Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Çin'de dilenciler QR kodla bağış topluyor - Teknoloji Haberleri

        Apple Pay ve Android Pay gibi teknolojiler, mobil cihazlarla dijital ödemeler yapmayı kolaylaştırdı ve popüler hale getirdi.

        Dijital ödemeler Türkiye’de de hızla artıyor ancak Çin’deki nakitsiz ekonomi akımı çok daha farklı boyutlara ulaşmış durumda.

        Çinli mobil kullanıcılar neredeyse gittikleri her yerde mobil cihazlarıyla ödeme yapabiliyor. Öyle ki, ülkedeki dilenciler dahi boyunlarında taşıdıkları QR kodlarla dijital bağış kabul ediyorlar.

        Uygun fiyatlı akıllı telefonlar ve her ikisi de direkt mobil ödemeler yapabilen WeChat ile Alipay gibi uygulamalar Çin’de bir hayli popüler.

        IBTimes, ülkenin doğusunda bulunan Shandong kentindeki dilencilerin de bu akıma ayak uydurduğuna dikkat çekiyor. Turistlerin yoğun olduğu bölgelerde, dilenciler mobil ödeme kabul ediyor. Herhangi bir fiziksel değişim olmadığından, dilenciler bu şekilde daha fazla para toplayabiliyor.

        Çinli haber sitesi China Channel ise durumun göründüğünden çok daha karanlık olduğu konusunda vatandaşları uyarıyor. Sitenin iddiasına göre, şirketler yoksul insanlara dilenmeleri için para ödüyor. Bu sayede mobil ödeme aracılığıyla topladıkları tüm paralardan komisyon alınabiliyor.

        REKLAM

        Sitenin mikrofon uzattığı bir dilenci, QR kodunu telefonuna okutan kişi başına 1 yuan kazandıklarını söylüyor. Bu yöntem, mobil bağış yapan kullanıcıların WeChat bilgilerinin de söz konusu şirketlerin eline geçmesine sebep oluyor. China Channel, hâlihazırda birçok kullanıcının bilgilerinin satıldığına dikkat çekiyor.

        Çin mobil ödemeleri en çok benimseyen ülkelerin başında geliyor. İngiliz Mirror gazetesine göre geçtiğimiz yıl ülkede yapılan mobil ödemeler ABD’den 50 kat fazla gerçekleşerek 112 milyar doları buldu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ