Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İdlip operasyonu açıklaması

        AK Parti'nin Afyonkarahisar'daki kampında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'deki son duruma ilişkin kritik açıklamalarda bulundu.

        Erdoğan, "Fırat Kalkanı Harekatı'yla kendimize bölgemizde açtığımız alanı şimdi İdbil'in güvenliğini sağlamaya yönelik yeni bir adımla daha ileriye taşımanın gayreti içindeyiz. İşte bugün örneğin İdbil'de ciddi bir harekat var ve bu devam edecek" dedi.

        Erdoğan, "Halep'ten kaçmak suretiyle İdlib'e gelen kardeşlerimize, ne olursa olsun, 'İster ölün ister kalın' diyemeyiz. Onlara biz elimizi uzatmak durumundayız. Şu anda da bu adım atıldı, devam ediyor. Suriye sınırlarımız boyunca bir terör koridoru oluşturulmasına da asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

        "ADI AÇIKLANIR"

        Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Fırat kalkanı bitti. Bunun da adı açıklanır. Şu anda Özgür Suriye Ordusu yürütüyor. Henüz askerimiz orada değil" dedi.

        Erdoğan, şunları söyledi: "Özgür Suriye Ordusu'nun yürüttüğü bir operasyon. Ama bu, Türkiye - Rusya beraber yapacağımız, yapmakta olduğumuz daha önce de söylediğimiz gibi... İdlib'in içinin bizim tarafımızdan korunması, sınırın dış tarafı da Rusya tarafından korunmasının sağlandığı bir bölge. Çünkü orada yaşayan insanların güvenliği noktasında böyle bir adımı attık. Rejimle münasebetler Rusya'nın yürüttüğü bir süreç. Diğer noktada da Türkiye olarak biz tedbirlerimizi aldık. Alıyoruz. (Türkiye'ye olası göç sorusuna) Her türlü hazırlıklarımız, her türlü tedbirimiz mevcut."

        "YUMRUK SAYILMAZ"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fırat Kalkanı Harekatı'nda olduğu gibi bir yöntem mi kullanılacak?" sorusuna, "Boksa girildiği zaman yumruğun sayısı sayılmaz." yanıtını verdi.

        Harita

        Türk ordusu Suriye’de iç savaşın başlamasından sonra Suriye'ye iki kez daha giriş yapmıştı.

        İlk olarak 22 Şubat 2015’de “Şah Fırat” adı verilen operasyon ile Suriye'ye giriş yapan Türk askeri, Süleyman Şah türbesinin bulunduğu yerin terör örgütü DEAŞ’ın hakimiyetine geçme tehlikesinin artması sebebiyle türbeyi Türkiye sınırı yakınındaki Suriye Eşmesi’ne taşımıştı.

        Türk askeri, 24 Ağustos 2016’da da Suriye sınırında Azez-Cerablus hattını ve El Bab’ı terör örgütü DEAŞ’tan temizlemek için Fırat Kalkanı Harekatı yapmıştı.

        BAŞLANGICI ASTANA!

        Aslında TSK'nın İdlib'e hareketinin temeli Astana'da İran, Türkiye ve Rusya arasında varılan, Suriye'deki çatışmasızlık bölgesi uzlaşmasına dayanıyor.

        ASTANA'DA VARILAN UZLAŞMA NEYDİ? Astana toplantısında İdlib’de kurulacak çatışmasızlık bölgesi üzerinde Türkiye, İran ve Rusya mutabakata varmıştı. İdlib’in kuzeyine Türk askerinin konuşlanması kararlaştırılmıştı. İdlib’de, 500 asker konuşlanacak. Ancak bu askerler muharip olmayacak. Bu bölgedeki sivil geçişleri, insani yardımlar ve çatışmasızlığın sürmesi için görev yapacak. İhtiyaca göre, asker sayısı artırılıp azaltılabilecek. İdlib’de 3 ülkenin askeri konuşlanması Nisan 2018’e kadar sürecek. İki lider, konuşlanmanın ne zaman yapılacağına, sınırlarının ne olacağına, ne tür silahlar bulundurulabileceğine karar verecek.

        İKİNCİ AŞAMA ANKARA'DA ERDOĞAN-PUTİN BULUŞMASI

        Bu sürecin ardından 28 Eylül'de Türkiye ziyareti gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesinde her ne kadar birçok konu konuşulsa da sonrasında yapılacak ziyaret trafiği gösterdi ki, buluşmanın asıl odak noktası Suriye'deki çatışmasızlık bölgesine işlerlik kazandırmanın formülleriydi.

        Erdoğan, Putin ile görüşmesinin ardından yaptığı ortak basın toplantısında "Astana toplantısının sonuçlarını ele aldık" demişti.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN (PUTİN İLE ORTAK BASIN TOPLANTISINDAN) İdlib çatışmasızlık bölgesine işlerlik kazandırılmasına yönelik çalışmalarımızın seyrini, bundan sonraki süreçte de ilgili arkadaşlarımızın bu işi çok daha yoğun bir şekilde sürdürmelerini karara bağladık.

        ÜÇÜNCÜ GARANTÖR ÜLKE İRAN'A ZİYARET

        Astana sürecinin üç garantör ülkesinden biri olan Rusya ile Putin'in Ankara ziyaretinde yapılan görüşmelerin ardından geriye sadece üçüncü garantör ülke olan İran kalmıştı. Erdoğan'ın İran'a ziyaretinde iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde önemli gelişmeler yaşandı. Fakat elbette Ruhani ile yaptığı görüşmede Erdoğan, Suriye için üçlü mekanizmaya ve çatışmasızlık bölgesine yönelik çok önemli sinyaller verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ