Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Peşmerge, IŞİD'in Carablus'taki can damarını kesti, Kobani'de IŞİD'e karşı kapsamlı operasyon

        Ahmet YUKUŞ/SURUÇ

        Ağır silahlarla Kobani'ye giren peşmerge güçleri 50 gündür kenti kuşatan IŞİD'e karşı YPG ve ÖSO ile birlikte kapsamlı operasyon başlattı. Katyuşa füzeleri ve havan topları kullanan peşmerge, IŞİD'in Carablus'tan yaptığı ikmal yolunu kapattı. IŞİD'in keskin nişancıları ise ara bölgedeki mayınlı alanda bir sivili öldürdü.

        Kobani'yi 50 gündür kuşatan IŞİD ve YPG arasındaki şiddetli çatışmalar sürüyor. Sokak savaşının yaşandığı kente YPG'ye destek amaçlı giren peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşın dengesini değiştirdi.

        YPG, ÖSO ve peşmerge bileşeni kuvvetler, IŞİD'e karşı 3 cephede eş zamanlı saldırıya geçti. Peşmerge birlikleri YPG ile birlikte Kobani'nin batısında yer alan ve Carablus ile Halep kentlerine açılan stratejik öneme sahip bölgeye sabah saatlerinde kapsamlı kara harekatı düzenlendi. Peşmerge ve YPG güçleri IŞİD'in mevzilendiği Mezzra Amud, Al Bellur ve Minnaz ve Memite köylerine katyuşa ve havan topları ile saldırdı. Beklenmedik saldırı sonrası geri çekilen IŞİD mensupları roket ve uçaksavar gibi ağır silahlarla karşılık verdi. Peşmerge ve YPG güçleri kapsamlı saldırıda, IŞİD'in kontrolünde bulunan Müştenur Tepesine 500 metre ilerlediği öğrenildi.

        İKMAL YOLU KAPATILDI

        Peşmerge ve YPG güçleri Zorava tepesini ele geçirerek, IŞİD'in silah ve eleman temini yaptığı Carablus ve Halep yollarını kontrol altına almayı amaçlıyor. IŞİD ve YPG arasındaki çatışmalar nedeniyle sınırdaki askeri birlikler yoğun güvenlik önlemi aldı. Sivil vatandaş ve gazeteciler bölgeden uzaklaştırıldı.

        Kobani'nin Türkiye'ye açılan Mürşitpınar Sınır Kapısı çevresindeki ara sokaklarında YPG ve IŞİD militanları arasında göğüs göğüse çarpışmalar devam ediyor. Önceki gün kentin doğusunda bulunan Kaniya Kurdan ve belediye caddesindeki roket atarlı çatışmalarda 3'ü emir 15 IŞİD'li öldürüldü. Çatışmalarda YPG 4, ÖSO'nun Burkan El Fırat grubuna bağlı ise 2 militan olmak üzere 6 kişi öldü.

        ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları ise IŞİD hedeflerini belirlemek için gün boyu Kobani üzerinde yoğun keşif yaptı.

        IŞİD, SİVİL ÖLDÜRDÜ

        Kobani'ye yakın Türkiye sınır hattındaki köyleri işgal eden terör örgütü IŞİD, bazı noktalara keskin nişancı yerleştirdi. Suruç'un Karaca Köyü karşısındaki Zorova Tepesinde konuşlanan IŞİD mensupları, Türkiye sınırına doğru ateş açtı. Çok sayıda sivilin araçlarıyla barındığı ara bölgede çadırda yaşayan 3 çocuk babası 30 yaşındaki Necip Reşat Seyid, keskin nişancı tarafından kanas silahı ile öldürüldü. Kan kaybından ölen Seyid'in yakınları, cenazeyi Türk askerleri gözetiminde sınırdan aldı. Seyid'in cenazesi Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, yakınları askerlerin yardım çağrılarına duyarsız kaldığını ileri sürdü.

        IŞİD 11 KİŞİYİ İDAM ETTİ

        Suriyeli muhalifler IŞİD'in ülkenin güneyindeki Deyr Ez Zor şehrinde 11 kişiyi idam ettiğini duyurdu.Aktivistler, IŞİD'in Deyr Ez Zor'un Ebu Kemal Beldesi'nde henüz belirlenemeyen gerekçeyle 10 kişiyi idam ettiğini belirtti.

        Öte yandan El Şehil beldesinde Cuma Muhammed Mahmud isimli bir şahsın da IŞİD'e karşı savaştığı suçlamasıyla şehir meydanında idam edildiği kaydedildi.IŞİD, kontrol ettiği bölgelerde çeşitli suçlamalarla çok sayıda kişiye verdiği ölüm cezalarını kafasını kesme, çarmıha germe veya idam etme gibi yöntemlerle infaz ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ