Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Çikolata kebabı solladı

        Geçen hafta düzenlenen birinci Adana Lezzet Festivali’nde insanın ağzını sulandıran kebap kokuları arasında stantları dolaşırken dikkatimi Rengin Pastanesi’nin dondurma ve çikolatalarla süslü tezgâhı çekti. Yola 17 yıl önce çıkan, şu an Gümüşay Ailesi’nin ikinci kuşak temsilcisi Taygun Gümüşay’ın başında olduğu pastane, çikolata ve dondurmalar konusunda hayli iddialı. Adana gibi başrolü kebabın aldığı bir şehirde birbirinden leziz çikolatalar, dondurmalar ve pastalar yapan Gümüşay’la hem nasıl pastacı olduklarını konuştuk hem de bir trüf tarifi aldık. HT Cumartesi'nden Nur Toprakoğlu'nun haberi...

        Pastaneniz ne zaman açıldı?

        REKLAM

        2000 yılı krizi sonrası babam işini kaybedince annem Rengin Gümüşay ev ekonomisine katkı sağlamak için evde pastalar ve Adana’ya özgü turunç reçeli yapıp satmaya başladı. Ben o zaman 14 yaşındaydım. İşe cumartesi günleri belediyenin sağladığı kadınlar pazarındaki bir masada satış yaparak başladık. 2001’in sonlarına doğru ilk dükkânımızı kiraladık. Başlangıçta pastanın yanı sıra yemek de servis ediyorduk. Daha sonra müşterilerin talepleri doğrultusunda pastane işine ağırlık verdik. Gün geçtikçe pastacılığa daha da yoğunlaştık. Uluslararası fuarlar ve eğitimler derken işimizi geliştirdik.

        ‘KENDİ DONDURMALARIMIZI ÜRETİYORUZ’

        Çikolata yapmaya nasıl başladınız?

        Aslında biz çikolata yapmıyoruz, onu sadece işliyoruz. Önemli olan da çikolatayı doğru bir şekilde işleyebilmek zaten... Çikolata yapımına yıllar önce çıktığım Avrupa gezisinden sonra merak saldım. Daha sonra Paris ve İstanbul’da bulunan okullarda çikolata işleme ve teknolojisi üzerine çeşitli eğitimler aldım. Dünyaca ünlü çikolata markalarının demo çalışmalarında yer aldım.

        Dondurma yapmaya nasıl başladınız?

        15 yıllık bir firmayız. Tüm ürünleri kendimiz üretiyoruz, bu bizim için bir misyon. Çünkü güvenilir bir marka olmak bunu gerektirir. Bir pastane için dondurmanın ne kadar önemli olduğunu fark ettikten sonra dondurma üzerine yoğunlaşmaya başladık. Bu görevi de ben üstlendim. Eğitim için İtalya’da düzenlenen Sigep Gelato fuarına katıldım. Ardından İtalyan hammadde üreticileriyle bir araya gelerek çeşitli çalışmalar yaptım. Biraz çalıştıktan sonra dondurmanın eğlenceli bir ürün olduğunu fakat çok da dikkat edilmesi gerektiğini fark ettim. Artık hem kendi reçetelerimizi hem de dondurmalarımızı üretiyoruz.

        Kaç çeşit ve türde dondurmalar yapıyorsunuz?

        100 çeşit dondurma yapıyoruz. Meyveli olanlar mevsimine göre değişiklik gösteriyor. Meyveli dondurmalarımızı sorbe tekniğiyle hazırlıyoruz. Stick ve sandviç dondurma ve dondurmalı pastalar da yapıyoruz.

        Adana’nın geleneksel lezzetlerini dondurmalarınızda kullanmayı düşünüyor musunuz?

        Yerel ürün olarak portakal ve dikenli incirle dondurma yapıyoruz. Adana kebabının üzerine insanların ağızlarını tatlandırıyoruz.

        Trüf

        Malzemeler

        ✔ 250 gr şekersiz süt kreması

        ✔ 45 gr bal

        ✔ 390 gr bitter kuvertür

        ✔ 55 gr tereyağı

        ✔ Üzeri için kakao

        ✔ İsteğe göre nane ya da tarçın

        Hazırlanışı

        Krema ve balı tencerede orta ateşte kaynatın. Krema karışımının içerisine birkaç nane yaprağı ya da tarçın çubuğu ekleyip 5 dakika dinlenmeye bırakın. Karışımı süzgeç yardımıyla başka kaba aktararak içindeki tortuları alın. Tekrardan ocağa alarak kaynama noktasına getirin ve altını kapatarak içerisine 390 gr bitter kuvertür ekleyin ve sürekli karıştırarak ısıyı 35 dereceye indirin. 55 gr tereyağını karışıma ekleyerek blenderla homojen bir yapıya getirin. Hazırladığınız ganajın ısısı 15 dereceye gelene kadar buzdolabında dinlendirerek yoğun bir kıvama getirin. Yoğunlaşan ganajı avucunuza alıp yuvarlayın ve kakao ile kaplayın. 7-8 saat dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ