Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Dışişleri yetkilisinden açıklama, dışişleri yetkilisinden Suriye açıklaması, Suriye'de güvenli bölge önerisi

        Berlin’de düzenlenen Suriyeli Mülteciler Konferansı’na katılım sağlayan Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Deutsche Welle ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

        Türkiye’nin şikayet ya da talepleri olup olmadığı şeklindeki soruya Koru, “Şu an itibariyle Türkiye'de1,6 Milyon Suriyeli göçmen bulunuyor. Bunların iki yüz bini Türkiye'de bulunan 22 kampa yerleştirilmiş durumda, ama diğerleri yani 1,4 Milyon Suriyeli de Türkiye'nin çeşitli yörelerine dağılmış durumda. Ve biz bu göçmenlere eğitim, sağlık, barınma gibi her türlü altyapı imkânı sağlıyoruz. Ayrıca Türkiye'nin mültecilerle ilgili doğrudan bir yardım talebi de olmamıştır” yanıtını verdi.

        "BATILI ÜLKELER MADDİ OLARAK SURİYELİLERİ DAHA FAZLA DESTEKLESİN"

        Batılı ülkelerin Suriye krizine daha fazla ilgi duymalarını ve maddi olarak Suriyeli mültecileri daha fazla desteklemelerini istediklerini belirten Koru, "Bizim temennimize gelince, ekonomik olarak daha iyi konumda olan Batılı ülkelerin Suriye krizine daha fazla ilgi duymalarını ve maddi olarak Suriyeli mültecileri daha fazla desteklemelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

        "GÜVENLİ BÖLGELER UÇUŞA YASAK BÖLGELERLE PARALEL GİTMELİ"

        Mülteci akının durdurmaya yönelik Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulması önerisini dünya kamuoyuna ilk taşıyan ülkenim Türkiye olduğunu hatırlatan Koru, "Söz konusu öneriyi çeşitli platformlarda sürekli dile getiriyoruz. İlgili konferansta ise Fransız Dışişleri Bakanı bu tezi desteklediğini söyledi. Önümüzdeki dönemde inşallah bu konuda düşünen ülkelerin sayısı artar ve biz Suriyelileri kendi ülkelerinde ağırlarız, onlara insani yardımları kendi ülkelerinde ulaştırırız. Tabii güvenli bölgelerin oluşturulması uçuşa yasak bölgelerin oluşturulmasıyla paralel gitmek zorundadır. Dolayısıyla her ikisinin birden uygulanması lazım. Biz baştan beri bunu savunuyoruz ve bu destekleyen ülkelerin artmasından da memnuniyet duyuyoruz” dedi.

        BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in çağrısı üzerine Salı günü başlayan uluslararası konferansa 40’ı aşkın ülke ve uluslararası örgüt katılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ