Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Rusya Abhazya’yı ‘himayesine’ aldı, Rusya ile Abhazya arasında anlaşma, Rusya ile Abhazya arasında İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması.

        Rusya, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya Özerk Cumhuriyeti'yle "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması" imzaladı.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacimba ile birlikte Soçi’de imzaladığı anlaşma ‘Kırım’dan sonra yeni bir ilhak mı’ sorusuna neden olurken anlaşmada Abhazya’nın tanınması yönünde Moskova’nın çaba göstereceği taahhüdü dikkat çekti.

        Beş yılda bir yenilenecek şekilde 10 yıllığına imzalanan anlaşmaya göre Rusya, Abhazya’nın uluslararası kuruluşlara üye olabilmesi için çaba harcayacak. Taraflardan birine saldırı olursa diğeri bunu kendine yapılmış sayıp her türlü yardımı yapacak.

        Rusya ve Abhazya bir yıl içinde ortak savunma birliği oluşturacak. Abhazya ordusu 3 yıl içinde Rusya tarafından modernize edilecek. Abhazların Rusya vatandaşlığına geçme prosedürü kolaylaştırılacak. Halihazırda Abhazya nüfusunun önemli bir kısmı Rusya pasaportu taşıyor.

        Abhazya’da muhalefet, “Buna ortaklık anlaşması denilemez. Anlaşma Rusya’yı Abhazya’nın patronu haline getiriyor” diye diye tepki gösterdi. Gürcistan ise Rusya’yı Abhazya’yı ilhak etmeye çalışmakla suçladı.

        AB, “Anlaşma Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukukun ihlali” eleştirisini yöneltirken NATO’dan “Anlaşmayı tanımıyoruz” tepkisi geldi.

        NATO ANLAŞMAYI TANIMADIĞINI DUYURDU

        NATO, dün Rusya ile Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya Özerk Cumhuriyet arasında imzalanan "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması"nı tanımadığını açıkladı.

        Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in ofisinden yapılan açıklamada, "NATO, uluslararası toplum tarafından tanınan sınırları içinde Gürcistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemektedir. Bu nedende 24 Kasım'da Abhazya ile Rusya arasında imzalanan sözde ittifak ve stratejik ortaklık anlaşmasını tanımıyoruz" denildi.

        Anlaşmanın, Gürcistan'da yaşananlara barışçıl ve kalıcı bir çözüm bulunması için harcanan çabalara hiçbir katkıda bulunmayacağına dikkat çekilen açıklamada, "Söz konusu anlaşma, aksine Gürcistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmekte, AGİT ve uluslararası hukukun ilkeleri ile Rusya'nın uluslararası taahhütlerine açıkça ters düşmektedir. Rusya'ya, Gürcistan'a bağlı Güney Osetya ve Abhazya bölgelerini tanıma kararını iptal etmesi ve Gürcistan'daki askeri birliklerini çekmesi için yeniden çağrıda bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ