Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Taşeronlara kadro müjdesi! Bakan tüm detayları açıkladı

        Taşeron işçiye kadro son dakika! Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun NTV'ye verdiği özel röportajda taşeron düzenlemesinin ayrıntıları ele alındı. Sarıeroğlu, ''450 bin taşeron şartsız direkt kadroya alınacak. Mevsimlik işçilerin çalışma süresi 4 ay uzayacak. Maaş ve sosyal hak kaybı olmayacak''. dedi.

        ŞEHİR HASTANELERİNDE ÇALIŞANLAR DA BU KAPSAMDA

        Bakan Sarıeroğlu, ''Uzun süredir çalışıyoruz, emekçilerin hakkını ve hukukunu koruyacak iyi bir düzenleme yapmanın gururunu yaşıyorum. 450 bin taşeron şartsız direkt kadroya alınacak. Mevsimlik işçilerin çalışma süresi 4 ay uzayacak. BİT'lerdeki taşeronlar kadrolu işçi olacak. Sözleşmeleri askıda olanları da kapsıyor. Taşeron şirketlerden devir şeklinde alacağız. Geçmişte kazandıkları kıdemleriyle birlikte devirler gerçekleşecek. Ücret dahil mevcut şartlarla devirler sağlanacak. Yeni bir statü getirmedik. İşçi olarak istihdamları gerçekleşecek. En kısa sürede geçişi yapmak istiyoruz. Hedefimiz 3 ay içerisinde çalışmayı tamamlamak. Şehir hastanelerinde çalışanlar da bu kapsamda.'' ifadelerini kullandı.

        Bakan Sarıeroğlu, ''Temiz bir çalışma olsun istedik. İnşallah bu hissedilmiştir diye düşünüyorum. Hayırlı olmasını temenni ediyorum.Milli istihdam seferliliği; temel öncelikli konularımızdan biri. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve iş verenlerin desteğiyle yürütülüyor.'' dedi.

        YENİ BİR YOL HARİTASI HAZIRLADIK

        Bakan Sarıeroğlu sözlerine şöyle devam etti:

        ''İşsizlik oranalarını düşüreceğiz dedik. ihracat rakamlarımıza bakıyoruz. Rekor seviyeye gelmiş durumda. Taşeron çalışmasıyla birlikte yürüttüğümüz çalışmalar var.Yeni bir yol haritası hazırladık. Bugün ilgili bakanlıktan arkadaşlarımı geldi. Kapsamlı bir çalışma yaptılar. Güçlü hedeflerle performanslarımızı ileri götürecek bir çalışma içerisinde olacağız. Sadece bir açıklama ile bırakmayacağız.'' ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Belediye İktisadi Teşebbüsleri nedir?

        Belediye İktisadi Teşebbüsleri, belediyelerin hizmet alanlardında kurmuş olduğu şirketleri tanımlamaktadır. Bu kanuna göre Belediyeler, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 70.maddesi çerçevesinde; Büyükşehir Belediyeleri ise 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 26.maddesine göre ve ilgili maddelerde belirtilen şartlar muhaceresinde şirket kurabilirler.

        Belediye iktisadi teşekkülleri yani belediye şirketlerinin Türk Ticaret Kanunu'na tabi kuruluşlarına yani kısaca BİT'lere özel hukuk hükümleri uygulanmakta olup, bu şirketler faaliyetlerini de Türk Ticaret Kanunu'na tabi olarak yerine getirmektedirler. BİT'ler "özel hukuk tüzel kişileri" olup, bağımsız bütçeleri bulunmaktadır.

        Belediye şirketleri, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olduklarından kendilerine özel hukuk hükümleri uygulanacak ve aynı anonim şirketler gibi iflasa tabi olacaklardır.

        TAŞERON MAAŞLARI NE OLACAK?

        Bakan Sarıeroğlu, A Haber’de yaptığı açıklamada ise şunları söyledi: “Taşeron işçi düzenlemesi henüz Meclis'e gönderilmedi. Çalışmayı tamamladık. En kısa sürede Meclis'e sunacağız. Yasal zemine kavuşturacağız. Adım adım hayata geçirilecek. Aynı hakları geçerli olacak. Mevcut şekilleriyle geçiş olacak. Emeklilik hakkına kadar kapsamdalar. Emeklilik yaşı gelmiş olsa da geçiş yapılacak. Taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin daha ayrıntılı biçimde ortaya çıkması için de meclise gelmesi beklenecek. Meclisten daha önce duyurulduğu gibi 12 maddelik bir yasa geçirilecek.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ