Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Dışişleri'nden Sinagog açıklaması: Kabul edilemez

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Edirne'de restorasyonu devam eden Büyük Sinagog'a yönelik iddialara ilişkin, "İsrail hükumetinin politikaları nedeniyle bu ülkeyle hiçbir ilgisi olamayan Musevi vatandaşlarımızın itham edilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez bir durumdur" dedi.

        Bilgiç, Edirne'deki Sinagog hakkındaki sorusuna verdiği yanıtta "Esasen bu sorunun muhatabı Dışişleri Bakanlığı değildir. Zira Musevi vatandaşlarımız, buülkenin her türlü hak ve özgürlüklerinden tam şekilde yararlanan eşit yurttaşlardır" diye konuştu.

        Meselenin dış politikaya bakan yönüne ilişkin ise İsrail hükumetinin politikaları nedeniyle sadece aynı dine mensup oldukları için Musevi vatandaşların itham edilmesi ve hatta kin, nefret gibi ifadeler kullanılmasının "kabul edilemez" olduğunu vurgulayan Bilgiç, Musevi vatandaşların diğer tüm vatandaşlar gibi Türkiye'de inanç ve ibadet hürriyeti dahil tüm hak ve özgürlüklerden yararlandığını dile getirdi.

        Bilgiç, Türkiye'de din, vicdan ve ibadet özgürlüğünün anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle teminat altına alındığını hatırlattı. Türkiye'de güçlü bir hoşgörü fikrinin mevcut olduğunu dile getiren Bilgiç, "Bu anlayışla Türkiye Cumhuriyeti hangi inanca mensup olursa olsun tüm vatandaşlarına eşit şekilde muamele etmektedir" dedi.

        Edirne'deki konuya ilişkin olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bir açıklama yaptığını anımsatan Bilgiç, bu açıklamanın yanlış anlaşılmayı kesin bir şekilde ortadan kaldırdığına olan inancını dile getirdi.

        Sözcü Bilgiç, "nadide bir tarihi eser olan söz konusu Sinagog'un geçmişte olduğu gibi gelecekte de Musevi vatandaşların her türlü endişeden azade şekilde ibadetlerini ve diğer dini törenlerini yapabilecekleri bir ibadethane olarak vazife yapacağının" altını çizdi.

        Tanju Bilgiç, şöyle devam etti:

        "Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız olmak üzere birçok kez eleştirilerimizin İsrail hükümetine yönelik olduğu, İsrail halkının ve genel olarak Yahudilerin bunlardan sorumlu tutulamayacağı vurgulanmıştır. Kısacası İsrail hükumetinin politikaları nedeniyle bu ülkeyle hiçbir ilgisi olamayan Musevi vatandaşlarımızın itham edilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez bir durumdur."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ