Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Burkina Faso'da olağanüstü hal ilan edildi, Burkina Faso'da halk parlamentoyu ateşe verdi

        Batı Afrika ülkelerinden Burkina Faso'da Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin 27 yıllık iktidarına isyan eden halk parlamentoyu ateşe verdi.Burkina Faso'da Devlet Başkanı Blaise Compaore’nin, başkentte Uagadugu'daki gösteriler nedeniyle hükümeti feshederek ülkede olağanüstü hal ilan ettiği bildirildi.

        Devlet Başkanı Compaore'nin yayımladığı bildiride, Compaore’nin tekrar aday olmasının önünü açan yasa tasarısının tekrar gözden geçirileceğine işaret edilerek, "Ülkede yaşanan gösteriler ve halkımızın içinde bulunduğu şu acı anlarda, başkent Uagadugu'da yer alan Ümmet Meydanı'ndaki göstericilere sesleniyorum. Mesajınız bana ulaşmıştır. Bugün hükümeti yeni ufukların altyapısını oluşturmak için feshediyorum" denildi.

        Gösterilerin durdurulmasına yönelik bir çalışma başlatmak için muhalif siyasi gruplara çağrı yapılan açıklamada, "Bugünden itibaren tüm kesimlere ilgiyle diyalogları sürdüreceğim" ifadesine yer verildi.

        Başkent Ouagadougou'da Devlet Başkanı Compaore'nin iktidarına karşı isyan devam ediyor. Daha önce parlamento dahil olmak üzere diğer hükümet binalarını ateşe veren öfkeli halk, milletvekillerinden gelecek yıl yapılacak seçimlerde yeniden seçilmesine izin vermemeleri yönünde baskı yapıyor ve Devlet Başkanı'nın istifasını istiyor.

        Şimdiye kadar bir protestocunun hayatını kaybettiği belirtilen protetostolar sırasında Ordu öfkeli kalabalığa müdehale ettiği diğer yandan çok sayıda askerin de protestolara katıldığı bildirildi.Ana muhalefet lideri Zephirin Diabre ise orduya insanların yanında olması çağrısı yaparak devlet başkanına istifa çağrısı yaptı.Devlet Başkanı Compaore askeri darbeyle iktidara geldiği 1987 yılından bu yana bugüne kadar dört seçim kazandı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ