmesi gereken yerler

        Köylü pazarı

        Cide sahilleri

        Gideros Koyu

        Kastamonu Kalesi’nde gün batımı

        Entografya ve Kent Müzesi

        Tüm Kastamonu ilçeleri

        KISA KISA KASTAMONU

        İzbeli Çiftliği

        Sabiha Hanım, Cumhuriyet’in mihmandar kadınlarından Selma İzbeli’nin gelini... Kastamonu yöresindeki tüm yerel meyve ve sebzeleri tohumlarıyla oğlu Serdar İzbeli’nin yardımıyla çiftliğinde yetiştiriyor. Bence yemeklerini de kendisini de efsane yapan en mühim özelliği bu! O geleneklerine, göreneklerine, tariflerine, yemeklerine, yerel elmalarına, domateslerine, ekmeklerine bağlı bir süper babaanne. İyi ki bu kadar güzel insanlar var, iyi ki memleketlerine sahip çıkıyorlar.

        REKLAM

        Münire Hanım Sofrası

        Nasrullah Camii yanındaki Yavuz Emen’in sahip olduğu Münire Sultan Sofrası’nda Kastamonu mutfağının bir resmi geçidi gibi banduması, eyşili pilavı, tiridi, eyşisi, şerbeti ne ararsanız var. Yavuz Bey’in ve şefi Ali Karamuk’un mutfaklarına sahip çıkma gayretleri alkışı fazlasıyla hak ediyor.

        Kastamonu ekmekleri

        Ekmekte hem ekşi maya kullanımları hem de taş fırında pişirmelerinin yanı sıra geleneksel yöntemlerini hâlâ uygulamaya devam etmeleri bence Kastamonu’yu ekmek hususunda Türkiye’de bir adım öne çıkarıyor. Buraya ekmekleri için bile seyahat edilir.

        Tabakoğlu Pastırma

        Gerçekten Türkiye’nin en iyi pastırması olduğu aşikâr. Onu en iyi yapansa 4 kuşaktır aynı yöntemle yapılması ve geleneksel yöntemleri kullanmaya devam etmeleri. Ne zamanla yarışı var ne de daha fazla üretme telaşı! Hal böyle olunca da ortaya gerçekten mükemmel bir lezzet çıkıyor. Hemen yanı başındaki fırınla da beraber çalışan Tabakoğlu Pastırma’dan aldığınız pastırmayı pidenin arasına koyarak afiyetle yiyebilirsiniz.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ