Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'den TEOG'un yerine getirilen sınav sistemine tepki

        CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın bazı okulları "nitelikli" diye tanımlamasının iktidarın eğitim alanındaki başarısızlıklarının itirafı olduğunu belirterek, "Nitelik tartışması yapılacaksa Adalet ve Kalkınma Partisi'nin milli eğitim politikaları, milli eğitim bakanları, bakanın kendisi ve bu eğitim sistemine saldıran Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Başkanı için yapılmalıdır." dedi.

        Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'ın, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi yerine liselere geçişte uygulanacak yeni modele ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.

        TEOG'un kaldırılmasıyla ilgili ne Yılmaz'ın ne de Başbakan Binali Yıldırım'ın bilgisi olduğunu savunan Özel, "Tek adam o gün yatağından kalktı ve TEOG'u kaldırmaya karar vermişti. Maalesef bundan ne Başbakanın ne de Bakanın haberi vardı. Öğrenciler ise hiçbir şeyden habersiz sınava hazırlanmaya devam ediyorlardı. Tek adam sınava o kadar kızmıştı ki, daha doğrusu tek adam referandum sonuçlarına o kadar kızmıştı ki bunun sorumlusunun sınav sistemi olduğunu düşünüyordu." ifadesini kullandı.

        REKLAM

        AK Parti iktidara geldiğinde 3 ila 10 yaş arasında olan çocukların bugün seçmen olduğunu ve o seçmenlerin de referandumda "tek adam rejimine 'hayır' dediğini" savunan Özel, iktidarın yetiştirmek istediği nesilden bu sonucu ummadığını, bu nedenle de sistem değişikliğine gittiğini bildirdi.

        "NORMAL BİR ÜLKEDE HÜKÜMET GÖTÜRECEK BİR İTİRAF"

        Özgür Özel, açıklanan yeni sistemde okulların yüzde 8-10'u için merkezi sınav olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

        "Yüzde 90-92 okul için, normal bir ülkede hükümet götürecek, bakan tarafından yapılmış bir itiraf var. Diyor ki bakan; 'Yüzde 10 nitelikli okul sınav yapacak, niteliksiz okullara sınavsız girilecek. Türkiye'de 9 bin lise var, 600'ü bakan ağzıyla nitelikli okullar olarak sınıflandırılmıştır. Geri kalan 8 bin 400 okul, Sayın Bakan açısından niteliksiz okullardır. Burada bir nitelik tartışması yapılacaksa Adalet ve Kalkınma Partisinin milli eğitim politikaları, milli eğitim bakanları, bakanın kendisi ve bu eğitim sistemine saldıran Adalet ve Kalkınma Partisinin Genel Başkanı için yapılmalıdır. Bu tartışmanın önümüzdeki dönemde vatandaşlar tarafından yapılacağı açıktır."

        REKLAM

        "EĞİTİM SİSTEMİ ÜZERİNDEN GENÇ SEÇMENLE HESAPLAŞIYORLAR"

        İktidarın eğitim sistemi üzerinden genç seçmenle hesaplaştığını savunan Özel, "en iyi okul eve en yakın okuldur" dayatmasıyla öğrencilerin imam hatip liselerine yönlendirildiğini söyledi.

        Özel, "Son bir yılda imam hatip lisesi sayısı yüzde 22 arttırıldı ama imam hatibe giden öğrenci sayısı son bir yılda yüzde 7 düştü. Sayın Bakanın ve Sayın Cumhurbaşkanının imam hatiplerle ilgili ne kadar çabası olursa olsun, vatandaş çocuğunun eğitim alması için doğru yerin imam hatip olmadığını, oranın gerekli ama bir meslek okulu olduğunu görüyor." ifadesini kullandı.

        Öğrencinin ikamet ettiği yerdeki okullara mecbur bırakılmasının "veli göçüne" yol açacağına dikkati çeken Özel, yoksul mahallelerdeki ailelerin nitelikli görülen okulların bulunduğu yerlere taşınması çabasına gireceğini dile getirdi.

        Özel, CHP'nin eğitim sisteminde eşitsizliklerin giderilmesini ve sınavsız bir sistemi savunduğunu bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ