Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Küba'da 5 yıldır tutuklu bulunduktan sonra serbest bırakılan Gross ile görüştü

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Küba'da 5 yıldır tutuklu bulunduktan sonra bugün serbest bırakılan ABD'li işadamı Alan Gross ile hava limanında bir araya geldi.

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Avrupa'dan dönen Kerry'nin Gross ile Washington yakınlarındaki Andrew hava üssünde görüştüğünü bildirdi. Kerry'nin uçağının, Küba'dan Gross'u getiren uçaktan hemen sonra havalimanına indiğini belirten Psaki, Kerry'nin Gross, eşi Judy, avukatı Scott Gilbert ile burada görüşme imkanı bulduğunu anlattı. Psaki, Kerry'nin Gross'un özgürlüğüne kavuşması ve Amerikan topraklarında ailesiyle yeniden birleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini kaydetti.

        Psaki, önceden planlanmayan görüşmede Kerry'nin Gross ile kişisel olarak görüşmek istediğini belirtti.

        "KÜBA'YI ZİYARET ETMEYİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM"

        Öte yandan Kerry, Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesi için bugün temelleri atılan yeni döneme ilişkin yaptığı açıklamada, Küba'ya yönelik ABD'nin uzun yıllardır politikasının esas itibarıyla donduğunu ve refah, demokratik ve istikrarlı bir Küba'ya çok az katkı sunduğunu kaydetti. Bu politikanın sadece ABD'nin hedeflerini başarısızlığa uğratmadığını, aynı zamanda Küba'yı yalnızlaştırmaktansa aslında ABD'yi izole ettiğine vurgu yapan Kerry, Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesinin zaman, enerji ve kaynak yatırımı gerektirdiğini belirtti.

        Kerry, iki ülke ilişkilerinde yeni dönem kapsamında, Batı Hemisfer'den sorumlu Müsteşar Yardımcısı Roberta Jacobson başkanlığındaki ABD delegasyonunun, gelecek ay Havana'da "ABD-Küba göçmenlik görüşmelerinin gelecek turunu" yapacağını bildirdi. Kerry, açıklamasında "Küba'yı 60 yıl sonra ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı olmayı sabırsızlıkla bekliyorum" ifadesini kullandı.

        Kerry, ABD Başkanı Barack Obama'nın isteğiyle Küba'nın terörü destekleyen ülke olarak sınıflandırılmasını gözden geçirilmesi talimatını ekibine ilettiği bilgisini verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ