Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Küresel ısınmada son uyarı, buzulların hızla erimesi, bm'den küresel ısınma açıklaması

        BİRLEŞMİŞ Milletler’in hazırladığı yeni bir raporda, 2100’e kadar fosil yakıtların kullanımına son verilmesi gerektiği vurgulandı. BM’ye bağlı Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yayınlanan raporda, küresel ısınmanın 2009’da hedeflenen 2C derece ile sınırlandırılması için karbon emisyonun azaltılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Bu hedefe ulaşmak için petrol ve doğalgaz kullanımının gelecek 85 yıl içinde kademeli olarak azaltılabileceği, aksi halde “dünyanın her yere nüfuz edecek, ciddi ve geri dönüşü olmayan bir zarar görebileceği” belirtiliyor.

        ‘ZAMAN ALEYHİMİZE’

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, “Bilim konuştu. Mesajlarında herhangi bir belirsizlik yok. Liderler harekete geçmeli. Zaman bizim tarafımızda değil” dedi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de raporla ilgili yaptığı açıklamada, “Bilimi göz ardı etmeyi veya bu raporda açıkça belirtilen bilimsel verilere itiraz etmeyi seçenler, bizi, çocuklarımızı, torunlarımızı büyük riske atıyor” diye konuştu.

        EN KAPSAMLI RAPOR

        Dünyanın her tarafından 900 bilim adamının hazırladığı 5 bin sayfalık rapor, şimdiye kadar konu ile ilgili hazırlanan en kapsamlı çalışma olma özelliğini taşıyor. 120 hükümet tarafından incelenen ve onay verilen rapor, 2015 yılında Paris’te düzenlenecek konferansta yeni bir küresel iklim değişikliği anlaşmasına imza atması beklenen 200 ülke için el kitabı olacak. IPCC, 5 ila 7 yılda bir dünyanın iklim sisteminin geldiği durum ile ilgili değerlendirme raporları hazırlayarak duyuruyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ