Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD'den çelişkili İran açıklaması

        ABD yönetimi, İran savaş uçaklarının Irak'ta IŞİD'e saldırıp saldırmadığı noktasında çelişkili açıklamalar gelirken, açıklık getirilen tek nokta ABD'nin Irak'ta, İran ile koordinasyonun olmadığı ve bu noktada bir planlamanın da bulunmadığı.

        NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak için Brüksel'de bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, basın toplantısı düzenledi.

        Bir gazetecinin "Pentagon, Iran'ın IŞİD'e karşı Irak'ta birçok hava saldırısında bulunduğuna inanıyor. Bu saldırılardan haberiniz var mı?" sorulması üzerine Kerry, "Başka bir ülkenin Irak'ta askeri eylemde bulunduğuna yönelik haberleri teyit veya ret açıklaması yapmayacağım. Eğer böyle bir şey varsa bu, onları ve Iraklıları ilgilendiriyor" dedi.

        ABD'nin Irak'ta IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenlediğini ve bunu Irak hükümetiyle koordine ettiğini belirten Kerry, ihtilafların giderilmesi gibi bir durum gerekirse de bunun önlenmesinin, kendi hava sahasını ve topraklarını kontrol eden Irak hükümetine ait olduğunu kaydetti.

        Kerry, İran ile askeri eylemlerin koordinasyonu konusundaki temel politikalarında bir değişiklik olmadığını dile getirerek, "İranlılarla şu anda bir koordinasyonumuz yok ve askeri koordinasyona gitmek gibi bir planımız da yok" diye konuştu.

        John Kerry, eğer İran belirli bir alanda IŞİD'e karşı eylemde bulunuyorsa bunun "olumlu bir şey olduğunu" da ifade etti.

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf de günlük basın toplantısında, "Pentagon'daki meslektaşınız, İran'ın Irak'taki hava saldırılarından ABD hükümetinin haberinin olduğunu söyledi" sözlerinin üzerine, "Kendisinin (Pentagon Sözcüsü John Kirby) sözleri böyle değil. Kirby, bunun doğru olmadığına yönelik elinde bir bilgi bulunmadığını söyledi. Kirby, bunu teyit etmedi, Bakan Kerry de bunu teyit veya ret edemeyeceğini söyledi" dedi.

        Harf, kendisinin de İran'ın hava saldırı düzenleyip düzenlemediğini teyit veya ret edemeyeceğini, Irak'ın hava sahasından Iraklıların sorumlu olduğunu bildirdi.

        Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da günlük basın toplantısında konunun sorulması üzerine, "Başka bir ülke tarafından atılan askeri adımları teyit edecek pozisyonda değilim" diyerek, bunun İran hükümetine sorulması gerektiğini ifade etti.

        Earnest, bir gazetecinin, "Pentagon yetkililerinin, (İran'ın IŞİD'e saldırdığına dair) haberlerin güvenilir olmadığına inanmak için ellerinde bir neden olmadığına" yönelik sözlerini sorması üzerine, "Benim de (bir nedenim) yok" karşılığını verdi.

        İran'la askeri olarak herhangi bir koordinasyon içerisinde olmadıklarını ve olmayacaklarının altını çizen Earnest, "İran gibi bir ülkeyle, terör örgütlerine aktif destek veren bir ülkeyle askeri bağlamda doğrudan koordinasyon kurmayı, onlarla önemli istihbari bilgileri paylaşmayı Amerikan askeri personelinin çıkarına uygun görmediklerini" kaydetti.

        Pentagon Sözcüsü Kirby, dün konuyla ilgili soru üzerine, "Haberleri gördüm. İran uçaklarının birkaç gündür Irak'ın doğusunda IŞİD'e karşı hava saldırısı düzenlediğine dair haberlerin doğru olmadığına yönelik bir işaret yok" demişti.

        "Dolayısıyla bunların doğru olduğunu mu söylüyorsunuz" sorusu üzerine Kirby, "Bunların doğru olmadığına yönelik bir gerekçe yok. İran ordusu adına konuşamam. Dolayısıyla operasyonların yapıldığı veya yapılmadığı noktasında bir teyitte bulunmayacağım" yanıtını vermişti. Kirby, İran ile bir koordinasyonlarının bulunmadığını ve Irak hava sahasını Irak hükümetinin kontrol ettiğini bildirmişti.

        Ancak bugün AA'nın sorusunu yanıtlayan Pentagon sözcülerinden Elissa Smith ise "İran askeri uçaklarının son birkaç günde Irak'ın doğusunda hava saldırıları düzenlediğine inanıyoruz. Kendi operasyonlarına dair daha fazla bilgi için sizi İran hükümetine yönlendiriyoruz. Daha önce belirtiğimiz gibi ABD ordusu Irak'taki operasyonlarımızı İran hükümetiyle koordine etmiyor" ifadesini kullandı.

        İran'ın resmi televizyonunun haberine göre, İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesud Cezayeri, Irak'ta IŞİD'e karşı ABD komutasındaki uluslararası koalisyon güçleriyle işbirliği yapmadıklarını belirtirken, İran'a ait savaş uçaklarının IŞİD mevzilerini bombalaması iddialarına açıklık getirmemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ