Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz SON DAKİKA Dolar bugün ne kadar? Dolar kaç TL? 30 Ekim Pazartesi - Döviz Haberleri

        Dolarda dünya genelinde görülen güçlenmenin yanında iç riskler geçtiğimiz hafta dolar kurunu 3.84 TL seviyelerine kadar taşımıştı. Ancak cuma günü kapanışa yakın başlayan düşüş dolar/TL kurunu 3.80 TL seviyesinin altına çekti.

        POWELL'IN ADI YETTİ

        Dolardaki düşüşte ABD Merkez Bankası (Fed) başkanlığı için Jerome Powell'ın adı geçmesi etkili oldu. Dolar, Fed başkanlığı için Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü John Taylor'un adının geçmesi ile yukarı doğru hareketlenmişti. Taylor'un gelmesi halinde Fed'in faiz artırım sürecine hız vermesi ve bunun da dolara değer kazandırması bekleniyor.

        Ancak Powell, piyasaya göre daha ılımlı bir isim. Powell'ı öne çıkaran faktörlerin başında Cumhuriyetçi Parti'yi ve Donald Trump'ın ekonomi hedeflerini desteklemesi geliyor. George H.W. Bush döneminde ABD Hazine Bakanlığı'nda görev yapan Powell’ın finans alanında özel sektör deneyimi de bulunuyor. Powell, kamu görevlerinden önce uzun süre Dillon, Read & Co ve Carlyle Group gibi yatırım şirketlerinde çalıştı.

        REKLAM

        HAFTA NASIL BAŞLADI

        Piyasalarda yeni hafta sakin başlamış görünüyor. Cuma günü 3.80 TL'nin altına inen dolar kuru Pazartesi sabah itibariyle de bu seviyelerini koruyor. Dolar saat 07.30'da ilk işlemleri 3.77-3.78 TL aralığından geçerken, euro 4.38-4.39 TL aralığında.

        Dolar saat 09.40 itibariyle 3.7730 TL'den, euro da 4.3840 TL'den el değiştirdi. Saat 11.00 itibariyle dolar 3.7755 TL, euro 4.3920 TL oldu.

        Dolarda yönü belirleyecek en önemli gelişme yurtdışı kaynaklı olmaya devam edecek. Özellikle Fed'in başına kimin geçeceği konusu doların global piyasalardaki seyri açısından son derece kritik. Powell'ın isminin öne çıktığı her haber dolara ivme kaybettirebilir. Donald Trump'ın yeni adayı 3 Kasım'da çıkacağı Asya turu öncesinde açıklaması bekleniyor.

        İçeride ise ABD vize krizine ilişkin gelişmeler ve siyaset izlenmeye devam edilecek.

        3.74 TL DESTEK

        Kapital FX'ten enver Erkan, kurlarla ilgili olarak yaptığı yorumda, "Türk Lirası ABD ile devam eden politik anlaşmazlık ve gelişmekte olan ülkelere talebin azalması ile birlikte Mayıs’tan beri USD’ye karşı en büyük haftalık kaybını kaydetti. Türkiye’nin 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 12,25 ile zirve gördü. Türk Lirası'nda 3,79 TL direnci üzerindeki fiyat hareketlerinde 3,84 ilk güniçi hedef olacaktır. Kurda 3,74 TL ise mevcut durumda ilk destek olarak izlenecektir." dedi.

        ASYA'DA iPHONE X YÜKSELİŞİ

        Asya borsaları ABD'deki büyük teknoloji şirketlerinin geçen hafta açıkladığı güçlü bilançolar ve Apple iPhone X modeline yönelik sağlam talebin etkisiyle değer kazanan teknoloji şirketlerinin öncülüğünde yükseldi.

        Apple, cuma günü iPhone X modeline çok güçlü talep olduğunu açıkladı. Yüksek talep, bu telefon için parça üreten Güney Koreli LG Display ve Taiwan Semiconductor Manufacturing Company gibi şirketlerin güçlü sonuç açıklayacağına işaret ediyor.

        Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.5 yükselirken, en güçlü kazanımı teknoloji şirketleri kaydetti. Ekim ayının tamamında yüzde 8 yükselişle 1996 ortasından bu yana en yüksek seviyeyi gören Japonya'nın Nikkei endeksi ise bu seviyede tutundu.

        PETROL 60 DOLARIN ÜZERİNDE

        Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) önderliğindeki üretim kısıntılarının süresinin uzatılacağı beklentisiyle 60 doların üzerindeki seyrini sürdürüyor. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı Cuma kapanış fiyatıyla aynı seviye

        olan 60.40 dolardan işlem görüyor. Brent'in fiyatı Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyelerde bulunuyor.

        OPEC ve Rusya'nın önderlik ettiği OPEC üyesi olmayan ülkeler piyasalardaki arz ve stok fazlasını ortadan kaldırmak için üretimlerini yıl başından itibaren günde 1.8 milyon varil düzeyinde azalttı. Üretim kısıntısı anlaşmasının önderleri olan Suudi Arabistan ve Rusya'dan yetkililer ise Mart 2018'e kadar yürürlükte kalacak olan anlaşmanın süresinin uzatılmasından

        yana olduklarını geçen hafta ortaya koydu.

        OPEC'in bir sonraki toplantısı 30 Kasım'da yapılacak.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ