Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi ‘ABD ile fikir birliği içindeyiz’, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Biden’la 4 saat görüştü

        Umut TÜTÜNCÜ / HT GAZETE

        ututuncu@htgazete.com.tr

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı Biden’la 1.5 saat olarak planlanan görüşmesi tam 4 saat sürdü. Erdoğan “İstişare ettiğimiz pek çok konuda fikir birliği içerisinde olduğumuzu gördük. İşbirliğimiz derinleşecek” dedi. Biden da “Suriye’de siyasi geçiş süreci, Esad rejimini uzaklaştıracak şekilde olmalıdır” diye konuştu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile ilişkilerin her zamankinden daha kapsamlı ve güçlü olduğunu belirterek “İstişare ettiğimiz pek çok konuda fikir birliği içerisinde olduğumuzu gördük. Irak ve Suriye’deki gelişmelerle, DEAŞ (IŞİD) tehdidi konusunda görüşme imkânımız oldu” dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı Beylerbeyi Sarayı’nda kabul etti. Sarı Köşk’te 1.5 saat planlanan çalışma yemeği 4 saat sürdü. Erdoğan ve Biden çalışma yemeğinin ardından birlikte açıklama yaptı. Görüşmede, birinci derecede Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmelerle IŞİD tehdidini ele aldıklarını belirten Erdoğan, “ABD ile işbirliğimizi güçlendirerek devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu. Erdoğan özetle şunları söyledi:

        ULUSLARARASI SİSTEM YETERSİZ: İstişare ettiğimiz pek çok konuda ABD ile fikir birliği içinde olduğumuzu memnuniyetle gördüğümüzü ifade etmek isterim. Bu konudaki işbirliğimizi ileri götürme yönünde ortak kararlılığa sahip olduğumuzu müşahede ettik. En önemlisi iki NATO müttefiki olarak birbirimizin savunma ve güvenliğine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Küresel barış günümüzde ciddi tehditlerle karşı karşıyadır. Bunun yansımaları bölgemizde özellikle kendini gösteriyor. Buna karşılık uluslararası sistem bir yandan arka arkaya gelen bölgesel şoklarla sarsılırken, kendisinden beklenen denetleyici ve düzenleyici rolü ifa etmekte maalesef yetersiz kalıyor.

        İLİŞKİLER GELİŞİYOR: Bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması için ABD ile işbirliğimizi derinleştirerek daha da etkin kılmaya kararlıyız. Bugünkü görüşmelerimiz bu bakımdan çok çok önemli. En üst düzeydeki temaslarımız aynı yoğunlukta devam edecektir. ABD ile ilişkilerimiz ortak değerler ve müşterek menfaatler temelinde karşılıklı saygıya dayalı şekilde günün stratejik şartlarına da uyum sağlayarak gelişiyor. Türkiye, ABD ilişkilerinin bugün her zamankinden daha kapsamlı ve güçlü olduğuna inanıyorum.

        ‘Bu ortaklığın önemi her zamankinden daha fazla’

        Erdoğan’ın ardından açıklama yapan Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la uzun zamandan beri tanıştıklarını ve çok saygı duyduğunu belirterek “Her zaman çok açık ve dürüstçe görüşmelerimiz olmuştur her konuda. Çünkü dostlar böyle yapar. Müttefikler de böyle yapar. Açık olan bir şey var, bu dostluğun derinliği. Bu ortaklığın önemi her zaman olduğundan daha fazladır şu anda. Dünyanın kolektif olarak yüzleştiği çok önemli sorunlar var şu anda” diye konuştu. Biden şöyle devam etti:

        IŞİD’İ DEAŞ OLARAK TANIMLADI: Uluslararası koalisyonun bir parçası olarak IŞİD’i zayıflatmak ya da DEAŞ’I yenmek için çalışmalarımızdan bahsettik. IŞID’i DEAŞ olarak tanımlamaktan rahatlık duyuyorum.

        LİDERLİĞİNİ TAKDİR ETTİM: Başbakan Davutoğlu ile de görüştüm. Kendisi Irak’tan yeni döndü. Irak’la ilgili aynı görüşlere sahibiz. Cumhurbaşkanı’na da söylediğim gibi yeni Irak hükümetiyle ilgi çok memnun olduğumu söyledim. Kendisinin onlarla diyalog kurma konusunda liderliğini takdir ettiğimi söyledim. Türkiye bu konuda çok ciddi bir liderlik gösterdi.

        ESAD UZAKLAŞTIRILMALI: Suriye konusunda derin bir şekilde çeşitli konularla alternatifleri görüştük. IŞİD’i zayıflatmak ve yenmek konusuna ilave olarak, aynı zamanda Suriye muhaliflerini güçlendirmek, siyasi geçiş sürecini desteklemek. Bu siyasi geçiş süreci, Esad rejimini uzaklaştıracak şekilde olmalıdır. Ilımlı muhalifleri eğitmek ve donatmak konusunda çabalarımızdan bahsettik.

        KIBRIS’TA HERKES KAZANABİLİR: Bugün eğer siyasi irade varsa Türkiye dahil hem bölgede hem Kıbrıs’ta tüm halkın çıkarına uygun olacak çözüm için potansiyel vardır. Bunun gerçekleşmesi için gerginliğin düşürülmesi ve müzakere masasına dönülmesine odaklanmak gerekmektedir. Doğu Akdeniz’deki ciddi enerji potansiyeli göz önüne alındığında iki toplumun işbirliği içinde bir gelecek oluşturmasının her iki toplum için de sağlayacağı ödüller çok yüksektir.

        TÜRKİYE’YE İHTİYACIMIZ VAR: Ülkelerimiz 60 yıldan beri müttefik olarak birlikte çalışmıştır. Bugün de yüzleştiğimiz sorunlarla başa çıkabilmek için yine birlikte çalışarak Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirmeye devam ediyoruz. Bizim Türkiye’ye ihtiyacımız var. Sanırım Türkiye de bize ihtiyacı olduğuna inanıyor. Yakınız ve yakın olmaya devam edeceğiz.

        ‘EKİPLERİMİZDEN ÖZÜR DİLİYORUM’

        Basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun yıllardan beri birbirlerini tanıdıklarını söyleyen Biden, “Benim için Türkiye ve bu şehir, sizin ve ailenizin bana şahsen göstermiş olduğu misafirperverliklerle tanımlanmıştır. Bu şehir, misafirperverliğin tanımını oluşturmaktadır” diyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington’a son ziyaretinde söylediği “Türk ailesinin evinde ağırlanmadan, misafirperverlik kelimesinin tam anlamını kavramak mümkün değildir” sözünü anımsattı. 1.5 saat olarak planlanan görüşmenin 4 saate yakın sürmesini işaret eden Biden, “Size, kızınıza, oğlunuza ve özellikle eşinize teşekkür ediyorum. Eşiniz, eşim Jill’i ağırladığı için teşekkür ediyorum. Sanırım ekiplerimiz artık bizim bir araya gelmemize izin vermeyecekler. Bugün öğle yemeği için bir araya gelecektik ama neredeyse 4 saat süren bir sohbetimiz oldu. Sanırım böyle bir odaya kapandığımız zaman pek memnun kalmıyor ekiplerimiz. Çok aç gözüküyorlardı aşağıya indiğimiz zaman. Ekiplerimizden özür diliyorum” ifadelerini kullandı.

        HEYETTE KİMLER VARDI?

        Yemeğe, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanları Mustafa Varank ve Savaş Barkçin, Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Ahmet Yıldız, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Sezai Bostancı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da katıldı. Yemekte, ABD Başkan Yardımcısı Ulusal Güvenlik Danışmanı Colin Kahl, ABD Başkan Yardımcısı Avrupa ve Avrasya Özel Danışmanı Mike Carpenter, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Victoria Nuland, Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Derek Chollet, Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji İşleri Özel Temsilci Vekili Amos Hochstein, Dışişleri Bakanlığı IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Başkanı Özel Temsilci Vekili Brett McGurk, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Charlie Kupchan ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass da bulundu.

        DERVİŞ EROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile görüşmesinin ardından saat 19.00’da Haliç Kongre Merkezi’ne geçerek KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile 30 dakika görüştü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ