Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ABD IŞİD ile kara savaşına başladı, ABD IŞİD savaşı başladı.

        HT GAZETE

        Irak’ta IŞİD’in kontrolünde olan Anbar vilayetine bağlı Ayn el-Esed bölgesini geri almak için Irak ordusu ile işbirliği yapan ABD askerleri ilk defa karadan çatışmaya girdi. Basnews’in haberine göre havadan da koalisyon güçlerinin desteklediği operasyonda çok sayıda IŞİD’li öldürüldü.

        Irak ordusu, gönüllü birlikler ve ABD’nin geçtiğimiz ay Irak’a gönderdiği koalisyon askerleri Ürdün ve Suriye sınırlarına 90 kilometre mesafedeki stretejik bölgede ağır silahlar da kullandı. Irak ordusuna bağlı kaynaklar, bölgede bulunan IŞİD’lilerin ağır kayıplar verdiğini ve çatışmalar nedeniyle bölgeye 10 km mesafedeki Dolab İlçesi’nde bulunan militanların bölgeyi bırakarak kaçtıklarını belirtti.

        Bölgedeki aşiret liderlerinden biri olan Şeyh Mahmud Mimravi, IŞİD’in işgalinden beri stratejik bölgeyi temel üs ve geçiş bölgesi olarak kullandığını, ABD askerlerinin katılımıyla kurtarılan bölgede IŞİD’in büyük bir darbe aldığını söyledi. Anbar’da geçen ay ABD askerlerinin 50 bin yerel askeri eğitmeyi planladığı açıklanmıştı.

        BASRA DA ÖZERKLİK İSTİYOR

        Iraklı Şiiler, güneydeki Basra vilayetinin de Kürt Bölgesel Yönetimi gibi federal özerk bir bölge olarak tanınması için referandum talebinde bulundu. Basra Kent Meclisi’nden bazı üyelerin öncülük ettiği kampanya kapsamında referandum için toplanmaya başlanan imzaların Irak Yüksek Seçim Kurulu’na sunulacağı belirtildi. Kabul için kent meclislerinin en az üçte birlik bölümünün veya seçmenlerin onda birinin imzası gerekiyor.

        HAVADAN ZEHİRLİ AKREP ATIYORLAR

        IŞİD militanlarının Irak’ta terör ve korku saçmak için kullandığı son yöntem zehirli hayvanları tüplere doldurarak, şehirlerin ve kasabaların içine bomba gibi atmak. Savaş uzmanlarına göre, militanların bu saldırısının ‘psikolojik etkisi’ de oldukça ciddi. İngiliz eski NATO biyolojik ve kimyasal silah sorumlusu Hamish de Bretton-Gordon, “Bu bir delilik. Akrepler kilometrelerce fırlatılmalarına rağmen tüp patlayınca dışarı çıkıp her tarafa ilerliyor” diye konuştu.

        SÜNNİ AŞİRET GENÇLERİNE İNFAZ

        IŞİD, Irak’ın kuzeyindeki Tikrit kenti yakınlarında savaşan IŞİD karşıtı bir Sünni örgüt olan El Alam Şövalyeleri mensuplarından yakaladığı 13 genç savaşçıyı yol ortasında infaz etti. Örgüte bağlı sosyal medya hesaplarında yayınlanan fotoğraflarda cihat karşıtı aşiret savaşçıları olarak tanımlanan 13 Sünni’nin, arkasına geçen 13 IŞİD militanı tarafından kurşuna dizilerek öldürüldükleri görülüyor. Diğer bazı fotoğraflarda ise militanlar infazdan sonra silahlarını yukarı kaldırmış halde slogan atarken cesetleri de çocuklara izletiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ