Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Umuda yolculuk 800 Euro’dan başlıyor, İşte insan kaçakçılığının tarifesi, İnsan kaçakçılığının tarifesi.

        HT GAZETE

        France 24 Televizyonu’nun "Observer" programında, insan kaçakçılığı yapanların verdikleri ifadelerden ve Facebook sayfalarından yayınladıkları bilgilerden, kaçakçılığın hangi yollarla, hangi tarifeyle yapıldığı ayrıntısıyla gözler önüne serildi.

        Türkiye’nin Suriye, İran ve Afganistan’dan sığınmacıların akınına uğradığını hatırlatılan haberde bunlardan durumu iyi olanların diğer Avrupa ülkelerine gidiş yollarını araştırdığı kaydedildi. Bu durumun Türkiye’yi "insan kaçakçıların cenneti" haline getirdiği de iddia edildi.

        "BAŞLARINA NE GELDİĞİ KİMİN UMRUNDA"

        Programda Türkiye’de insan kaçakçılığı yapan ‘’Ahmed’’ adlı kişinin ifadeleri dikkat çekti. Konuşmaları gizlice kaydedilen Ahmed şöyle diyor:

        "Şimdilerde müşterilerimizin yüzde 80’i Suriyeli, kalanı Iraklı, İranlı ve Afgan. Avrupaya gitmek isteyenler paralarına göre bir yol seçiyor. Az para daha çok risk demek. Müşteri yakalanırsa, tutuklanırsa veya ölürse kimsenin umurunda olmuyor. Kaçakçılar paralarının büyük kısmını peşin alıyor ve hiçbir zaman zaman para kaybetmiyorlar.’’

        Avrupa’ya gitmek isteyenlerin çok azının belirli bir ülke hedefinin olduğunu belirten Ahmed, "Çoğunun tek düşüncesi Avrupa’ya kapak atmak" diyor. Ahmed insan kaçakçılarının "müşterilerinin" yakalanmasından korkmadığını, çoğunun kendilerine zarar verebileceği korkusuyla polise isimlerini vermediğini söylüyor. Ahmed, eğer kimlikleri açığa çıkarsa kısa sürede kimlik ve yer değiştirerek kendilerini gizlediklerini de aktarıyor.

        İNSAN KAÇAKÇILIĞININ TARİFESİ

        1- HAVAYOLU 12 BİN EURO

        Kaçak göçmenler çok pahalı ve güvenlik önlemlerinin sıkı olması nedeniyle havayolu seyahatini pek tercih etmiyor.Çünkü seyahat için gerçek kişilere ait fotoğrafları değiştirilmiş çalıntı veya satın alınmış pasaporta ihtiyaç duyuluyor. Pasaportların 2 bin 500-2 bin 800 Euro’ya kaçakçılara satanlar, kaçak göçmen havaalanından çıkana kadar bekliyor ve sonra polise gidip pasaportunun çalındığını bildiriyor.

        2- DENİZYOLU BİN 600-3 BİN 200 EURO

        Denizyolu, kontrollerin artmasına rağmen en çok tercih edilen göçmen yolu. Türkiye’den denizyolunun ana rotası Yunanistan. Tarifesi şöyle: Şişme bot bin 600 Euro, balıkçı teknesi 2 bin 400 Euro, feribot 3 bin 200 Euro.

        3- KARAYOLU 800 EURO

        Karayolu ile seyahat en ucuz olmasına rağmen risklerinin çok fazla olması nedeniyle artık daha az tercih ediliyor. Çünkü kaçakçılar bir kamyonun kasasına yükle birlikte bazen 45 kişiyi birden bindirebiliyor. En az 12 saat süren yolculuk sırasında cam açmak da mümkün değil. havasızlıktan, panikten veya ani frende yükün altında kalarak yaralanmaları veya ölmeleri işten değil. Ayrıca kontroller de sıklaştı. Bulgaristan rotası, yakalanmaları halinde Bulgar polisinin sert davranması ve sığınmacıların konulduğu misafirhanelerin kötü koşulları nedeniyle tercih edilmiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ