Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Hong Kong'da göstericiler kararlı, Hong Kong'ta gösteriler, Hong Kong'ta hükümet karşıtı gösteriler.

        Çin’in demokratik seçim taleplerini reddetmesinin ardından binlerce Hong Konglu'yu sokağa döken “Merkezi İşgal Et” (Occupy Central) eylemlerine 17 Ekim Cuma akşamı polis baskın düzenledi.

        3 haftadır barikatlarla kapalı olan, protestoların önemli merkezlerinden Mong Kok'ta bekleyen göstericilerle polis çatıştı. Cop ve biber gazı kullanan polis çadırları, barikatları ve afişleri kaldırdı. Göstericilerin bazıları alandan ayrılırken bazıları burayı terk etmemek için direndi.

        Göstericiler Çin hükümetinin Hong Kong halkının kendi liderini seçmesine izin vermesi için üç haftadan fazla bir süredir sokaklarda. Çin, Ağustos ayında Hong Kong halkının 2017'de yapılması planlanan seçimde kendi liderlerini seçebileceğini ancak adayların önce Pekin tarafından onaylanması gerektiğini açıklamıştı.

        Protestocuların istifasını istediği Hong Kong Özel Yöneticisi Leung Chun-ying ise görevden ayrılmayacağını tekrarlamıştı.

        Çoğu üniversite öğrencisi 10 bin kadar Hong Konglu'nun katıldığı gösteriler 27 Eylül'de şiddetlenmiş, polisle göstericiler arasından çıkan çatışmalarda polis göz yaşartıcı gaz kullanmıştı. Olaylarda en az 70 kişi gözaltına alınmıştı.

        1997'den bu yana Çin’in özel bölgesi olarak, "bir ülke - iki sistem" prensibiyle yönetilen Hong Kong'da halk, Çin'deki kısıtlamaların aksine, basın ve toplanma özgürlüğü gibi temel haklara sahip.

        1842'den 1997 yılına kadar İngiliz sömürgesi altındaki Hong Kong, dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri kabul ediliyor.

        REUTERS, AFP

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ