Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İran çağrılara kulak vermedi, Jabbari idam edildi, Reyhaneh Jabbari idam edildi, Dünya çapında çağrılar yapılsa da sonuç değişmedi; Tecavüzcüsünü öldürdüğünü savunan kadın idam edildi

        İran güne, kendisine tecavüz etmeye çalıştığını iddia ettiği bir erkeği öldüren bir kadının, uluslararası çapta başlatılan kampanyaya rağmen idam edildiği haberiyle uyandı.

        26 yaşındaki Reyhaneh Jabbari 2007 yılında, İstihbarat Bakanlığı'nın eski bir çalışanı olan Murteza Abdolali Sarbandi'yi öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanmıştı. Jabbari ifadesinde, Sarbandi'yi sırtından bir kez bıçakladığını kabul etse de, tecavüz girişimine maruz kaldığını ve Sarbandi'nin öldüğü sırada evde bir başkasının daha olduğunu vurguladı.

        Ailesiyle görüştürülmedi

        Ancak Uluslararası Af Örgütü'ne göre mahkeme bu iddiaları yeterince araştırmadı; Jabbari iki yıllık bir yargı sürecinin ardından idam cezasına çarptırıldı. Af Örgütü'ne göre, yargılama sürecinde iki aylığına hücre cezasına çarptırılan genç kadın, bu süre boyunca avukatı ve ailesiyle de görüştürülmedi.

        Fakat Jabbari'nin idam edilmemesi için Uluslararası Af Örgütü'nün öncülüğünde yürütülen sosyal medya kampanyaları sonuç vermedi. İran idamı bir süre ertelese de, Jabbari bu sabah asılarak idam edildi. Haberi, Jabbari'nin annesi duyurdu.

        Bugüne dek onlarca kadının tartışmalı biçimde idam ediliği İran'da, kadın mahkumlardan işkence altında ifade alındığı ve yalnızca kendi verdikleri ifadelere dayandırılarak suçlu bulundukları iddia ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ