Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Daha fazla müzakere başlığı açılmalı, AB'den gelen üç silahşorlar gibiyiz.

        AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, gelecek dönem başkanlığında bir ya da daha fazla müzakere başlığının açılmasını beklediklerini belirtti.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ve İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Christos Stylianides ile Ankara Palas'ta ortak basın toplantısı düzenledi.

        "AB'den gelen üç silahşorlar gibiyiz" diyerek söz alan Hahn, bu inisiyatifi önemsediğini ve kısa süre önce geldikleri görevde bu önemli konuları ele alma fırsatını bulduklarını ifade etti.

        Bu çalışmaların Türkiye'nin katılım müzakerelerinin yeniden hız kazanmasıyla ilgili önemli bir dönüm noktasını oluşturacağını dile getiren Hahn, "Bu anlamda önümüzdeki dönem başkanlığında bir ya da daha fazla müzakere başlığının açılmasını bekliyoruz. Türkiye'nin bu konudaki endişelerini de değerlendirme fırsatımız olacak" dedi.

        Hahn, aynı zamanda prensipler, kılavuz noktaları ve üçüncü taraflarla imzalanan anlaşmalar çerçevesinde Türkiye'nin nasıl entegre olabileceğinin de gözden geçirileceğini belirterek bu konudaki endişelerin farkında olduklarını vurguladı.

        Vize serbestliğiyle ilgili de önemli bazı gelişmeler bulunduğunu belirten Hahn, geri kabul anlaşmasının uygulanmasıyla ilgili olarak önemli bir aşamada olunduğunu ve bu konuda atılması gereken bazı adımların da bulunduğunu söyledi.

        Hahn, müzakere başlıklarının katılım sürecinin bir parçası olduğuna işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Türkiye'nin hedefinin Avrupa değerleriyle tam anlamıyla birlikte çalışabilmek olduğunu ve bunun en önemli hedeflerinden biri olduğunu biliyoruz. Ama tabii aynı zamanda son derece yakın ekonomik ilişkilerimizin olması gerekiyor. Bu alandaki ilişkimizin daha da yoğun biçimde devam etmesi gerekiyor. Bu anlamda özellikle hukuk ve temel haklarla ilgili olarak bazı konularda reformlara ihtiyaç hala devam ediyor. Ama süreçten bahsetmek gerekirse, hepinize şunu ifade etmek istiyorum: Yeni AB Komisyonu, bütün üyeleriyle bu sürecin hızlandırılması için elinden geleni yapmaya hazırdır."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ