Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'den AK Parti'ye ziyaret

        CHPGrup Başkanvekili Özgür Özel ve beraberindeki heyet, Elitaş'ı TBMM'deki makamındaziyaretetti.Ziyarette,CHP'nin seçim güvenliği heyetinde Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan yer aldı.

        Ziyaret sonrası CHPGrup Başkanvekili Özgür Özel ve AK Parti Milletvekili Mustafa Elitaş açıklamalarda bulundu.

        "MUHALEFETİN VARLIĞI EŞİT PROPAGANDA İMKANLARINA SAHİP OLMASIYLA MÜMKÜNDÜR"

        CHP'li Özel, " MHP 2019'dan sonra bu durumda olacak olabilir, ama biz kendilerini yok saymayı düşünmedik. Ama kendileri bu görüşmeyi Adalet ve Kalkınma Partisi ile yapacağımız görüşmeyi kendilerince yeterli görmüş olacaklar ki böyle açıklama yaptılar. Biz kendilerini bir siyasi parti olarak yapılacak ilk seçime kadar göreceğimizi ifade etmek istiyorum. Sayın Başkan'dan talep ettiğimiz bugün yapılması gereken komisyon toplantısının Pazartesi gününe ertelenmesi. Pazartesi günü 8 siyasi partinin davet edilerek bir ülkedeki rejime demokrasi denmesi için iktidar yeterli değildir. Muhalefetin varlığı, eşit propaganda imkanlarına sahip olmasıyla mümkündür bu. Bunun için tüm siyasi partiler için öneri verdik. Toplam 11 artı 7, toplam 18 maddeyi ve 8 siyasi partinin doğrudan Meclis'e davet edilerek görüşlerinin alınmasıyla ilgili ilkesel talebimiz oldu." dedi.

        REKLAM

        AK PARTİ'Lİ ELİTAŞ: MHP İLE DEĞERLENDİRECEĞİZ

        Türkiye 2016 yılı sonundan itibaren 15 Temmuz hain darbe girişimi Yenikapı ruhuyla birlikte Türkiye’nin birlik ve beraber olunmasının zorunlu olduğu ortaya çıktı. 2017’de yaptığımız çalışmalarla bir anayasa değişikliği gerçekleştirdik. Muhalefet partilerinden destek gelmemişti. Hatta “bacadan girseler almayız” demişlerdi. Fakat bugün önemli bir gelişmeyle karşı karşıyayız. Muhalefet partisi bizden bir talepte bulundu.

        Eğer samimi katkıda bulunacaksanız bu hafta Pazartesi günü saat 14:00’e kadar çalışmanızı yapın, iki siyasi parti değerlendiririz, AK Parti ve MHP olumlu bakıyorsa

        AK Parti’nin evet dediğine MHP hayır derse olmaz. Bu uzlaşmanın mümkün olamayacağını, ittifak konusunun virgülüne kadar devam etmesini beyan ettik. Yaptığımız anlaşma gereğince anayasa komisyonunda görüşülen teklifin son 3 maddesi bitirilecek.

        REKLAM

        11 maddelik tekliflerini değerlendireceğiz, Pazartesi günü planladığımız gibi kanun görüşmelerine devam edeceğiz. Uzlaşma komisyonunda bulunan arkadaşlarımıza, CHP’nin getirdiği teklifi değerlendirme imkanını bulmuş olacak.

        Diğer partilerin görüşmelerini zaten CHP almış. Biz her zaman arka odada uzlaşmayı sürekli haline getiren eylemler içerisinde bulunuyoruz. Kendilerine görüşlerinden ötürü teşekkür ediyorum. Biz bunu MHP ile değerlendireceğiz.

        SORULAR

        Elitaş ve Özel, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

        ELİTAŞ: İTTİFAK SÖZLER ÜZERİNE KURULUR

        Mustafa Elitaş, "MHP grup başkanvekilleriyle mi bir araya geleceksiniz?" sorusuna, "CHP'nin teklifini, ittifak teklifini hazırlayan komisyondaki arkadaşlara vereceğiz. Teklifin hazırlanmasında imzası bulunan arkadaşlarımız bunların değerlendirmesini yaparlar." yanıtını verdi.

        AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, bir gazetecinin, "Komisyon aşamasındaki takvimde bir değişiklik olmayacak" sözleri üzerine, "Öyle sözleştik, öyle devam ediyoruz. İttifak sözler üzerine kurulur, ne söz verdiysek o sözümüz devam ediyor." dedi.

        MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın'ın, "Teklif geldiği gibi aynen geçer" sözlerinin anımsatılması üzerine Elitaş, "MHP, 'teklif aynen geçsin' derse, aynen geçer, isterlerse aynen geçer. Biz de aynen geçsin dersek, onlar da aynı şekilde kabul ederler." ifadesini kullandı.

        "MECLİS İRADESİNE NASIL AMBARGO KONULUR?"

        Elitaş, bir gazetecinin, "Teklif öncesi böyle bir yorumun gelmesi, Meclis iradesine ambargo şeklinde de yorumlandı, eleştirildi." sözleri üzerine, "Meclis iradesine nasıl ambargo konulur? Milletvekilleri her şeyini söylerler. Zaten komisyon da bitti, son 3 madde kaldı; yürürlük, yürütme ve çıkarılan hükümler. O işin Meclis iradesi ile ne alakası var?" diye konuştu.

        "ORTAĞINI YARI YOLDA BIRAKMAK İTTİFAK DEĞİLDİR"

        "Genel Kurul aşamasında değişiklik olabilir mi?" sorusuna Mustafa Elitaş, "MHP ile anlaştığımız takdirde, onun teklifini biz kabul ettiğimiz, bizim teklifimizi o kabul ettiği takdirde, bu işler olabilir. İttifak bu şekilde olur. Ortağını yarı yolda bırakmak ittifak değildir. Birlikte yola çıktığınız kişiyle sonuna kadar hedefe ulaşırsınız." dedi.

        Elitaş, "CHP'nin önerileri liderlere gidecek mi?" sorusuna, "Biz onları inceledikten sonra... Sadece özetine baktık. Uygun görmediğimiz takdirde zaten liderlere götürmeye ihtiyaç kalmayabilir." yanıtını verdi.

        Mustafa Elitaş, seçim barajı ile ilgili başka bir soru üzerine, "İttifak zaten barajı sıfırlaştırmıştır. Bütün siyasi partilerin uzlaşma kültürüne sahip olmaları gerekir. İsterseniz onu, biz burada görüşlerimizi açıkladıktan sonra, Sayın Özel veya biz ayrıca basın toplantısı ile bu konuyu değerlendiririz." dedi.

        "EZİLMEMEK İÇİN UZLAŞMAK GEREKİR"

        Aynı soruya yanıt veren Özgür Özel ise görüştükleri tüm siyasi partilerin üzerinde ortaklaştıkları en önemli hususun seçim barajının sıfıra indirilmesi olduğunu ifade ederek, bunu, raporlarında da ilk talep maddesi olarak yer aldığını aktardı.

        Bunun üzerine Elitaş, "Ezilmemek için uzlaşmak gerekir." dedi.

        Elitaş, "Erken seçim gündemde mi?" sorusuna da "31 Mart 2019 yerel seçimlerin tarihidir, 3 Kasım 2019 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin tarihidir. Kesin ve net." karşılığını verdi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ