Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu 'IŞİD klor gazı kullandı', IŞİD’in Irak’ta kimyasal silah kullandığı iddilarına bir yenisi daha eklendi, Bağdat yakınlarında 11 Iraklı polis klor gazından etkilenip hastaneye kaldırıldı. Son saldırı örgütün kimyasal silah kullandığının en önemli kanıtı

        HT GAZETE

        Bağdat yakınlarında 11 Iraklı polis klor gazından etkilenip hastaneye kaldırıldı. Son saldırı örgütün kimyasal silah kullandığının en önemli kanıtı.

        IŞİD’in kimyasal silaha sahip olduğu ve bunu Irak’ta kullandığına dair güçlü kanıtlar ortaya konuluyor. Washington Post Gazetesi, Irak’ın başkenti Bağdat’a 50 kilometre uzaklıktaki Balad kasabasında, baş dönmesi, kusma ve soluma güçlüğü belirtileriyle hastaneye kaldırılan 11 Iraklı polisin, klor gazından etkilendiğinin doğrulandığını bildirdi. Iraklı polisler, IŞİD milisleri ile giriştikleri çatışmada kendi mevzilerine atılan bir bombadan etkilendiklerini anlattı. Irak Savunma Bakanlığı geçen ay Felluce’de IŞİD güçlerinin Irak ordu birliklerine kimyasal bomba attığını ve 300 askerin klor gazından etkilendiğini ileri sürmüş ancak güçlü kanıtlar ortaya serememişti. Balad saldırısı örgütün kimyasal silah sahibi olduğunun en güçlü kanıtı oldu.

        5 BİN TANE VARDI

        New York Times Gazetesi geçen hafta, ABD’nin 2004- 2011 yılları arasında Irak’ta 5 binden fazla kimyasal silah bulduğunu, bunlardan bir kısmını imha ettiğini ancak kalanının IŞİD tarafından ele geçirilmiş olabileceğini yazmıştı. IŞİD’in Suriye’nin Türkiye sınırındaki Kobani kasabasında da Kürt güçlere karşı kimyasal silah kullandığı iddia edilmiş ancak bu haber bağımsız kaynaklarca doğrulanmamıştı.

        100 yıldır kullanılıyor

        Keskin kokulu, sarı renkli, tahriş edici ve zehirleyici bir gaz olan klor gazı silahı 1. Dünya Savaşı’ndan beri “kitle imha silahı” olarak kullanılıyor. BM Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü geçen ay, bu gazın Suriye içsavaşında ‘sistematik olarak’ kullanıldığını açıkladı.

        IŞİD genç kızları ‘peri masalları’yla kandırıyor

        Almanya üzerinden Suriye’ye cihada gitmek üzereyken yakalanan 3 ABD’li genç kızı IŞİD’in, internet üzerinden Disney masallarındaki gibi saray fotoları ve masallarla kandırdığı ortaya çıktı. 15.16 ve 17 yaşındaki kızlarla sosyal medya hesapları üzerinden iletişim kuran IŞİD elemanlarının, genç kızlara savaşa katılmaları karşılığında “halifenin sarayı”nda prensesler gibi yaşayacaklarını vaat ettiği açıklandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ