Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran ziyareti iş dünyasını heyecanlandırdı - İş-Yaşam Haberleri

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyareti kapsamında Türkiye ve İran arasında varılan ekonomik anlaşmalar, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımları artıracağı umuduyla iş dünyası tarafından memnuniyetle karşılandı.

        Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin görüşmesinde milli para birimiyle ticaret ve iki ülke sınır kapılarının 24 saat çalışması gibi ekonomik ve ticari ilişkilere katkı sunacak konularda anlaşmalara imza atıldı. Söz konusu anlaşmalar İran'la ticaret yapan ve yapmayı planlayan iş adamlarını heyecanlandırdı.

        Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye ve İran arasında 2012'de yaklaşık 22 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmi son 5 yılda yüzde 56,3 azalarak geçen yıl 9,6 milyar dolara geriledi.

        Yeni ekonomik anlaşmalar Türkiye ve İran arasında son dönemde düşüşe geçen dış ticaret hacminin artırılması ve yeni yatırımlar için de umut oldu.

        "YOĞUNLAŞAN EKONOMİK İLİŞKİLER TAÇLANIRILDI"

        Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül, Türkiye ve İran arasında yapılan ekonomik anlaşmalara ilişkin değerlendirmede bulundu.

        Aygül, İran'ın hala uluslararası para transfer sisteminde yer almayışının ve teknik engellerin devam etmesinin dolarla yapılan ticareti etkilediğine dikkati çekti.

        Özellikle Batılı bankların sendikasyon kredilerinde firmalara "İran ile iş yapmama" şartı koyduğunu anlatan Aygül, dolarla yapılan işlemlerin uluslararası sistemin inisiyatifine girdiğini ve bu nedenle iki ülke arasında milli para kullanımının anlamlı olduğunu ifade etti. Aygül, "Türk parasıyla dış ticaretin yapılması ve bankaların da buna aracılık etmesi ihracatımızı artıracaktır diye düşünüyorum" dedi.

        Aygül, Türkiye ve İran arasında dış ticarette yaşanan düşüşe de dikkat çekerek, "İran'la 2012'de yaklaşık 22 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmimiz vardı fakat son yıllarda düştü. Geçen yıl yaklaşık 10 milyar dolar seviyesindeydi. Bu dış ticaret hacmimizin ilk etapta 15 milyar doları yakalaması daha sonra da o rakamları aşması çok mümkün. Çünkü biz birbirini tamamlayan ülkeleriz. Eğer bu konuda özellikle kredi finansman sorunu da çözülürse bu yeni yapılan anlaşmalarla birlikte ben bu yıl 15 milyar doları zorlayacağımızı, önümüzdeki yıllarda da hedeflenen 30-35 milyar dolarlık rakamlara ulaşacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

        Aygül, iki ülke arasında yapılan anlaşmaların çok önemli olduğunun altını çizerek, söz konusu anlaşmaların yatırımları da artıracağını dile getirdi.

        Türkiye ve İran arasındaki lojistik sorunlarına da işaret eden Aygül, iki ülke arasında üç sınır kapısı olduğunu ve bu kapılarda var olan problemlerin giderilip 24 saat senkronize bir şekilde çalışır hale getirilmesinin önemine değindi. Aygül, aksaklıkların giderilmesinin İran'ın AB ülkeleriyle olan ticaretinin de Türkiye üzerinden gitmesi nedeniyle ayrı bir önem taşıdığını dile getirdi.

        Aygül, Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin ise "Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkiler yoğunlaşmak üzereydi, bu vesileyle taçlandırılmış oldu. Umuyoruz bunlar iki ülkenin ekonomik ve ticari verilerine yansır ve bölgenin refahını artırıcı bir sonuç alırız" dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ