Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu 13,6 milyon insan evsiz kaldı, Suriye ve Irak’taki çatışmalar 13 milyon 600 bin insanın evini barkını terk etmesine neden oldu

        Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Mültecilerin çoğunun kalacak yerinin olmadığını belirtirken, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte durumunun daha da kötüleşmesinden endişe duyduklarının altını çizdi.

        Açıklama, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika direktörü Amin Awad tarafından yapıldı. Uluslararası toplumun, mülteci sorununa tepkisiz kaldığını söyleyen Awad, şöyle konuştu: "İki ayda 1 milyon, bir gecede 500 bin insan evlerini terk etmek zorunda kaldı, dünya cevap vermiyor."

        Awad, Suriyeli mültecilerin çoğunun Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'da yaşadığını belirterek "Dünyadaki diğer ülkeler, özellikle de Avrupalılar ve diğer Batılı ülkeler kapılarını açmalı ve bu yükü paylaşmalı" dedi.

        Mültecilerin dağılımı şöyle: 7,2 milyon Suriyeli ülke içinde, 3,4 milyon Suriyeli ülke dışında; 1,9 Iraklı ülke içinde, 190,000 Iraklı ülke dışında.

        Awad, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin 58 milyon 500 bin dolar yardım topladığını ve bu yardımların sadece 990 bin kişinin kış için ihtiyaç duyacağı temel malzemeleri karşılayacağını söyledi.

        BM Güvenlik Konseyi'nin iki daimi üyesi olan Rusya ve ABD arasındaki Suriye anlaşmazlığına da değinen Amin Awad, şunları söyledi: "Siyaseten olarak bu kadar farklı olamazlar, bu nedenle insani (yardım) bir zorunluluk ve öncelikli konu olmalı. En önemlisi de siyasi bir anlaşma yok. Şöyle ya da böyle katkıda bulunmalılar, diğerlerinin yaptığı gibi..."

        BM'nin rakamlarına göre, Türkiye'de 1 milyon 65 bin 902, Lübnan'da 1 milyon 133 bin 308, Ürdün'de 618 bin 420, Irak'ta 223 bin 923 ve Mısır'da 140 bin 247 Suriyeli göçmen yaşıyor.

        Ankara'nın kesin olmayan resmi rakamlarına göre ise Türkiye'deki Suriyeli mülteci sayısı, 1 milyon 604 bin 352.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ