Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çinde 30 kente sünger şehir yapılacak - İş-Yaşam Haberleri

        Çin'deşehir merkezlerinin genişlemesi, selin yıkıcı etkisinin gitgide artması ve su yatağına yakın yerlerde tehlikenin artması dolayısıyla Çin hükümeti 'sünger şehirler' yapacak.

        2010 yılında sel nedeniyle 700 kişinin hayatını kaybettiği, geçtiğimiz Temmuz ayında da 56 kişinin yaşamını yitirdiği Çin'de sel felaketleri 2008 yılından bu yana ikiye katlandı. 2015 yılında fikri ortaya atılan 'sünger şehirlerle' yağmur sularının yüzde 80'inin emilimi ve yüzde 70'lik kısmının da yeniden kullanılması planlanıyor.

        30 ŞEHİRDE KURULACAK

        Sünger şehirler ilk olarak aralarında Şangay, Wuhan ve Şiamen'in de bulunduğu 30 kentte hayata geçirilecek. Yapılan açıklamaya dek şu ana kadar şehirlere proje için toplam 12 milyar dolar aktarıldı.

        REKLAM

        Proje maliyetlerinin yüzde 15 ile 20 arasındaki bölümünü merkezi hükümet karşılarken geriye kalan miktar belediyeler ve özel sektör tarafından fonlanacak.

        Şangay'ın Pudong bölgesindeki girişimini ülkedeki en büyük sünger şehir olması bekleniyor. Son iki yılda, çatılardaki yeşillendirme, yağmur suyununbiriktirebileceğisulak alan inşası ve akıntıyı depolayabilecek geçirgen yol yapımı için 119 milyon dolar harcandı. Ayrıca şehir genelinde 400 bin metrekare çatı yeşillendirildi.

        Nisan ayında da 18 kilometrekarelik bir drenaj sistemi kuruldu. Ülkenin doğusundaki Jinhua'da yapılan Yanweizhou Park sele dayanıklı şehirleşme modeli için örnekler arasında gösteriliyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ