Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Rus sitesi Türkiye'yi böyle gözetliyor, Rus sitesi Türkiye'yi böyle izliyor, Rus internet sitesi Türkiye'yi ve dünyayı gözetliyor, Rus sitesi Türkiye'yi gözetliyor.

        Rusya üzerinden yayın yapan bir internet sitesinin, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 250'nin üzerinde ülkeden on binlerce kapalı devre kamera sistemini canlı olarak yayınladığı fark edildi.

        BBC'nin yayınladığı Leo Kelion imzalı habere göre, canlı görüntüleri paylaşılan kameralar arasında evlerdeki güvenlik sistemleri de var. Sitede yer alan kameralardan bazıları ise anne-babaların çocuklarını takip etmek için bebek odalarına kurdukları sistemlerin görüntülerini paylaşıyor.

        Sitede ABD'den 4 bin 591, Fransa'dan bin 576, İngiltere'den ise 584 güvenlik kamerasının görüntülerinin paylaşıldığı belirtiliyor.

        TÜRKİYE'DEN 170 KAMERA YAYINI GÖRÜNTÜLENİYOR

        Söz konusu sitenin Türkiye'den yaklaşık 170 kameranın canlı görüntülerini paylaştığı da ortaya çıktı. Türkiye'ye ait yayınlanan görüntüler arasında evlerin odaları, çalışma ofisleri, kuyumcular, hastaneler ve devlet daireleri var.

        ZOR TAHMİN EDİLEN ŞİFRELERİ ŞEÇİN

        Bu kişilerin, kapalı devre kamera sistemlerine nasıl erişim sağlandığı sorusunun yanıtı "bilgisayar korsanlığı" ile açıklanıyor. Evlere ve işyerlerine özel güvenlik şirketleri tarafından kurulan kamera sistemleri internet üzerinden kapalı devre olarak çalışıyor. Hizmeti alan kişiler bir şifre ile eşzamanlı olarak kameranın bulunduğu ortamı izleyebiliyor. Bu şifrelerin kolay tahmin edilebilir olması aynı görüntülerin farklı kişilerin eline geçmesine de olanak sağlıyor.

        İnternet sitesinin görüntülerini yayınladığı kamera sistemlerinden biri olan ABD firması Linksys'in sözcüsü, Linksys'e ait hangi kameralara erişildiğinin tespit edilmeye çalışıldığını söyledi. Sözcü, müşterilerin izinsiz müdahalelerden korunabilmeleri için şifre değiştirmelerinin önemine dikkat çekti.

        Uzmanlar, bireysel kullanıcılar için şifre ve kullanıcı adının çok önemli olduğuna vurgu yapıyor. Şifre ve kullanıcı isimlerinin rakam, harf ve karakterlerden oluşması durumunda bu şifreleri kırmanın daha zor olacağı belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ