Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Dünya dışı yaşamın sırrı karideste olabilir, NASA dünya dışı yaşamın sırrının karideste olabileceğini belirtti.

        Karayiplerin 2 bin 300 metre derinliğindeki hidrotermal bacaların etrafında yaşayan Rimicaris hybisae karidesinin, dünya dışı yaşamın gezegenimizdeki örneğini temsil ediyor olabileceği belirtildi.

        NASA, neredeyse hiç ışık almayan derinlikte ve 400 derece sıcaklıkta yaşayan karidesin, bulunduğu ortama harika uyum sağladığına dikkat çekti. Sıcak su kaynaklarında yaşayan bakterilerin ürettiği karbondioksit ile beslenen Rimicaris hybisae, hayatta kalmaya başardığı olağanüstü durumlar sayesinde Dünya dışındaki canlıların nasıl yaşadığına da ışık tutabilir. Karidesin akla getirdiği ilk yer ise buzul yüzeyi altında dev okyanuslar saklayan Jüpiter'in uydusu Europa.

        NASA Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'nda (JPL) araştırmalar yapan Max Coleman, "Dünya'nın var olduğu zamanın üçte ikisinde gezegenimize sadece bakteriler sahip oldu... Europa'da da bulacağımız yaşam muhtemelen bakteriler olacak" dedi.

        BAKTERİLER NE YİYOR?

        JPL'de gizemli karides üzerinde teoriler geliştiren bir diğer isim Emma Versteegh, 'Europa'da bir hayvanın yaşama şansının tamamen hidrotermal bacalardan salınan enerjiye bağlı olduğunu' belirtti.

        Çekirdeğindeki faaliyetler sayesinde dışı buz tutmuş olsa da okyanuslarının derinliklerinde ısı olduğu düşünüşen Europa'da bakterilerin yaşam bulabilmesi ise kimyasal reaksiyonlara dayanıyor. Europa'daki kaynaklar yeterince hidrojen sülfür sunabilirse, bakteriler de organik madde üretebilir.

        Europa'nın okyanuslarında yaşam olduğu ihitmali, Europa Report filminde konu edilmişti.

        AL JAZEERA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ