Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi İran ile nükleer müzakereler, ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İran Dışişleri Bakanı Zarif ve Başmüzakerecisi Ashton, nükleer müzakereler kapsamında bir araya geldi

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve 5+1 Başmüzakerecisi Catherine Ashton, nükleer müzakereler kapsamında Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir araya geldi.

        Nükleer müzakereler için akşam saatlerinde Viyana'ya gelen Kerry, önce ABD müzakere heyeti ile görüştü, daha sonra müzakarelerin yürütüldüğü Coburg Otel'e geçerek burada Zarif ve Ashton ile üçlü görüşme gerçekleştirdi. Yaklaşık 2,5 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapılmadı.

        Önceki gün Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve dün Paris'te Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile bir araya gelen Kerry'nin Viyana ziyareti, anlaşma yolunda "olumlu bir adım" olarak yorumlanıyor.

        Müzakerelerde taraflar arasında "uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı, ağır su reaktörlerinin durumu, nükleer işbirliği ve yaptırımlar" konularında farklılıklar bulunuyor.

        Edinilen bilgiye göre İran ile ABD arasında "uranyum zenginleştirme düzeyi ve yaptırımların kaldırılmasına ilişkin yol haritası" konuları temel anlaşmazlıkları oluşturuyor. Buna göre uranyum zenginleştirme düzeyini artırmak isteyen İran yaptırımların tamamen kaldırılmasında, uranyum zenginleştirme düzeyini aşağılara çekilmesini isteyen ABD ise yaptırımların askıya alınmasında ısrar ediyor.

        İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya (5+1) arasında yürütülen nükleer müzakerelerin 10. turu, ikili, çoklu ve teknik düzeyde görüşmelerle devam ediyor. Bu kapsamda öğle saatlerinde Zarif, Ashton ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns arasında da üçlü görüşme gerçekleşti.

        İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde varılan geçici anlaşmaya göre, 20 Temmuz 2014 tarihine kadar kapsamlı bir anlaşmaya varılması öngörülmüş ancak taraflar arasında farklılıkların giderilememesi üzerine müzakerelerin 24 Kasım 2014 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmişti.

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran'la nükleer müzakereleri konusunda Fransa ile ciddi fikir ayrılıklarının olmadığını bazı, hususları yeniden görüşeceklerini söyledi.

        KERRY: FRANSA İLE ORTAK HAREKET EDİYORUZ

        Kerry, hafta sonu yapılacak İran müzakereleri öncesi başkent Paris'te Fransız mevkidaşı Lauren Fabius'la görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

        Müzakereler konusunda, hem İran'ın hem de 5+1 ülkelerinin bir çözüme ulaşmak için çaba sarf ettiğini dile getiren Kerry, ancak hala bazı hususlarda anlaşmaya varamadıklarını ve meselenin hala tartışma aşamasında olduğunu vurguladı. Kerry, Fransa ile ABD'nin müzakereler konusunda ayrı bir tavır takındığı yönündeki bir soruya, "ortak hareket ettiklerini ama bazı fikir ayrılıkları yaşadıkları" cevabını verdi.

        "Fransa ile ortak hareket ediyoruz sadece Fransa'nın masaya sunduğu 4 maddeyi görüşmemiz gerek" diyen Kerry, Fabius'un da ABD ile müzakereler konusunda söylediği "aynı taraftayız" sözlerini hatırlattı.

        Kerry, müzakere tarihinin uzatılması konusunun gündemlerinde olmadığını ve hiç konuşulmadığını da sözlerine ekledi.

        Gün içinde Fabius ile de ortak bir basın toplantısı düzenleyen Kerry, Fransız mevkidaşı ile İran'la müzakereler konularında fikir birliği içinde olduklarını söylemiş ve müzakerelerde mevcut ihtilafların giderilerek anlaşmaya varılması için çalıştıklarını belirtmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ